Alba: Medicii de familie nu vor să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate
0Cadrele medicale invocă costurile foarte mari impuse prin modificările din contract. Conducerea Casei de Asigurări susţine că medicii de familie au dreptul să îşi apere interesele, dar vor fi obligaţi să semneze contractele pentru a putea furniza servicii medicale.
Medicii de familie din Alba susţin că nu vor semna contractul cadru pe anul 2011 cu casa de Asigurări de Sănătate. „Contractul este nefavorabil dezvoltării cabinetelor medicilor de familie. Se doreşte ca prin acel buget orientativ de practică, noi să orientăm cât şi cui se cuvine din pacienţii noştri“, a spus ieri George Haber, preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din Alba.
Contracul urmează să fie încheiat pe o perioadă de doi ani de zile şi nu un singur an ca şi până acum. Va intra în vigoare la 1 aprilie 2011 şi trebuie să poarte semnătura electronică a medicului.
Cheltuieli suplimentare pentru medici
George Haber a precizat că introducerea cardul de asigurat aduce, de asemenea, la cheltuieli în plus. „S-a cerut ca noi să finanţăm această procedură şi să cumpărăm inscriptoarele şi cititoarele de card. Este vorba de cheltuieli imense la care se adaugă evaluarea cabinetului medical pentru suma de 1.000 de lei“, a mai spus Haber. El a precizat că un inscriptor de card costă între 3.000-4.000 de euro, iar o semnătură electronică între 45 şi 50 de euro. „Toate acestea vor pune în situaţie neplăcută cabinetul, va trebui ori să ne reorganizăm ori să reducem din structura personalului. Nu o să avem posibilitatea să achităm toate datoriile unităţii şi cheltuielile care revin unui cabinet medical“, a mai spus medicul.
Cheltuielile unui cabinet implică salariile personalului, la care se adaugă chiria spaţiului şi facturile de utilităţi. Sunt cheltuieli şi cu informatizarea cabinetului, legăturile on-line la sistemul de raportare şi evaluarea. „Trebuie asigurată dotarea permenentă a cabinetului, ne cumpărăm inclusiv reţetele, biletele de trimitere. Veniturile sunt ale cabinetului, nu ale medicului de familie. E foarte mare diferenţă între medicii care au 2.000 sau chiar 3.000 de persoane pe listă şi cei majoritari care au între 1.000 şi 1.500 de pacienţi“, a completat George Haber.
Perioadă de tatonare
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate afirmă că, deocamdată, nu este nimic sigur în privinţa acestor contracte.
„Este dreptul lor să îşi apere interesele. Nu suntem încă puşi în situaţia de a lua o decizie pentru că nu au apărut normele de contractare a serviciilor medicale. Sunt doar intenţii. Orice furnizor trebuie să îndeplinească toate condiţiile pentru a intra într-o relaţie contractuală cu Casa de Asigurări. Este o perioadă de tatonare prin care se încearcă să se obţină cât mai multe avantaje de fiecare parte“, a afirmat Gheorghe Ştef, directorul instituţiei. În Alba, un număr de 218 medici de familie au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.