Un nou medicament împotriva Covid-19, testat şi în România. Când ar putea fi disponibil tratamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: MApN
Imagine: MApN

Un medicament împotriva bolii rezultate în urma infectării cu noul coronavirus ar putea fi disponibil în câteva luni, iar România va participa la testarea acestei metode de tratament, a anunţat într-un interviu pentru ziare.com profesorul Alexandru Rafifa, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Medicamentul împotriva Covid-19 este  realizat de o companie americană şi a avut rezultate extrem de promiţătoare la primele teste.

Mai mult decât atât, medicamentul anti-Covid urmează să fie testat şi în România în câteva săptămâni, a anunţat într-un interviu pentru sursa citată prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Am făcut demersuri la biroul OMS pentru Europa şi mă bucur că am reuşit să includem şi România, probabil Institutul Matei Balş, pe lista centrelor unde se va face studiul clinic de faza 3 pentru acest medicament. Studiul va înrola mai mulţi pacienţi din mai multe ţări, alături de alte produse, astfel încât la sfârşitul lui să existe suficiente argumente pentru autoritatea americană, FDA, să poată da aprobarea de producţie şi punere pe piaţă. În câteva luni de zile cred că acest medicament va fi disponibil”, a spus prof. univ. dr. Rafila.

Prof. Rafila a precizat că la Institutul „Matei Blaş” vor fi testate în paralel 4 scheme terapeutice pentru Covid-19, însă medicamentul realizat în SUA este considerat în literatură de specialitate cel mai promiţător.

Când va intra România în scenariul 4

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie afirmă că cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare România va depăşi numărul de 2000 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 şi va trece în scenariul 4, moment în care se vor adopta noi acte normative necesare gestionării crizei sanitare.

„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie,  pentru că deja aveam 1500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”,  a declarat Alexandru Rafila sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi24.
 
Întrebat când crede că va trece România în următorul scenariu în ceea ce priveşte numărul de bolnavi confirmaţi, Rafila a răspuns: „Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie”.
 
Acesta spune că nu este exclusă închiderea unor zone sau localităţi, aşa cum s-a procedat şi în Italia în situaţii similare, „dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor”, Rafila precizând că o astfel de măsură ar putea fi una temporară „care nu poate să dureze mai mult de două săptămâni”.

Alexandru Rafila spune de asemenea că este posibil ca medici infectaţi, dar asimptomatici, să îi trateze pe cei infectaţi.

„Lucrul ăsta nu depinde de scenariul patru, ci depinde de nevoia de personal medical. În momentul în care e foarte mult personal medical care a fost infectat, decât să nu tratezi pacienţi deloc, atunci preferi să utilizezi personal medical care este asimptomatic, e într-o stare bună de sănătate şi singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a mai spus el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite