Colorantul „caramel” i-a pus pe jar pe experţi. Cel mai folosit aditiv alimentar ar putea fi periculos pentru sănătate
0Cel mai folosit aditiv alimentar, caramelul, care este folosit în tot felul de produse precum berea, sosurile, îngheţata sau fructele uscate, ar putea avea efecte nocive asupra sănătăţii. Aşa arată un studiu care i-a pus pe jar pe specialiştii Institutului Ştiinţific de Sănătate Publică din Belgia.
Concret, experţii au făcut un studiu care arată că obţinut prin topirea zahărului cu apă, „caramelul poate produce, sub influenţa căldurii, noi substanţe dintre care ISP a detectat patru cu potenţial toxic: THI (o substanţă care împiedică funcţionarea corectă a reacţiilor imune ale organismului), 5-HMF (o substanţă care are un potenţial ridicat de toxicitate), 2-MIE şi 4-MEI (agenţi cu potenţial cancerigen)”, subliniază Agerpres.
Agenţia Europeană nu s-a pronunţat încă
Potrivit sursei citate, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor nu a avut o poziţie vehementă vis-a-vis de studiul cercetătorilor belgieni, în principal pentru că „are doar date limitate privind nivelurile reale ale acestor substanţe nou formate în produsul alimentar final”.
Pe de altă parte, belgienii subliniază riscul de expunere la aceste substanţe nou formate, în principal pentru copii. În plus, Institutul de Sănătate Belgian intenţionează să demareze o campanie în rândul consumatorilor, care vor fi încurajaţi să îşi schimbe obiceiurile alimentare.
În ce alimente e folosit caramelul
Oferind alimentelor o culoare de chihlimbar şi gustul specific de zahăr ars, colorantul este utilizat în băuturile pe bază de cola şi în bere, dar şi în alte tipuri de alimente precum sosurile, oţeturile, îngheţata, fructele uscate etc. Reţeta de bază (E150a) este adesea modificată prin adăugarea de amoniac (E150b), sulfiţi (E150c) sau cele două substanţe chimice combinate (E150d).
Pe aceeaşi temă:
Muştarul de pe piaţă are multe E-uri şi puţine boabe de muştar. Care produs de pe raft conţine cei mai mulţi aditivi
Muştarul comercializat în România are între zero şi opt E-uri, atrag atenţia specialiştii, adăugând că românii au prostul obicei de a cumpăra cele mai ieftine produse de pe raft.
Îngheţata de pe piaţă, bogată în E-uri şi zahăr, dar fără cacao. Topul E-urilor din îngheţatele de la noi
Îngheţata cumpărată de tot mai mulţi români în această perioadă este plină de aditivi alimentari, de zahăr şi îi lipseşte cacaua. Medicii cer prudenţă, mai ales în cazul celor mici, care nu ar trebui să consume zilnic acest produs.