Unul din 5 copii nu are apă curentă şi WC în casă şi nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta
0Mai mult de o treime dintre copiii din România trăiesc în locuinţe fără toaletă în interior, media UE fiind de 2,6%. Unul din 5 copii care nu dispune de dotările sanitare în gospodărie nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta, arată un raport World Vision.
Foarte mulţi copii nu au toalete în locuinţă. aşadar unul din cinci micuţi nu îşi igienizează mâinile după mersul la toaletă, conform Raportului de cercetare „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat în 2018 de Fundaţia World Vision România.
În acelaşi timp, un raport al Ministerului Educaţiei şi Cercetării arăta că, în urmă cu trei ani, 2.219 unităţi de învăţământ din România aveau grupurile sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, iar în anul 2018 funcţionau cu grupuri sanitare neconforme 1.489 de şcoli şi grădiniţe. La începutul primăverii anului trecut, 1.180 de şcoli aveau în continuare grupuri sanitare necorespunzătoare”, mai precizează organizaţia.
„Din păcate, lipsa accesului la produse pentru igienă şi a educaţiei pentru sănătate sunt probleme cu care ţara noastră se confruntă de foarte multă vreme. Subiectul a fost readus în spaţiul public zilele acestea, având în vedere cazurile de coronavirus, însă atragem încă o dată atenţia asupra nevoii de educaţie pentru sănătate pe termen lung în România, o ţară în care multe şcoli din mediul rural nu au, în continuare, apă curentă şi toalete în incintă. În şi mai multe şcoli şi grădiniţe, săpunul este inexistent, iar situaţia se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul. Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunităţile defavorizate”, a declarat directooarea executivă World Vision România, Mihaela Nabăr.
Conform celor mai recente date statistice la nivel naţional şi european, în anul 2018 populaţia deservită de sistemul public de alimentare cu apă a fost de 13.515.626 persoane, reprezentând 69,4% din populaţia rezidentă a României. În mediul rural, doar 35,3% din populaţia rezidentă era deservită de sistemul public de alimentare cu apă. (sursa: INS, 30.09.2019).