Alba Iulia, oraş inteligent: drone pentru trafic, camere cu recunoaştere facială, poliţişti antrenaţi în mediul virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere generală a municipiului Alba Iulia. Foto: apulum.ro
Vedere generală a municipiului Alba Iulia. Foto: apulum.ro

Viitoarea strategie de Smart City pentru Alba Iulia 2021- 2030 se află în consultare publică până în 23 martie 2022. Documentul a fost realizat de o firmă din Cluj şi prezintă sute de proiecte, structurate pe 11 mari capitole, de la administraţie locală inteligentă la turism inteligent.

Realizatorii documentului propun zeci de aplicaţii inteligente care să măsoare calitatea aerului, aplicaţii pentru încurajarea transportului eco, proiecte pentru promovarea turismului în mediul on line, pentru o administraţie mai eficientă şi mai lipsită de birocraţie.

De asemenea, sunt propuşi poliţişti locali antrenaţi în mediul virtual cu căşti VR şi dispeceri care să vadă străzile în 3D, în timp real, şi să ofere informaţii celor care intervin la un eveniment. 

La capitolul „siguranţă publică inteligentă“, se vizează realizarea unui dispecerat la nivelul municipiului, din care să plece informaţii în timp real către poliţiştii locali, jandarmi, poliţişti MAI sau pompieri ISU.

O altă idee din documentul consultat de alba24.ro este montarea de camere smart în toate zonele din oraş şi dotarea cu GPS a maşinilor poliţiei locale, în aşa fel încât un dispecer să ştie cu exactitate unde să ghideze un echipaj la o intervenţie.

Mai mult de atât, ar putea fi posibilă achiziţionarea şi dotarea efectivelor cu responsabilităţi pe linie de siguranţă publică cu drone. Drone cu care să supravegheze traficul, evenimentele cu mii de oameni, sau zonele turistice. 

În propuneri mai apare şi dezvoltarea de platforme virtuale pentru extinderea instruirii şi antrenării personalului angrenat în siguranţa publică, prin integrarea de incinte VR (de Realitate Virtuală), dotate cu echipamente hi-tech.

Se mai propune achiziţia de camere de supraveghere inteligente cu capabilitati de recunoaştere facială şi procesare de imagini – cu rol major în prevenţie, detectare şi identificare persoane, zone şi situaţii ce pot conturba siguranţa publică, achiziţia de roboţi inteligenţi de patrulare şi a unui sistem integrat de analiză de date şi învăţare automată.

Banii pentru asemenea proiecte ar putea fi atraşi din bugetul local, fonduri naţionale, fonduri europene şi Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă. La finalul perioadei de consultare publică, se pot propune completări pentru strategie. Documentul care poate fi citit AICI a fost realizat de firma Cluj IT Cluster, iar contractul a avut o valoare de circa 200.000 de lei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Afacere uriaşă cu o firmă americană celebră, ratată de fabrica de armament din Cugir. Fost director: „Mi s-a atras atenţia că sunt singur”

Cazul unei femei atacate de un amstaff, clasat de procurori. Motive: nu a fost muşcată de faţă şi nici nu a făcut avort

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite