Zahărul brun comercializat pe piaţă este lipsit de aditivi alimentari. Specialist: „Este o alternativă mai sănătoasă!”
0Zahărul brun de pe piaţa este lipsit de E-uri. Aşa arată cel mai recent studiu derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), în care au fost analizate cele 15 produse de acest gen care se găsesc pe rafturile din magazine.
Concret, studiul arată că din cele 15 produse studiate, un procent de 13.3% reprezintă zahărul brut şi 86,7% reprezintă zahărul brun. „Zahărul brun este mai bun din punct de vedere nutriţional decât zahărul alb, este mai sănătos. Dar, dacă în loc de două linguriţe punem şase, tot nu este în regulă”, a declarat Sorin Mierlea, directorul ANPCPPS.
În urma cercetării s-a stabilit că 60% din produsele analizate au menţionat pe etichetă valoarea carbohidraţilor, aceştia fiind în valoare de minim 97,7 grame şi maxim 100 de grame.
Faptul că nu conţine E-uri este un plus
De asemenea, în cazul a 53,3% din totalul produselor analizate producătorii au specificat pe ambalaj valoarea proteinelor raportat la suta de grame, în timp ce 93,3% din produse au specificată pe ambalaj valoarea energetică. Niciunul dintre produse nu conţine, însă, E-uri.
„Este o alternativă la zahărul alb, dar este necesară precauţia. Faptul că nu conţine E-uri este un plus”, a completat Mierlea.
Pe aceeaşi temă:
Muştarul de pe piaţă are multe E-uri şi puţine boabe de muştar. Care produs de pe raft conţine cei mai mulţi aditivi
Muştarul comercializat în România are între zero şi opt E-uri, atrag atenţia specialiştii, adăugând că românii au prostul obicei de a cumpăra cele mai ieftine produse de pe raft.
Îngheţata de pe piaţă, bogată în E-uri şi zahăr, dar fără cacao. Topul E-urilor din îngheţatele de la noi
Îngheţata cumpărată de tot mai mulţi români în această perioadă este plină de aditivi alimentari, de zahăr şi îi lipseşte cacaua. Medicii cer prudenţă, mai ales în cazul celor mici, care nu ar trebui să consume zilnic acest produs.
Colorantul „caramel” i-a pus pe jar pe experţi. Cel mai folosit aditiv alimentar ar putea fi periculos pentru sănătate
Cel mai folosit aditiv alimentar, caramelul, care este folosit în tot felul de produse precum berea, sosurile, îngheţata sau fructele uscate, ar putea avea efecte nocive asupra sănătăţii. Aşa arată un studiu care i-a pus pe jar pe specialiştii Institutului Ştiinţific de Sănătate Publică din Belgia.