UE anunţă că TikTok şi-a revizuit strategiile privind conţinutul, înainte de alegerile prezidenţiale din România

0
Publicat:

Oficialii Uniunii Europene spun că noile măsuri implementate de TikTok pentru a îmbunătăți moderarea conținutului este un prim pas în asigurarea corectitudinii alegerilor prezidenţiale care urmează să fie organizate în luna mai în România.

TikTok are noi strategii pentru gestionarea conţinutului. Foto Pixabay
TikTok are noi strategii pentru gestionarea conţinutului. Foto Pixabay

Henna Virkkunen, comisarul european pentru suveranitate tehnologică, a declarat că TikTok a intensificat eforturile împotriva dezinformării, mai ales după ce alegerile prezidenţiale din România din decembrie 2024 au fost anulate de Curtea Costituţională tocmai din cauza activităţilor desfăşurate pe această platformă de susţinătorii unui anumit candidat şi amestecul unui „agent străin” în influenţarea votanţilor.

„Acestea includ o mai bună detectare și etichetare a conturilor politice, mai mulți experți în limba română și încă 120 de experți în grupul de lucru electoral din România, care lucrează în special la campanii de influență ascunsă și integritatea publicității“, a spus Henna Virkkunen despre noile măsuri luate de TikTok.

Vă reamintim că primul tur al alegerilor prezidenţiale din România din 2024 a fost invalidat pe baza unor rapoarte ale serviciilor de informații care ar fi arătat implicarea Rusiei în influențarea alegătorilor prin intermediul rețelelor de socializare pentru susținerea candidatului pro-rus Călin Georgescu.

Investigația continuă

Din cauza popularităţii pe care a cunosct-o Călin Georgescu pe TikTok, Comisia europeană a început în decembrie o anchetă privind rolul platformei în timpul campaniei pentru a verifica dacă aceasta a încălcat ASD în ceea ce privește evaluarea riscurilor și integritatea electorală.

Până la această dată concluziile acestui raport nu au fost comunicate, dar Henna Virkkunen a declarat că va prezenta rezultatele investigaţiei asupra TikTok legate de alegerile din România înainte de scrutinul prezidenţial din luna mai, potrivit unei declaraţii a vicepreşedintelui Parlamentului European, Nicu Ştefănuţă.

În prezent, există mai multe anchete în desfășurare privind platformele digitale, care nu se limitează doar la TikTok, ci includ și alte companii precum Meta. Aceste investigații vizează diverse probleme legate de transparența publicității și de gestionarea conținutului online.

„Sunt zece investigaţii mari în desfăşurare, deci nu-i vorba numai de Tiktok şi nu e vorba numai de România. Investigaţia TikTok pentru România este una din multe. Sunt vreo 40 în desfăşurare, dintre care zece mari, care cuprind şi Meta în privinţa fact-checker-ilor (...) şi X în privinţa a ceea ce se numeşte «juicing up», când dai mai tare sau mai încet «reach»-ul (numărul total de persoane unice care au vazut un conţinut într-o anumită perioadă de timp - n.r.) unuia sau altuia, acel «shadow banning»”, a explicat Nicu Ştefănuţă,.

Platformele online TikTok, Meta, Google și X au fost invitate să ia parte la un test de stres electoral în luna martie, organizat de autoritatea română de reglementare a comunicațiilor, Ancom. Exercițiul a testat capacitatea celor implicați în procesul electoral de a face față provocări online care pot apărea în timpul perioadei electorale, a declarat Ancom pentru Euronews.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite