VIDEO MARATON JURNALISTIC PE ADEVARUL.RO Vezi aici ce au spus jurnaliştii Adevărul despre protestele de la Ministerul de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maratonul jurnalistic fără precedent, pe adevarul.ro, moderat de Lidia Focşan şi Laurenţiu Roşoiu, a început la ora 13.00 cu directorul editorial Multimedia Adevărul Holding, Corina Drăgotescu, şi s-a încheiat la 16.00 cu Lucian Pop, redactor-şef adjunct "Forbes România".

Corina Drăgotescu - Director Editorial Multimedia Adevărul Holding:

image

Aseară, când am fost la minister, nu m-a întrebat nimeni nimic. Din experienţa mea de jurnalist ştiu că în momentul în care mergi într-o instituţie şi nu te întreabă nimeni nimic, în situaţii ca cele de ieri, este clar că lucrurile sunt scăpate de sub control.

În momentul în care l-au scos pe ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, SPP-iştii au fost de o agresivitate rar întâlnită, efectiv i-au lovit pe cei din jur.

În momentul în care mersul banilor este blocat, ţara este blocată. S-au blocat taxele, impozitele, toţi banii care trebuiau să intre în bugetul statului.

Dacă statul cedează acum, şi alte categorii sociale vor spune: "Bun, asta este calea, aşa vom face şi noi". Nu înseamnă că modelul de la Finanţe nu se poate aplica şi în alte părţi. Acest lucru nu este bun pentru că vom fi o zonă gri pe harta Europei şi vom fi ocoliţi de toată lumea. Vom fi asemuiţi cu Grecia. Acest statut de zonă gri se câştigă foarte uşor, dar, din păcate, se pierde greu.

Liviu Avram - Redactor-şef adjunct "Adevărul":

image

Conflictul care a început ieri arată ruptura serioasă între liderii sindicali şi angajaţi. Este clar că liderii au fost luaţi prin surprindere de către angajaţi, iar acum vin să se pună în faţa mişcării. Este total contraproductivă această formă de protest. Era mai eficientă cea organizată.

Sebastian Oprescu, lider SNFP (prin telefon): "Se pare că atitudinea ministrului şi chiar a primului ministru trebuie să se schimbe pentru că situaţia actuală pune clar în pericol definitivarea bugetului de stat".

Liviu Avram: Cred că problema mare este că salariaţii nu vor mai pupa asemenea salarii. Este clar că bugetul de stat nu îşi mai poate permite să le mai dea asemenea venituri

Ilie Şerbănescu, analist economic (prin telefon): "Situaţia actuală scoate la suprafaţă dezastrul economic şi instituţional care există. Modul în care erau calculate veniturile celor care protestează acum este total incalificabil. Era necesară o ajustare inevitabilă. Trebuia să se dea drumul la curs, asta era treaba BNR, şi la preţuri, pentru ca să se răspândească în mod general nota de plată. Asta este o încercare absurdă de a-i pune la plată pe salariaţi şi, eventual, pe pensionari. Ei nu au fost primii beneficiari ai creşterii economice din 2007 - 2008. Un curs mediu i-ar fi pus la plată pe cei care au dat credite şi au luat credite. Acest credit a fost de vină. Oamenii ăştia nu numai că nu trebuie protejaţi, ci trebuie puşi la plată. Putem să nu mai plătim nici salarii şi nici pensii deloc şi tot nu ajungem la un astfel de echilibru. Ar trebui puse la plată băncile, dar şi cei care au luat credite fără noimă".

Liviu Avram: Nu sunt de acord cu ce spune domnul Şerbănescu. Cred că soluţia este restructurarea bugetară. Trebuie concedieri masive în sistemul public.

Ion M. Ioniţă - Senior Editor "Adevărul":

image

Sunt proteste mai grave decât ale poliţiştilor pentru că blochează cel mai nevralgic punct al României, cel al colectării banilor la bugetul de stat.

Protestul din Finanţe este un efect, nu o cauză. Cauza o reprezintă lipsa de consecvenţă a Guvernului. Când vii brusc şi tai totul, de la toată lumea, şi apoi te miri că lumea protestează, este un lucru de neînţeles.

Protestul se extinde şi în alte sectoare, ceea ce este foarte îngrijorător. Dacă iei bani de la copii, de la cei cu handicap, de la cei care au persoane în întreţinere, nu se face economie.

Guvernanţii nu înţeleg că oamenii nu mai au ce pierde. Problema se pune de a supravieţui când li s-a luat foarte mult.

Nu este o revoluţie, dar poate fi un protest general.

Este nevoie de dialog, este nevoie ca oamenii să vadă că sunt băgaţi în seamnă, nu cum au făcut şefii de la Finanţe. Trebuie făcut curat la Ministerul de Finanţe, trebuie o nouă conducere pentru că instituţia în sine este un mamut cu circa 30.000 de angajaţi.

Daniel Dăianu, economist şi fost ministru de Finanţe (prin telefon): "Peste tot unde există măsuri de austeritate, există proteste. O diferenţă majoră o reprezintă protestele care pot să ducă la scăparea lucrurilor de sub control. Este rău că Ministerul de Finanţe este blocat. Această blocare exprimă nu numai nemulţumire, dar incapacitează şi activitatea celor de acolo".

Sabin Orcan - Redactor-şef "Adevărul de Seară":

Dacă ne luăm după declaraţiile şi faptele guvernanţilor, nimeni nu mai înţelege nimic. Bulibăşeala de astăzi se aseamănă cu cea pe drepturile de autor. Este vorba de iresponsabilitate pentru că nu sunt în stare să prevadă consecinţele acţiunilor lor, dar şi de incompetenţă, pentru că nu sunt în stare de luni de zile să stabilească legea salarizării unice, deşi România are legislaţia cea mai stufoasă din Europa.

image

În sistemul bugetar, soluţia era să reducă numărul de oameni şi să îi plătească mai bine pe cei rămaşi, să îi motiveze.

Faptul că oamenii au dormit aseară la uşa ministrului Finanţelor, dar şi ceea ce se întâmplă în ţară, arată că ei sunt disperaţi şi au ajuns la capătul răbdării.

Domnul Ialomiţianu, care a  fost şef la Finanţele din Braşov, are câteva case trecute în declaraţia de avere, câteva tablouri de valoare, şi nu ştie cum e să trăieşti cu banii ce care îi câştigă mulţi dintre angajaţii săi.

Mariana Cîmpeanu, fost ministru al Muncii (prin telefon): "Este o situaţie care nu s-a întâmplat în România nici în perioadele foarte grele din 1995 - 1996. Este o situaţie care nu se poate explica. Cum poţi să trimiţi un inspector să verifice o firmă şi să îl pui să îşi plătească transportul din salariul lui mic? Guvernul trebuie să spună dacă ţara este în faliment".

Eugen Chelemen - Redactor-şef Multimedia Adevărul Holding:

Declaraţia liderului Cartel Alfa, care a făcut apel la toţi bugetarii să oprească lucrul, ne-a sperie. Totodată, ceea ce se întâmpla aseară la Ministerul de Finanţe este greu de imaginat. În timp ce oamenii protestau acolo, ministrul s-a dus la un post de televiziune apropiat puterii şi a început să dea în ei şi în sindicalişti.

image

Potrivit INS, bugetul pentru stimulente este mai mare decât salariul minim. Oamenii au pierdut circa 63% din venituri, pe de-o parte sporurile, iar pe cealaltă parte 25% din salariu.

Marius Nistor, liderul federaţiei sindicale "Spiru Haret" (prin telefon): "Vorbim de o politică a pumnului în gură. La Ministerul Educaţiei avem de-a face cu un ministru care a spus că deciziile stau în pixul său. Sunt de acord cu o acţiune unitară a tuturor bugetarilor. În momentul de faţă protestează funcţionarii publici, din sănătate, dar şi în faţa Ministerului Educaţiei sunt circa 100 de oameni. În momentul de faţă, le cer colegilor din toate secţiunile să fie solidari".

Eugen Chelemen: Politica de aroganţă a guvernanţilor determină astfel de reacţii care fac din ţara asta un haos. Nici nu vreau să mă gândesc că apelul lui Bogdan Hossu va fi luat în seamă, dea a ieşi toţi bugetarii în stradă.

Până acum oamenii au avut o ceapă din grădină, dar vine iarna şi să vezi atunci.

Aseară, în timp ce oamenii ăia primeau sticle cu apă caldă să se încălzească la Ministerul de Finanţe, miniştrii precum Elena Udrea petreceau la Ateneul Român. Traian Băsescu a avut totuşi decenţa să nu meargă acolo.

Oamenii ăştia, care au stat în umbră pe vremea lui Adrian Năstase, au căpătat frustrări. Acum, ei sunt la putere şi iau cu patru mâini şi nici nu le pasă de cetăţeanul de rând.

Soluţia este să se respecte legea, iar în perioada următoare să se aşeze la masă specialiştii, nu tot felul de politruci, şi să facă legea salarizării aşa cum trebuie făcută ea.

 Lucian Pop - Redactor-şef adjunct "Forbes România":

image

Portofoliul Finanţelor este cel mai important într-o ţară. Din păcate, în ultimii ani în România am avut miniştri total depăşiţi şi poate e şi normal dacă te uiţi în CV-urile lor.

Pentru ce avem nevoie de 15 ministere, câte sunt acum? 7 ar fi suficiente. Nu am avea nevoie de un minister al Turismului.

În vizita sa, Angela Merkel a apreciat ce fac vecinii noştrii de la sud de Dunăre, bulgarii, unde sunt oameni competenţi. Din păcate, noi nu avem oameni.

Guvernul nu ştie decât să taie, dar nu vine şi cu un plan de redresare a economiei. Guvernul nu se pricepe, habar nu are, gestionează o corabie aflată în derivă pe furtună.

Una este să negocieze ministrul de Finanţe din Bulgaria, Simeon Djankov, şi alta e domnul Ialomiţianu.

Valentin Bălescu, preşedinte Sed Lex Mureş (prin telefon): "Până la ora 12.00 oamenilor le era frică că o să se ia măsuri împotriva lor. Pe măsură ce a trecut timpul, ei nu se mai gândesc la asta. Ei sunt în stare să stea şi două săptămâni aici pentru salariile lor. Mulţi sunt hotărâţi să plece în străinătate. Degeaba ne-a spus domnul ministru că vom primi stimulentele, noi nu mai avem încredere, vom sta aici până va veni hârtia şi vor intra banii pe card".

Lucian Pop: Momentul de acum are o rădăcină adânc înfiptă în urmă cu un an şi jumătate, când cei care au ajuns la putere au preferat să mintă şi am ajuns aici, în situaţia asta.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a viziona imagini inedite de la proteste!

Ne puteţi lăsa, la rubrica pentru comentarii, întrebările şi impresiile dumneavoastră despre greva funcţionarilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite