Vlad Mixich: „Veştile nu sunt bune. Nu va trece mult până la mia de cazuri în România, iar de acolo...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Problema echipamentelor de protecţie pentru personalul medical e mai importantă decât orice”, susţine expertul în politici publice de Sănătae. foto mediafax
„Problema echipamentelor de protecţie pentru personalul medical e mai importantă decât orice”, susţine expertul în politici publice de Sănătae. foto mediafax

Vlad Mixich, expert în politici publice de sănătate, notează într-o postare că veştile legate de răspândirea noului coronavirus în România „nu sunt bune” şi că ne vom apropia repede de un număr semnificativ de cazuri, în special în contectul în care „o mulţime de inconştienţi nu respectă” regulile de distanţare socială.

„Când sunt veşti bune de dat, eu le dau. Dar azi nu prea sunt. Bazat pe estimările epidemiologice disponibile public, România rămâne pe o rată de creştere a cazurilor de coronavirus similară celor din Italia sau Franţa. Există şi un miez mic de optimism aici: iniţial, când erau la începutul epidemiei cum suntem (încă) noi acum, şi în Franţa şi în Italia rata de creştere a cazurilor era mai mare decât este astăzi la noi. Dar acest miez de optimism e unul mic. Dacă ritmul prezent de creştere se va păstra, nu va trece mult până la prima mie de cazuri în România, iar de acolo... În timp ce Italia, Franţa şi Spania sunt practic închise (oamenii trebuie să stea în case şi ies doar cu motivaţie clară), în România, în ciuda faptului că TOATĂ lumea vorbeşte despre distanţarea socială, există încă o mulţime de inconştienţi care nu o respectă.

Momentul închiderii oraşelor şi în România trebuie însă ales cu mare atenţie; situaţii pandemice similare au arătat că dacă el se produce prea repede, apare riscul ca noi să obosim să-l respectăm şi să apară un al doilea val epidemic, chiar mai dur decât primul. Fiecare dintre noi avem o limită de suportabilitate a consemnării la domiciliu, fie ea şi pentru sănătatea publică”, a scris acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mixich subliniază şi problema asigurării echipamentelor de protecţie pentru personalul medical.

„Încă nu sunt suficiente echipamente de protecţie în spitale. Scurt. Am primit multe mesaje de la medici de prin spitale referitor la lipsa acestor echipamente. Unele mesaje sunt nejustificate (spital de ortopedie cu adresabilitate zero pentru coronavirus), dar altele aproape alarmante (prin spitale judeţene cu adresabilitate pentru boli infecţioase).

Problema echipamentelor de protecţie pentru personalul medical e mai importantă decât orice. Vă amintiţi cum în urmă cu o săptămână toată lumea vorbea despre termoscanere, care acum sunt irelevante? E important ca presiunea publică şi mediatică să fie pe problemele care contează în viitorul apropiat. Dacă suntem permanent cu un pas în urmă nu facem altceva decât să adăugăm zgomot şi isterie complet inutilă, chiar stricătoare”, a mai scris acesta.

Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns miercuri dimineaţă la 246 după ce în ultimele ore au fost confirmate alte 29 de cazuri noi. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite