Tot mai mulţi copii preşcolari şi şcolari mici sunt furioşi şi sfidează regulile adulţilor din cauza anxietăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr tot mai mare de copii preşcolari şi şcolari mici din ziua de azi manifestă mult mai des comportamente agresive, opoziţioniste şi provocatoare faţă de adulţii semnificativi din viaţa lor, în special faţă de părinţi, în comparaţie cu generaţiile trecute, arată doctorul în psihologie Geanina Cucu Ciuhan. Aceasta consideră că fondul acestor comportamente este anxietatea şi stima de sine scăzută.

În opinia specialistului, în ultimii zece ani a crescut îngrijorător numărul cazurilor de copii furioşi, uşor de enervat, care ţipă când cer ceva sau când îşi susţin punctul de vedere, care execută comenzile invers şi sfidează sau refuză să se supună regulilor, atât acasă, cât şi la grădiniţă sau la şcoală. Psihologul explică faptul că abordările coercitive şi pedepsele nu fac decât să înrăutăţeacă astfel de comportamente. 

„Mulţi părinţi încearcă o gamă largă de metode de disciplinare, trecând de la comunicarea calmă şi empatică la abordări coercitive şi chiar pedepse. De regulă, aceste metode sunt de natură a creşte resentimentele copilului, care se manifestă din ce în ce mai violent şi este tot mai greu de stăpânit. Atunci când am făcut evaluarea psihologică a acestor copii am constatat că, pe lângă problemele comportamentale, apar aproape de fiecare dată şi dificultăţi emoţionale majore, în special anxietate, stimă de sine scăzută”, arată doctorul în psihologie Geanina Cucu Ciuhan.

Potrivit acesteia, mulţi copii de 6-7 ani ajung chiar la la gânduri de suicid.

Evaluare psihologică, pentru a trata cauzele

Studiile de specialitate din ultimii ani au relevat acelaşi lucru: o corelaţie mare între tulburarea opoziţionismului provocator la copiii preşcolari şi fobie (95% la copiii de 3 ani) sau anxietate excesivă şi de separaţie (95% la copiii de 5 ani). 

„Dincolo de studii, am constatat din practică faptul că atunci când intervenim asupra anxietăţii şi stimei de sine scăzute la aceşti copii, problemele de comportament se diminuează şi ele. Altfel spus, aceste două componente de bază – anxietatea şi stima de sine scăzută – stau la baza furiei şi opoziţionismului copiilor preşcolari şi şcolarilor mici”, mai spune specialistul, care recomandă părinţilor să îşi ducă copiii la pshilog pentru a fi evaluaţi.

După evaluare, medicul recomandă psihoterapia copilului, psihoterapia familiei, observaţia sistematizată la şcoală şi managementul comportamental al copilului în clasă, în strânsă colaborare cu cadrul didactic (educator sau învăţător).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite