UPDATE Zeci de case şi sute de hectare de teren agricol, afectate de ploi, în Maramureş, Neamţ şi Suceava. Drumul Naţional Iaşi-Albiţa, sub ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele Române au emis o avertizare hidrologică de inundaţii valabilă până sâmbătă, 8 iunie, orele 16.00, pentru mai multe zone aflate în apropiere de Someşul Mare, Lăpuş, Mureşul Superior, Prut şi Siret.

În ultimele zile, mai multe zone din ţară au fost afectate de ruperi de nori şi aluviuni. Vineri după-amiază, traficul pe E%7, în Maramureş, a fost afectat de ploaia torenţială şi aluviuni

Conform datelor oferite de Apele Române, atenţionarea de cod galben sau portocaliu se menţine până astăzi, la ora 16.00, şi pe râurile Suceava, Moldova, Bistriţa, pe cele din bazinele hidrografice Trotuş - în judeţele Harghita şi Bacău,  Suşiţa, Putna, Râmnicu Sărat, Bârlad, Jijia, dar şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi. În privinţa Dunării, specialiştii susţin că, până în 7 iunie, debitul la intrarea în ţară a fost în creştere, având valoarea de 7.700 mc/s, peste media multianuală a lunii iunie, de 6.400 de mc/s.Debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia - Vadu Oii, staţionare la Brăila şi în scădere între Galaţi şi Tulcea.  Apele Române mai arată că la staţia hidrometrică Isaccea, judeţul Tulcea, nivelul apei se situează peste cota de atenţie.

Iaşi: Viitura a intrat pe drumul între Iaşi şi Albiţa. Nivelul apei a ajuns până la peste 30 de centimetri, dar drumarii au reuşit să menţină şoseaua circulabilă

Avertizarea de god galben primită de Direcţia de Drumuri Naţionale Iaşi pentru mai multe localităţi din judeţ a expirat în jurul orei 16.30, dar drumarii sunt în continuare în alertă. Ploile abundente au cauzat o prima problemă în traficul auto din judeţul Iaşi astăzi, 8 iunie, în jurul orei 14.30-15.00. Viitura produsă de un pârâu local din zona localităţii Bohotin a pătruns până pe o bandă a DN 28, care face legătură între Iaşi şi Vama Albiţa. 

Vrancea: Trei gospodării inundate în comuna Vidra după două reprize rapide de ploaie

Pompierii au intervenit asăzi cu motopompe pentru scoaterea apei din curţile oamenilor. În unele locuri, apa atingea 30 de centimetri în înălţime. În această după-amiază, pompierii vrânceni au intervenit de urgenţă la Vidra, unde apa rezultată în urma ploii torenţiale din cursul zilei de astăzi ameninţa să intre în trei case aflate într-o zonă mai joasă a satului.„S-a intervenit cu motopompe pentru scoaterea apei din curţi. Au fost două reprize consistente de ploaie şi apa care s-a acumulat atingea şi 30 de centimetri în înălţime”, ne-a declarat lt. Cristina Duţă, purtător de cuvânt al ISU Vrancea.

Neamţ: Ploile fac ravagii în Neamţ. Cursul pârâului Cracău a fost deviat pentru a nu afecta magistrala de gaz ce alimentează municipiul Piatra Neamţ

Precipitaţiile abundente care nu încetează de trei zile au creat probleme în special în nordul judeţului. O parte din debitul pârâului Cracău a fost deviat spre culturile agricole, pentru a evita probleme la magistrala de gaz ce alimentează municipiul Piatra Neamţ şi utilizatorii industriali din zonă. Judeţul este sub avertizare hidrologică de cod portocaliu.

Maramureş: Rupere de nori: zeci de case au fost afectate. Circulaţia pe E57 a fost îngreunată de ape şi aluviuni

O rupere de nori s-a produs, vineri, 7 iunie, în zona Valea Merilor din localitatea Ilba. Precipitaţiile torenţiale au dus la formarea de teorenţi şi şuvoaie pe versanţii dealului. Acestea au contribuit la creşterea nivelurilor şi debitelor unor cursuri de apă necadastrate.Şuvoaiele de apă au transportat buşteni, pietre, dar şi aluviuni şi resturi vegetale, colmatând mai multe podeţe amplasate în apropierea drumului E57, la intrarea în localitatea Ilba.

Apele s-au revărsat pe partea carosabilă. Cetăţenii au anunţat prin telefonul de urgenţă 112 situaţia de urgenţă apărută. La faţa locului s-au deplasat echipaje de poliţie rutieră care au dirijat şi fluidizat traficul rutier. S-a circulat alternativ pe un singur sens. Ulterior nivelul apei şi debitul revărsat pe drum a crescut, transportând buşteni, pietre, aluviuni, dar şi bucăţi de beton de pe cursul văii. În această situaţie pentru a nu se ajunge în situaţii nedorite, respectiv posibilitatea lovirii unui autovehicul aflat în trafic de materialele transportate de şuvoaiele de apă, s-a luat decizia opririi traficului rutier.

Suceava: Sute de hectare de teren agricol şi drumuri comunale, afectate de ploi şi grindină

Peste 500 de hectare de teren agricol au fost afectate de grindină, trei mii de locuinţe au rămas fără alimentare electrică şi suprastructura balastată de pe şase kilometri de străzi şi drumuri comunale balastate au fost afectate de furtunile din judeţul Suceava.Vineri seară, 7 iunie, aproximativ trei mii de locuinţe din localităţile Frasin, Stulpicani şi Ostra au rămas fără alimentare electrică din cauză că trei stâlpi de pe linia electrică aeriană de 20 kv au fost doborâţi de furtună. Defecţiunea a fost remediată în cursul nopţii de angajaţii furnizorului de energie electrică.Tot vineri după amiază, pârâul Neagra din zona oraşului Broşteni a depăşit pentru câteva ore cota de atenţie cu cinci centimetri, din cauza unei ruperi de nori, fiind înregistrate ploi de aproape 31,9 litri pe metrul pătrat.

În cele trei zile în care judeţul s-a aflat sub ameninţarea precipitaţiilor torenţiale au fost afectate 32 de localităţi (sate, cătune) care aparţin de 12 comune. Este vorba de  Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani, Farcaşa, Ghindăoani, Petricani, Pipirig, Războieni, Tupilaţi, Ţibucani, Urecheni şi Grumăzeşti.Conform bilanţului întocmit de Prefectura Neamţ, în aceste localităţi au fost inundate 79 de case şi anexe şi 100 de curţi. De asemenea,  8 poduri şi 20 de podeţe au fost avariate,  10 poduri au fost distruse, 1077 ha de teren arabil şi 51,3 ha de păşuni şi fâneţe sunt sub ape.

Tot în Suceava, mii de oameni u rămas fără energie electrică timp de 12 ore în urma furtunii violente de vineri după-amiază. Linia de tensiune din zona Stulpicani-Frasin a fost ruptă după ce un copac s-a prăbuşit peste fire şi a rupt trei stâlpi de electricitate.Alimentarea cu energie electrică în zona localităţilor sucevene Frasin-Stulpicani a fost întreruptă de vineri după-amiază, 7 iunie, după ce un copac a căzut peste linia de medie tensiune. Furtuna violentă a cauzat ruperea unui copac, care s-a prăbuşit peste firele de electricitate şi a cauzat prăbuşirea a trei stâlpi de electricitate.

Bistriţa-Năsăud: Râurile din judeţ sunt monitorizate de ISU, după avertizarea de cod galben de inundaţii pe Someşul Mare

Deşi Someşul Mare este pe lista râurilor care sunt sub cod galben de inundaţii, potrivit ISU Bistriţa, nu s-au înregistrat probleme până la această oră. Singura care a dat bătăi de cap atât locuitorilor din Bistriţa, cât şi din alte zone ale judeţului a fost ploaia torenţială de aseară.Toate râurile din judeţ sunt atent monitorizate de ISU Bistriţa şi de SGA Bistriţa-Năsăud, după ce pe lista râurilor care sunt sub cod galben de inundaţii a fost inclus şi Someşul Mare.

Singura care a dat bătăi de cap până acum a fost o ploaie torenţială, care a reuşit să inunde câteva străzi din municipiu, printre care Mihai Viteazu, unde canalizarea cedează la fiecare ploaie mai puternică, Valea Budacului, Crângului sau Cuza Vodă.

Galaţi: Codul galben de avertizare hidrologică a fost prelungit pe Dunăre

Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizat că fenomenele vizate sunt scurgerile de pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri, în special pe râul Bârlad şi afluenţii Prutului Inferior. Hidrologii fac menţiunea că aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe afluenţii mici, de grad inferior.

În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, a dispus activarea Comandamentului operaţional judeţean, care va monitoriza cu atenţie evoluţia fenomenelor prognozate. Pe întreaga durată a avertizărilor, primăriile au obligaţia asigurării permanenţei, astfel încât să se poată comunica şi interveni rapid şi eficient la apariţia unei situaţii de urgenţă. Orice situaţie care necesită intervenţie va fi semnalată la numărul unic 112. 
 

La acest material au contribuit: Dinu Zară, Florin Jbanca, Bianca Sara, Cosmin Carp, Bogdan Nistor, Ştefan Borcea


Mai multe informaţii despre situaţia localităţilor afectate de ploi  puteţi citi în materialele următoare:

Cursul pârâului Cracău a fost deviat pentru a nu afecta magistrala de gaz ce alimentează Piatra Neamţ

Râurile din judeţul Bistriţa-Năsăud, monitorizate de ISU, după avertizarea de cod galben de inundaţii pe Someşul Mare

Galaţi: Deşi nu sunt informaţii că debitele Dunării vor depăşi cota de inundaţie, autorităţile se pregătesc de ce-i mai rău!

V
aslui: Ploile fac, din nou, victime în Vaslui! Patru adolescenţi au văzut moartea cu ochii, după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat din cauza aluviunilor


           

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite