Vinuri bune anul are: calitate, nu cantitate. Românii preferă soiurile autohtone

0
Publicat:

Producția de vin de anul acesta este mai redusă cu aproximativ 25% la nivel național, din cauza secetei pedologice, dar specialiștii susțin că vinurile obținute de producători vor avea o calitate superioară.

Producătorii de vinuri se vor lăuda cu calitate și mai puțin cu cantitate FOTO: Ștefan Borcea
Producătorii de vinuri se vor lăuda cu calitate și mai puțin cu cantitate FOTO: Ștefan Borcea

România are o suprafață de aproximativ 180.000 de hectare cultivată cu viță de vie, iar 13% din această suprafață se regăsește în județul Vrancea. Ponderea este deținută de plantaţiile pentru struguri de vin, 82%, iar anual tara noastră produce aproximativ cinci milioane de hectolitri de vin.

În podgorii, s-a încheiat de puțin timp culesul strugurilor iar producția, chiar dacă nu a fost una foarte mulțumitoare pentru cei care lucrează în domeniu, este compensată de o calitate bună, ceea ce înseamnă că vom avea vinuri de excepție. O spune Georgel Costache, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), care susține că vom avea vinuri bune, mai ales că în ultimii ani s-a făcut reconversie cu soiuri noi, investiții în instalații de fermentare dirijată, iar România are și oenologi foarte bine pregătiți.

„În 2022 a fost o producție cu 20%-30% mai mică, dar calitativ mai bună, pentru că o cantitate mai mică înseamnă calitate. Au ieșit vinuri destul de bune. Când spun asta mă refer la faptul că vinurile albe aveau dezvoltate aromele acelea de soi, iar pe de altă parte la unele din ele erau și aromele secundare de fermentație. Și vinurile roșii au ajuns la maturitatea deplină. Vor fi cu grade mai multe ca tărie, prin urmare calitativ sunt foarte bune. Este drept, s-a schimbat puțin și comportamentul consumatorilor, în sensul că la ora actuală se caută vinuri mai ușoare, mai puțin corpolente și din acest punct de vedere în România obținem astfel de vinuri”, spune Georgel Costache.

Georgel Costache, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați FOTO: Ștefan Borcea
Georgel Costache, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați FOTO: Ștefan Borcea

Ce soiuri preferă românii

Specialistul susține că cele mai căutate sunt soiurile autohtone, respectiv Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, care are și recunoaștere internațională, dar prin programul de reconversie podgoriile au fost întinerite cu  cele mai renumite soiuri din lume, precum Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Traminer, de unde s-au recoltat struguri superiori pentru vin.

Cât privește vinurile roze, acestea au prins foarte mult la consumatori în ultimii ani, iar tendința este în creștere.

„Vinurile roze sunt la modă. Se obțin din struguri roșii, prin macerare. Vreau să vă spun că a crescut mult consumul de vin roze in întreaga lume. Din 10 sticle de vin care se consumă în lume, una este de vin roze. Cei mai mare consumatori sunt francezii, cu aproximativ 35% din totalul vinuri, dar și în România au crescut cerințele”, mai spune Georgel Costache.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite