A rămas fără două degete după ce a fost pusă să lucreze la un utilaj. Amenda penală pentru şeful de la Fabrica de Arme, respinsă de judecător
0
Tribunalul Alba a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de un angajat al Fabricii de Arme Cugir, care este acuzat de nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă şi de vătămare corporală din culpă.
Faptele au avut loc în 13 august 2018 şi s-au soldat cu rănirea gravă a unei femei de doar 32 de ani. Aceasta şi-a pierdut două degete de la o mână în urma manevrării greşite a unui utilaj, rănile necesitând pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale.
Bărbatul acuzat (Petru L.) este maistru şi avea ca şi competenţă atribuţii de a asigura respectarea sarcinilor de serviciu şi a disciplinei muncii pentru personalul din subordine, în cadrul atelierului Flux 2.
„Persoana vătămată, angajată la Fabrica de Arme Cugir S.A., se afla în timpul serviciului în cadrul Atelierului Flux 2. Numitul B. E., angajat în cadrul aceleiaşi societăţi comerciale pe postul de reglor, cu toate că nu avea această competenţă, i-a trasat sarcina de a utiliza o maşină de frezat piese metalice, iar în timpul activităţii, victima a suferit un accident la mâna dreaptă, în urma căruia i-au fost amputate două degete.
(...) Urmare a lipsei de pregătire, victima a încălcat normele privind sănătatea şi securitatea în muncă privind lucrul pe maşina de frezat – a schimbat piesa de frezat fără ca maşina unealtă să fie oprită; a utilizat mănuşi la lucrul pe freză - aspecte care au contribuit la cauzarea accidentului”, se precizează în documentele anchetei. Persoana care i-a trasat sarcina de serviciu nu avea această atribuţie, care revenea exclusiv maistrului.
Pedeapsă ”nejustificat de blândă”
„Inculpatul nu a respectat dispoziţiile legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, deoarece, pe de o parte a permis numitului B. E. să repartizeze sarcinile de muncă angajaţilor din cadrul Atelierului Flux 2, deşi această obligaţie îi revenea exclusiv, iar pe de altă parte, i-a permis persoanei vătămate (...) să lucreze pe maşina de frezat fără ca aceasta să aibă pregătirea necesară, cu consecinţa producerii unui accident”, se mai susţine în document.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a prevăzut o amendă penală în valoare de 1.800 de lei pentru persoana cu funcţie de conducere din cadrul Fabricii de Arme. Tribunalul Alba a considerat, însă, că pedeapsa este nejustificat de blândă în raport de gravitatea infracţiunii şi periculozitatea persoanei cercetate penal.
”(...) Producerea unei infirmităţi, în speţă pierderea a două degete de către persoana vătămată, în vârstă de 32 de ani la data producerii incidentului, constituie o consecinţă gravă a nerespectării de către inculpat a dispoziţiilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă. Aşadar, punând în balanţă pedeapsa agreată, respectiv amenda în cuantum de 1.800 lei, şi dreptul la integritate corporală al persoanei vătămate, lezat prin comportamentul inculpatului, se constată că pedeapsa agreată este disproporţionată în raport cu valoarea afectată”, se susţine în hotărârea instanţei de judecată. Decizia din 26 ianuarie 2022 poate fi contestată cu apel.
Femeia a dat în judecată societatea producătoare de arme şi muniţie şi în civil şi a solicitat daune morale de 200.000 de lei. În final, a primit despăgubiri de 50.000 de lei.