Succes pentru producătorii de medicamente: Senatul a plecat urechea la cerile privind taxa clawback

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele nu mai sunt în pericol să „dispară“ din cauza taxei clawback
Medicamentele nu mai sunt în pericol să „dispară“ din cauza taxei clawback

Comisia de sănătate din Senat a aprobat o ordonanţă cu amendamente privind taxa clawback, propuse de producătorii de medicamente. Românii vor avea în continuare medicamente ieftine.

Producătorii de medicamente au înaintat Comisiei de Sănătate din Senat câteva amendamente privind taxa clawback şi au primit aviz pozitiv.

Producătorii au solictat eliminarea unor obligaţii de plată retroactive (dobânzi şi penalităţi) - perioada cumprinsă între trimestru IV din 2009 şi trimestrul 1 din 2010, ţinând cont de faptul că normele de aplicare a legii privind această taxă au fost elaborate din luna iulie a anului 2010.
În ceea ce priveşte modalitatea de calcul a taxei, producătorii au cerut ca medicamentele generice ieftine - sub 30 de lei - să nu mai fie supuse acestui calcul.

Motivaţie este că acestea riscă să fie scoase de pe piaţă.

Pacienţii cu venituri mici ar avea cel mai mult de sufeirt, au explicat producătorii.

De asemenea, producătorii de medicamente au cerut ca taxa clawback pe care ei o plătesc să nu fie calculată incluzând şi marjele aduse de farmacii la preţul medicamentelor şi taxa pe valoare adăugată.

„Dintr-un produs de 10 lei, eu încasez 7 lei, iar restul de 3 lei înseamnă marja de farmacie şi TVA. Mie când mi se calculează cât am avut consumul de medicamente şi care este bugetul pentru sănătate, mi se calculează la preţul final, de 10 lei, ceea ce este o aberaţie. Soluţia este ca de la începutul anului 2013 fiecare producător să plătească taxa clawback la nivel de preţ de producător“, a declarat Sorin Popescu, reprezentant al ARPIM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite