Tineri aspiranți la o carieră în Poliție, antrenați de o campioană. Proba sportivă face diferența la admitere VIDEO
0O campioană la atletism, un preparator fizic și un luptător de arte marțiale îi pregătesc, din punct de vedere sportiv, pe tinerii care vor să devină polițiști, pompieri sau jandarmi.
Una dintre cele ma dificile etape de admitere la Academia de Poliție și la școlile de agenți de Poliție este proba sportivă. Preparatorul fizic Iulian Dinu, care a activat și la echipe de fotbal din Superliga din România, Ileana-Denisa Știrbulescu, multiplă campioană la Jocurile Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor, precum și câștigătoare a mai multor concursuri de maraton, și Alexandru Bratu, luptător de arte martiale, și-au unit eforturile și oferă o pregătire completă pentru cei care doresc să devină polițiști.
„Anul acesta, au fost scoase la concurs 745 de locuri pentru Academia de Poliție, unde la sesiunea din august-septembrie 2022 s-au înscris aproximativ 4.000 de candidați, înregistrând o medie de 3 – 4 persoane pe loc. După susținerea probei psihologice, din cei 4.000 de candidați, doar aproape jumătate au trecut mai departe la probele sportive, inregistrându-se 2.350 de candidați care s-au calificat pentru proba sportivă din perioada 22-28 August 2022. Proba sportivă – traseul utilitar aplicativ – a fost cea care a făcut diferența, iar din cei 2350 de candidați au trecut mai departe la proba scrisă doar 1690“, a transmis Iulian Dinu.
Antrenamentele trebuie să înceapă cu cel puțin un an înainte de susținerea probei
Traseul utilitar aplicativ cuprinde 12 obstacole ce trebuie parcurse într-un timp maxim de 3 minute și 20 secunde. Ratarea sau efectuarea incorectă a unui obstacol poate atrage după sine descalificarea din concurs sau o penalizare de 3 secunde care se adaugă la timpul total. Traseul are o lungime totală de aproximativ 400 m.
Probele sunt din ce în ce mai dificile, pentru că toți candidații trebuie să demonstreze că vor face față riscurilor la care vor fi supuși ca politiști, jandarmi sau pompieri. De exemplu, manechinul pe care aspiranții la o carieră în poliție trebuie să îl care pe traseu are acum 60 de kilograme, cu 20 mai multe decât la probele din anii trecuți. Și greutatea ganterelor cu care candidații trebuie să facă un exercițiu a ajuns de la cinci la zece kilograme, iar capra care trebuie sărită a fost înălțată cu zece centimetri.
„Antrenamentele se recomandă a fi începute cu minimum 10-12 luni înainte de probă, pentru a vă asigura o formă fizică completă, o tehnică corectă a execuției asupra elementelor din traseul utilitar aplicativ. Pentru persoanele care nu au mai făcut sport se recomandă începerea antrenamentelor cu un an și jumătate înainte! Doar se poate obține calificativul ADMIS la Academia de Poliție sau Școlile de Agenți de Poliție”, spune Iulian Dinu, preparator fizic și kinetoterapeut care face pregătire pentru Academia de Poliție și școlile de Poliție, având o experiență de 15 ani în domeniu.
Iulian Dinu a lansat proiectul PregatirePolitie.ro și a format o echipă de specialiști în domeniul sportiv. Denisa Stirbulescu are o experienta de peste zece ani în domeniul sportiv, fiind campioană la altetism, dar și antrenor personal de fitness, tehnician nutriționist, psiholog sportiv, consilier dezvoltare personală.
Tânăra poliţistă originară din municipiul Motru, judeţul Gorj, a reuşit să câștige trei medalii de aur, una de argint şi o altă medalie de bronz la Jocurile Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor, care a avut loc în acest acest an la Rotterdam. Ea a câștigat o serie de concursuri la național la cros și maraton.
Ileana-Denisa Ştirbulescu a terminat Academia de Poliţie la profilul Combaterea Criminalităţii Organizate.
„Am fost repartizată la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate din Ilfov. Am lucrat mai mult pe criminalitate informatică, dar şi în cazuri de trafic de droguri trafic de persoane. Partea de teren era mai palpitantă şi antrenată”, povesteşte ea.