Țările pentru care sănătatea femeilor contează. Româncele suferă din cauza sistemului sanitar

0
Publicat:

Statele europene prioritizează în mod diferit sănătatea femeilor, o arată indexul global Hologic. Austria a avut succes în implementarea unui plan cuprinzător de acțiune pentru sănătatea femeilor, lansat în 2017, ceea ce a dus la poziționarea sa pe primul loc în topul clasamentului global.

Țările în care sănătătea femeilor este pe primul loc - Foto Arhiva
Țările în care sănătătea femeilor este pe primul loc - Foto Arhiva

Germania, Danemarca, Polonia și Republica Cehă, de asemenea, au obținut poziții remarcabile în ceea ce privește sănătatea femeilor, fiind recunoscute pentru eforturile lor în promovarea accesului la asistență medicală și pentru abordarea problemelor legate de sănătatea emoțională și securitatea alimentară.

Însă, româncele suferă din cauza sistemului de sănătate. Punctajul pentru îngrijirea preventivă a scăzut de la 30 la 23 în ultimul an, ceea ce ne plasează pe locul 56 la nivel global și pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește prevenția. Totodată, când vine vorba de sănătatea individuală a femeilor, țara noastră ocupă locul 97 din cele 143 de state analizate de studiul Hologic. Raportul analizează bunăstarea a 79.000 de femei prin evaluarea îngrijirii preventive, sănătății emoționale, nevoilor de bază și sănătății individuale. Concret, România se situează pe locul 65 în lume, cu un scor de 54 din 100, unde 0 reprezintă cel mai rău posibil și 100 cel mai bun. Doar Bosnia și Herțegovina, Moldova, Albania, Georgia și Turcia stau mai prost decât noi.

Sănătatea femeilor, o urgență globală

Raportul a evidențiat că aproape jumătate dintre femeile din UE și-au măsurat tensiunea arterială în ultimele 12 luni, în timp ce una din cinci femei a fost testată pentru cancer. În aceeași perioadă, 24% dintre femei au fost testate pentru diabet. Mai puțin de una din zece femei a fost testată pentru boli sau infecții cu transmitere sexuală, care reprezintă factori de risc pentru HIV, cancer și infertilitate.

Comparativ, în țara noastră, 43% dintre femei și-au măsurat tensiunea, 26% s-au testat pentru diabet, doar una din zece a fost testată pentru cancer (12%), în timp ce 9% dintre femei au fost testate pentru boli sau infecții cu transmitere sexuală. Asta în timp ce bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze de deces în România.

Ce e de făcut

Experții subliniază că pentru a reduce mortalitatea din cauza unor astfel de boli, accesul la teste și screening este extrem de important, iar atenția acordată sănătății femeilor ar fi benefică pentru economie și societate.

Un alt studiu recent, publicat de Lancet Public Health, arată că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, dar petrec mai mulți ani cu probleme de sănătate. Femeile sunt afectate în principal de afecțiuni non-fatale care cauzează dizabilități, precum probleme musculo-scheletice și tulburări de sănătate mintală.

Janet Lindsay, CEO la Wellbeing of Women, a declarat pentru Euronews că „ar trebui să ne asigurăm că investim mult mai mult în cercetarea sănătății femeilor, pentru a inova în diagnosticare, prevenire și tratamente”.

Este nevoie de mai multe cercetări și resurse pentru probleme specifice femeilor, precum menstruația și menopauza. Cu toate acestea, femtech, tehnologia care se adresează sănătății femeilor, a atras doar două procente din finanțarea de risc în industria de sănătate, conform Deloitte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite