Zeci de medicamente au fost introduse în UE din 2007, dar niciunul în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele noi ajung ]n aproximativ şase ani în România FOTO: Shutterstock
Medicamentele noi ajung ]n aproximativ şase ani în România FOTO: Shutterstock

Din cele 64 de medicamente aprobate pentru comercializare în Uniunea Europeană din 2007 şi până în prezent, niciunul este disponibil în România, atrage atenţia Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Media de aşteptare a accesului la medicamente noi în România este de şase ani, durată care ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la încă un capitol. Bolnavii din Marea Britanie şi din Germania beneficiază de medicamentele noi imediat ce sunt aprobate de autorităţile europene.

Un raport al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), prezentat la Mediafax Talks, arată că din cele 64 de medicamente aprobate în total în UE în ultimii 6 ani, Bulgaria are deja 50%, Slovacia 88% şi Germania 91%. De altfel, în România se aşteaptă compensarea pentru 140 de medicamente.

Protocol între ARPIM şi Ministerul Sănătăţii

Ieri, Ministerul Sănătăţii şi ARPIM au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacienţilor la tratamente în anul 2013. Acesta se va materializa printr-un memorandum în cursul lunii aprilie, care să reprezinte un angajament din partea ambelor părţi.

Protocolul abordează principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative în România: directiva plăţilor întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, metodologia de stabilire a preţurilor şi taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste aspecte Ministerul Sănătăţii şi ARPIM au agreat un calendar şi un mecanism de lucru pentru perioada următoare.

Referitor la actualizarea listei de medicamente compensate, Ministerul Sănătăţii va finaliza până la sfârşitul lunii martie metodologia de introducere a unor medicamente noi pe listă, astfel încât de la 1 iulie 2013 pacienţii să poată avea acces la tratamentele de ultimă generaţie. Tot începând cu 1 iulie 2013, actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite se va face periodic la fiecare 180 de zile cu noile produse.

Plăţile întârziate

Acelaşi protocol prevede implementarea unui calendar de eşalonare a plăţilor datoriilor până la sfârşitul anului 2014, pentru a nu realiza o presiune financiară care nu poate fi suportată de sistemul sanitar.

Două treimi din facturile emise înainte de implementarea Directivei vor fi plătite până la sfârşitul anului 2013, iar restul până la sfârşitul anului 2014.

,,Protocolul prevede întâlniri trimestriale între parteneri şi discutarea anticipată a proiectelor care vor avea impact asupra industriei farmaceutice. Avem în vedere, de asemenea, elaborarea în comun a unor programe pentru creşterea gradului de educaţie sanitară a populaţiei, precum şi promovarea unui mediu etic de afaceri”, a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite