Un Dakar crud!
0Ediţia 2009 a rally-raid-ului a fost una nemiloasă, inclusiv cu favoriţii. Peste 220 de abandonuri, peste 1200 de kilometri anulaţi, un pilot mort şi alţii în comă a înregistrat, la final, un Dakar plin de neprevăzut.
Nici unul dintre cei peste 500 de participanţi care s-au adunat pe 2 ianuarie la Buenos Aires nu se aştepta, probabil, ca această competiţie automobilistică, cunoscută pentru duritatea ei şi în trecut, să fie un chill out party.
Fie că era vorba de profesionişti sau de amatori, de piloţi auto sau de motociclişti, toţi ştiau că se înhamă la un tango îndrăcit cu doamna cu coasa.
Aceasta este însă menirea pilotului de rally-raid, el trăieşte şi se hrăneşte din lupta continuă cu pericolele care apar după fiecare dună sau la fiecare fir de iarbă din pampas şi vrea tot timpul să ajungă unde nu a mai fost înainte sau unde, poate, nimeni nu a mai fost înainte.
Dakar-ul argentiniano-chilian nu a fost cu nimic mai prejos decât predecesorul său de peste ocean. Multe voci însă au spus că organizarea a lăsat de dorit în multe rânduri şi că terenul nu a fost studiat pe cât de bine ar fi trebuit. Au fost mulţi piloţi care s-au plâns că navigatoarele GPS pierdeau semnalul printre dunele muntoase.
Astfel de probleme, coroborate cu o greşeală a organizatorilor, au dus la moartea pilotului francez Pascal Terry, care a fost găsit abia la două zile după deces.
Terry, care a emis un semnal de urgenţă, ignorat însă de organizatori pe baza unor informaţii eronate cum că francezul ar fi ajuns la finişul etapei, a decedat de edem pulmonar. Au fost de asemenea reclamaţii şi asupra roadbook-urilor, care au oferit uneori informaţii mult prea generale.
Vremea, inamicul numărul unu
Condiţiile meteo au dat mari bătăi de cap participanţilor, în special ploile abundente, o serie de etape fiind scurtate sau chiar anulate din cauza precipitaţiilor. Etapa cu numărul 12, cea în care a abandonat chiar liderul în acel moment al clasamentului general la auto, spaniolul Carlos Sainz, a fost un calvar.
Coechipierul lui Sainz la Volkswagen, şi cel care avea să preia fotoliul de lider, Giniel de Villiers, se întreba, la final, dacă vreunul dintre echipajele de amatori va putea ajunge la finish. Şeful echipei BMW, Sven Quandt, se declara de asmenea nemulţumit de lipsa de reacţie a organizatorilor.
„După trei probe dificile ar fi putut prevedea că va urma încă una la fel. Sunt uimit pentru că organizatorii ar fi trebuit, cred, să ştie mai bine. Cu 170 de kilometri înainte de finiş mai erau încă blocate 90 de echipaje, auto şi camioane” avea să declare Quandt la finalul zilei.
De asemenea, o altă mare bătaie de cap pentru piloţi au fost dunele de nisip, de o cu totul altă consistenţă decât acelea din deşerturile Africii. „Acolo nu contează în ce parte a zilei te caţeri pe dune, e mereu la fel.
Aici dacă mergi pe ele dimineaţa eşti parcă pe asfalt. După ce începe să apară căldura, dunele capătă o consistenţă foarte moale, parcă nici nu îţi vine să crezi”, a comentat acelaşi Quandt.
Abandonuri pe capete
Peste 220 de abandonuri au fost înregistrate la Dakar 2009 şi un total de peste 1200 de kilometri de probe speciale au fost anulaţi potrivit statisticilor oficiale. Favoriţii nu au fost nici ei ocoliţi de probleme.
Carlos Sainz (Volkswagen) - abandon din cauza unui accident - şi Nasser Al Attiyah (BMW) – descalificat pentru ratarea unor puncte de control – au părăsit competiţia în momentul în care se aflau pe primul loc la clasa auto.
Cel de-a treilea favorit, Stephan Peterhansel (Mitsubishi), a avut aceeaşi soartă cu a primilor doi, abandonând chiar la finalul primei săptămâni. Doi piloţi, unul britanic, Matthew Harrison, şi unul spaniol, Cristobal Guerrero, au intrat în comă după accidentele suferite.
Românii din Dakar nu au fost nici ei ocoliţi de probleme, Many Gyenes şi Teodor Butuza abandonând încă din etapa a doua a raliului.
Cu toate problemele întâmpinate de-a lungul acestei ediţii, totuşi Amaury Sport Organisation (ASO), cei care organizează această competiţie, şi-a declarat intenţiile de a aduce Dakarul în Argentina şi Chile şi în 2010.
Ultima oră: Eroii Dakar-ului 2009

Marc Coma (KTM - foto) s-a impus la clasa motocicletelor, având un avantaj covârşitor faţă de principalul său adversar, Cyrill Despres (KTM). Francezul David Casteu, pilotul echipei româneşti Vectra Racing, a încheiat competiţia pe locul al patrulea.
La clasa auto sud-africanul Giniel de Villiers a rezistat în faţa coechipierului său, americanul Mark Miller, şi s-a impus la limită, la final, într-o competiţie a surprizelor.