Vasile Bănescu, despre românii care filmează și fac poze în biserică: „Este ridicol, dacă le fluturi telefonul pe sub ochi... ”

0
Publicat:

Nu există slujbă sau eveniment religios care să nu fie filmat de către enoriași. Transmisiile live pe paginile de socializare dau tonul la fiecare sărbătoare. Reprezentanții Patriahiei Române atrag însă atenția că acesta este un comportament inadecvat, chiar ridicol.

Sărbătorile religioase FOTO Adevărul
Sărbătorile religioase FOTO Adevărul

Nici sărbătoarea de Bobotează nu a scăpat din vizorul românilor, dornici să filmeze în biserică, pentru a trimite rudelor sau prietenilor. De multe ori se fac și apeluri video din lăcășurile de cult. Situațiile sunt tot mai dese, în special la slujbele oficiate la sărbătorile importante.

Deși, în timpul unei slujbe, enoriașilor li se recomandă să țină terlefoanele închise, puțini sunt cei care se conformează. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române, spune că acest comportament reprezintă o sfidare.

A face fotografii în timpul Sfintei Liturghii este aproape ridicol, pentru că este inclusiv o sfidare a celor din jur care vor să se roage, se concentrează, dacă le fluturi telefonul pe sub ochi nu le faci un bine, aşa cum nu-ţi faci nici ţie un bine”, a spus oficialul pentru TVR Info.

Ultimul exemplu în acest sen vine de la Constanța, dar nu de la enoriași, ci chiar de la unele fețe bisericești. Cei mai mulţi dintre participanţii la Sfinţirea Apei au venit din alte localităţi, aşa că dorinţa de a imortaliza momentul religios a fost cu atât mai mare.

Nu este firesc, este total inadecvat şi este nociv pentru relaţia noastră pe care o putem stabili cu Dumnezeu în momentele acestea de sacralitate ale slujbelor religioase.

De obicei, la intrarea în mănăstiri şi biserici este specificat că folosirea telefonului mobil în timpul slujbelor este interzisă. Însă, o regulă scrisă nu există”, a precizat Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu reacționează după ce CTP a scris că „Iisus a dezvirginat-o pe Maria din interior”

  După ce, de Crăciun, scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că „venind în lume pe cale naturală, Iisus a dezvirginat-o pe Maria din interior”, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat miercuri seara, pe aceeași rețea.  

Într-o postare cu titlul „Arta de a te compromite răsunător (ca intelectual) chiar de Crăciun”, Vasile Bănescu a vorbit despre ignoranță și revelație.  

„A crede că reflectezi la cele de sus (ale Cerului) cu capul adânc înfipt în „cele mai de jos ale pământului”. A da buzna în Evanghelii cu cizmele materialismului dialectic și ateismului științifico-fantastic. A-ți confunda ignoranța într-un domeniu care include milenii de cultură fondată pe Revelație - recunoscută de toate marile minți ale omenirii - cu o aberantă hermeneutică a celor mai importante texte ale lumii civilizate la care, blocat în limitele rudimentarului pozitivism, nu poți avea acces. A echivala Revelația care onorează rațiunea umană cu elucubrația care o discreditează”, a scris purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„A introduce sacrileg obscenul în sfera purității care te indispune”

Fără a indica direct textul lui CTP, dar cu aluzie la acesta, Vasile Bănescu a continuat să explice ceea ce el numește „Arta de a te compromite”, vorbind despre o „paradă grotescă”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite