Vă mai amintiţi de... Manole Marcus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vă mai amintiţi de... Manole Marcus
Vă mai amintiţi de... Manole Marcus

Regizor român de film, Manole Marcus s-a născut la 8 ianuarie 1928, la Bucureşti şi a absolvit Academia de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, în 1955.

Până în 1960, într-o încercare de a se exprima în afara normelor impuse de regim, Manole Marcus îşi face mâna realizând o serie de comedii fără un succes prea mare: „La mere“ (1953), „Viaţa nu iartă“  (1957) şi „Într-o dimineaţă“ (1959). În a doua jumătate a anilor ’60, Marcus îşi rafinează tonul, utilizând o abordare mai gravă atât a temei, cât şi a realizării sale.

Primul exemplu în acest sens este filmul „Canarul şi viscolul“, realizat în 1969. Adaptare a nuvelei „Lupta cu somnul“ de Ioan Grigorescu, filmul vorbeşte despre preţul libertăţii unui ilegalist în misiune, urmărit de către autorităţi. Pelicula, cu Florin Gabrea, Mircea Albulescu şi Jean Constantin în distribuţie, a fost interzisă la începutul anilor ’70. În secvenţa de debut a acesteia apar membrii trupei Phoenix cântând piesa „Canarul“. 

Următoarul film prin care s-a remarcat Marcus a fost „Actorul şi sălbaticii“, realizat în 1974. Toma Caragiu îl interpretează pe Caratase, personaj inspirat de personalitatea marelui actor Constantin Tănase. Acţiunea se desfăşoară în perioada interbelică şi se axează pe conflictul dintre actor şi grupurile legionare, „sălbaticii“, ofensaţi de spectacolele artistului care îi satirizează. Pelicula pune problema libertăţii de exprimare şi a pericolului pe care îl presupune implicarea în problemele sociale existente într-o lume dictatorială.

Alături de Toma Caragiu, în film joacă şi Mircea Albulescu, Margareta Pogonat, Ion Besoiu şi Mircea Diaconu. Tot Toma Caragiu interpretează rolul principal şi în comedia „Operaţiunea Monstrul“, pe care Marcus o realizează în anul 1976. Un grup de „cadre“ din conducerea comunistă pleacă în Delta Dunării într-o expediţie de capturare a unui somn legendar, cunoscut drept „Monstrul“. Octavian Cotescu şi Marin Moraru sunt, de asemenea, distribuiţi în film. Până în 1994, anul morţii, Manole Marcus a mai regizat încă nouă filme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite