Ungaria, ștearsă și înlocuită tocmai de România pe o hartă. Reacția furibundă a maghiarilor la aflarea veștii
0Ungaria a fost ștearsă accidental de pe o hartă și înlocuită cu România. S-a întâmplat în Italia, într-un manual de geografie din care învață copiii de clasa a patra.

Ungurii sunt indignați după ce au descoperit că țara lor a fost „uitată” de pe o hartă a Italiei în care mai apar și alte țări europene. Este vorba despre un manual destinat elevilor de clasa a patra din Italia.
Site-ul maghiar gyereksz.hu a raportat această eroare, observând că harta din manual arată România în locul Ungariei, astfel încât România apare ca fiind vecină directă cu Austria, Slovenia, Croația și Serbia, scrie Ziare.com.
„Această omisiune, descoperită la pagina 23 a manualului din seria „Noi Supereroi 2030,” a fost observată de un elev de doar 9 ani, care i-a atras atenția profesorului său asupra greșelii. Reacția acestuia a fost una de surprindere, iar profesorul a promis că va adresa și va corecta eroarea în cadrul lecțiilor sale. Totodată, situația a fost semnalată și editorului manualului, Lisciani Scuola, dar până în prezent nu s-a primit niciun răspuns din partea acestuia”, arată site-ul maghiar.
Potrivit sursei citate, editorul Lisciani Scuola, responsabil de seria „Noi Supereroi 2030”, nu a oferit încă explicații oficiale despre modul în care a avut loc această eroare și nici când va lua măsurile necesare.
Momentul în care s-a pus problema unei uniri între România și Ungaria
Deși harta este evident greșită, în istorie a existat un moment în care România și Ungaria au fost pe cale să se unească. În 1919, la mai puțin de un an după Marea Unire, o parte a elitei ungare a cerut unirea cu România. Cunoscutul istoric italian Stefano Bottoni a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, de ce proiectul nu a mai prins viață și ce urmăreau în realitate maghiarii.
„A fost un pas diplomatic, și noi știm acum, dar cred că și contemporanii știau că nu avea prea mari șanse să fie realizat. Realitatea a fost impusă, să spunem așa, pe teren, în momentul în care Armata României a intrat în Ardeal, în toamna și iarna anilor 1918-1919, și a creat o situație total diferită față de ce era înainte. După ce armata a intrat, după ce administrația militară românească s-a impus în Transilvania, era absolut imposibil să-și mai imagineze cineva un pas înapoi din partea Bucureștiului. Și la Budapesta era haos total, cu guvernarea Karoly și după confruntările cu bolșevicii lui Bela Kun. Și mai avem și cadrul diplomatic, puteri precum Franța și Italia fiind favorabile României, așa că nici Parisul și nici Roma nu aveau niciun motiv pentru a susține o asemenea propunere”, a explicat cunoscutul istoric italian.