Alba: Cupru Min Abrud a repornit activitatea cu 420 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reluare activităţii industriale la societatea Cupru Min SA Abrud aduce o mică speranţă pentru comunităţile defavorizate din Munţii Apuseni. Un număr de 420 de persoane din Abrud, Câmpeni, Ciuruleasa, Bucium, Lupşa, Bistra şi Baia de Arieş au, deocamdată, un loc de muncă.

Pentru 220 dintre acestea contractele au fost încheiate pe doar şase luni, perioadă în care exploatarea minieră are contract de vânzare a concentratului de cupru. Înainte de 1989, uzina de cupru din Dealul Piciorului dădea de lucru la peste 5.000 de oameni din toată zona Apusenilor.

O linie tehnologică funcţională

Cupru Min SA Abrud este cele mai mare producător de concentrat de cupru din România. „Ne aflăm în prezent într-o situaţie relativ bună. Am reuşit să repornim o linie tehnologică. Sperăm ca în funcţie de deciziile ce se vor lua la Ministerul Economiei să putem reporni şi a două linie în primăvara anului 2010, lucru ce ar permite angajarea a încă 100 de persoane“, a declarat, ieri, directorul general al societăţii, Nicolae Pavel.

În opinia acestuia, exploatarea minieră poate funcţiona cu resurse proprii maxim doi ani de zile, perioadă în care ar trebui privatizată. „Nu avem capacitatea tehnologică şi financiară să decopertăm terenul pentru a continua exploatarea zăcământului“, a afirmat directorul de la Cupru Min SA.

Reluarea activităţii la Roşia Poieni, la 1 decembrie 2009, a avut legătură directă cu evoluţia preţului la cupru pe piaţa internaţională. În ultimele zile, valoarea unei tone de cupru s-a stabilizat la suma de 6.800 de dolari. Producţia societăţii din Abrud este profitabilă la un preţ de cel puţin 5.000 de dolari pentru o tonă de cupru.

Soluţii aşteptate în 2010

Reluarea activităţii după aproape un an de la întrerupere a fost posibilă ca urmare a plăţii în avans a unei cantităţi de concentrat de cupru de către partenerul comercial al societăţii. „S-au găsit soluţii să mergem în continuare, dar este nevoie de investiţii pentru modernizarea utilajelor. Fie vine un investitor privat, fie o face statul român pentru că este păcat să se închidă din nou“, a spus, la rândul său, directorul economic Eugen Colda.

Acesta a completat că valoarea investiţiilor în retehnologizare este estimată la 100 de milioane de euro. „Utilajele din carieră sunt vechi de acum 25 de ani. În uzină trebuie modificate fluxurile de producţie. Aşteptăm lunile ianuarie şi februarie din anul viitor pentru a primi o soluţie de la minister“, a afirmat directorul economic. Statul Român este acţionar unic la Cupru Min SA Abrud prin intermediul Ministerului Economiei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite