Articol publicitar

Telemedicina, o soluţie la viaţă pentru oamenii din satele izolate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telemedicina, o soluţie modernă pentru diagnostic şi tratament
Telemedicina, o soluţie modernă pentru diagnostic şi tratament

Bolnavii din satele izolate ale judeţelor Timiş şi Caraş Severin pot fi consultaţi, diagnosticaţi şi monitorizaţi de către medici specialişti prin intermediul unui program pilot de telemedicină, „Împreună pentru sănătate”. Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Vodafone prin programul Connecting for Good, iar acesta este implementat de către Asociaţia Profilaxis.

Potrivit medicului generalist Dana Paica, coordonatorul proiectului Profilaxis, prin acest program de telemedicină există posibilitatea unor consultaţii în timp real, în care medicul care face consultaţia în teritoriu vorbeşte direct cu medicul specialist din punctul fix. 

„Este un proiect unic, pentru că din punct de vedere al consultului pe telemedicină este singurul care a dus staţia mobilă în teritoriu. Eu sunt cel care face consultaţiile în teritoriu şi prezintă informaţiile pe care le oferă contactul cu pacientul, prin transmisia prin soft şi prin reţeaua de internet, către colegii medici specialişti, care se află în staţia fixă în Timişoara”, a explicat medicul generalist Dana Paica.

La rândul lui, medicul cardiolog Răzvan Macarie a explicat în cadrul conferinţei „Connecting for good”, cum este realizat un consult ecocardiografic prin telemedicină. 

„Folosim un stetoscop cu capacitate de transmitere prin bluetooth a zgomotelor cardiace şi a suflurilor cardiace, un modul EKG, ataşat unui program informatic care are capacitate de detecţie şi înregistrare a biosemnalelor, şi un modul ecografic portabil. La examenul ecocardiografic trebuie menţionat că imaginile ecografice nu depinde doar de tehnologie, dar şi de fereastra ecografică pe care o are pacientul, respectiv de manualitatea pe care medicul examinator o are. În timpul consultaţiei, medicul examinator poate fi ghidat de medicul din staţia fixă pentru a obţine o imagine mai bună, iar acest lucru este posibil prin transmiterea concomitentă a imaginilor ecografice cu imaginea live din cabinetul de consultaţie , prin care medicul specialist vede poziţia pacientului”, a arătat Răzvan Macarie, medic specialist cardiolog, la Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis.

Medicul generalist Dana Paica spune că telemedicina este importantă pentru viaţă, pentru că poate îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei din anumite zone sărace. Mai mult, poate schimba chiar soarta sistemului sanitar din România, dacă se fac demersuri pentru elaborarea unei legi.

„Prima provocare este de a avea o transmisie în timp real cu calitate a informaţiei, astfel încât colegii din staţia fixă să primească o informaţie corectă din punct de vedere a investigaţiei, în special pentru ecografie. Acum toate staţiile noastre de consult în teritoriu sunt sub acoperirea unei reţele de net pe care se poate transmite foarte bine chiar şi în condiţii de intemperii. Cealaltă ţine de partea psihosocială. Trebuie să schimbi mentalitatea omului de rând, care vede că îl consulţi tu, dar mai este cineva care vorbeşte cu el şi poate are un pic neîncredere, dar şi mentalitatea medicului din teritoriu că lucrează ca medic de familie, pentru că are uneori reticenţe faţă de tehnologia de avangardă”, a mai spus medicul. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite