TikTok, reclamat pentru conținut dăunător. Psiholog: „Nu TikTok-ul este marea problemă în 2024”

0
Publicat:

TikTok, una dintre cele mai populare rețele de socializare, a fost chemată în judecată de familiile unor tineri care ar fi căzut victime conținutului dăunător promovat prin intermediul platformei on-line. Psihologul Mihai Copăceanu arată cum ne putem proteja de conținutul online, considerat toxic.

Aplicația Tik-Tok se numără printre cele mai populare platforme on-line. Sursa: splash.com
Aplicația Tik-Tok se numără printre cele mai populare platforme on-line. Sursa: splash.com

Gigantul TikTok a fost dat în judecată de șapte familii din Franța, care a acuzat faptul că rețeaua de socializare a expus copiii la conținut dăunător, determinând doi adolescenți să își ia viața.

Reclamațiile vizează faptul că algoritmul platformei video i-a expus pe tineri la un conținut care promovează autovătămarea, tulburările de alimentație și sinuciderea, a declarat Laure Boutron-Marmion, avocatul familiilor, citat de BBC.

Avocatul a declarat presei franceze că procesul a fost primul de acest gen din Europa. TikTok a informat că nu a primit nicio notificare privind procedurile legale legate de revendicări.

„Compania a adăugat într-o declarație că liniile directoare ale comunității nu permit prezentarea, promovarea sau partajarea planurilor de sinucidere sau autovătămare și că folosește o combinație de tehnologie și moderare pentru a se asigura că aceste standarde sunt respectate”, arată BBC.

Tik Tok, acuzat de promovarea unui comportament dăunător

Procesul deschis de familiile din Franța la instanța judiciară Créteil este separat de o plângere penală depusă împotriva TikTok anul trecut de părinții una dintre cele două adolescente care s-au sinucis.

„Marie avea 15 ani când și-a luat viața în 2021. Moartea ei, potrivit mamei ei, s-a datorat în parte conținutului video pe care l-a putut accesa pe TikTok fără moderare. O altă fată a cărei familie este implicată în proces s-a sinucis și ea, în timp ce patru dintre celelalte cinci tinere au încercat să-și ia viața. Cel puțin unul dintre ei a dezvoltat o tulburare de alimentație”, arată BBC.

„Părinții doresc ca răspunderea legală a Tik Tok să fie recunoscută în instanță. Este o companie comercială care oferă un produs consumatorilor care sunt, în plus, minori. Aceștia trebuie, așadar, să răspundă pentru neajunsurile produsului", a declarat avocata Boutron-Marmion, pentru postul Franceinfo.

TikTok, una dintre cele mai populare platforme on-line, s-a confruntat, la fel ca și alte rețele de socializare, cu numeroase critici cu privire la practicile sale de salvgardare.

În SUA, a fost dată în judecată de 13 state, fiind acuzată că folosește funcții care creează dependență pentru a conecta copiii la aplicație și că a indus în mod intenționat publicul în eroare cu privire la siguranța utilizării prelungite a aplicației. Procurorii au acuzat-o că a contribuit la generarea unei crize de sănătate mintală în rândul adolescenților.

Anul trecut, și Uniunea Europeană a deschis o investigație pentru a stabili dacă gigantul TikTok a încălcat noile legi privind siguranța referitoare, printre altele, la protecția minorilor.

„Părinții încep să se trezească. Mulți dintre ei nu erau conștienți de ororile care circulau pe platforme. În timp ce am observat o schimbare de mentalități, problema rămâne: dependența persistă, inclusiv în rândul adulților”, arăta avocata familiilor franceze implicate în proces.

Cum ar trebui să privim „amenințarea” rețelelor de socializare

TikTok-ul, Instagramul sau celelalte rețele sociale care prezintă un conținut dăunător și nociv pentru copii și adolescenți pot influența pe acele persoane care sunt influențabile, arată psihologul Mihai Copăceanu.

„Este adevărat, creatorii de conținut au o responsabilitate, proprietarii platformelor au o responsabilitate și mai mare și pot răspunde în fața legii pentru siguranța platformelor și pentru modul în care respectă anumite principii etice și morale și garantează faptul că orice utilizator nu va avea de suferit în urma folosirii acestor platforme. Însă eu spun altceva, eu propun o abordare mult mai în profunzime, solicitându-ne să ne îngrijorăm și să ne întrebăm de ce unii copii sunt mai la risc decât alți copii și de ce unii copii sunt mai influențabili decât alți copii, iar întrebarea aceasta o adresez nu doar cercetătorilor, psihologilor, profesorilor cat mai ales părinților și copiilor înșiși”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

Specialistul arată că decizia părinților de a le restricționa copiilor accesul la rețelele de socializare, în scopul protejării lor, nu este eficientă pe termen lung și este necesară educarea copiilor pentru a fi mai puternici emoționali.

„Pot eu ca părinte să fiu sigur că adolescentul meu, indiferent de platforma pe care o utilizează, este suficient de atent, critic și responsabil și nu va fi influențat negativ de ceea ce urmărește online? Acesta este cel mai important aspect: să ne gândim nu doar cum să protejăm adolescenții de mediul online toxic, ci să educăm și să dezvoltăm adolescenți puternici emoțional și care nu au nevoie ridicată și stringentă de a abuza de social media. Iar această măsură este una pe termen lung. Astăzi putem pune o interdicție TikTok-ului, astăzi putem să dezinstalăm această aplicație din telefonul copilului, iar anul viitor va fi o nouă aplicație în care se pot strecura conținuturi toxice și dăunătoare. Nu TikTok-ul este marea problemă în 2024”, declară dr. Mihai Copăceanu.

Educația sănătoasă ar putea atenua efectele dăunătoare ale rețelelor on-line

El insistă pe o educație sănătoasă din punct de vedere emoțional a copiilor astfel încât aceștia să nu simtă nicio dorință puternică de a utiliza în exces social media.

„Putem crește copii (desigur cu mai mult efort) care să fie conectați la oameni și la natură, nu la tehnologie și device-uri. Putem crește copii care să-și identifice sursele de fericire în lumea reală și în contactul uman interrelațional, nu în conversații în lumea digitală”, spune pishologul Mihai Copăceanu.

Recomandarea sa adresată părinților este să nu vadă singurul dușman în aplicațiile online.

„Nu de acolo vine tot răul, nu văzând ceva pe internet (”o provocare mortală”) automat copilul va fi influențat. Dar este o gândire foarte simplistă să identificăm în exterior, în afara noastră cauze ale comportamentului nostru. Repet, să ne centrăm pe a dezvoltat copii puternici emoționali, încrezători și fericiți și ei nu vor simți nevoia de identificare a vreunei surse de fericire în mediul online”, afirmă dr. Mihai Copăceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite