STUDIU Persoanele trecute de 60 de ani folosesc săpun lichid şi dezinfectante de uz casnic pentru igiena protezei dentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu internaţional arată că săpunul lichid sau dezinfectantele de uz casnic sunt folosite pentru igiena protezei dentare în locul soluţiilor speciale de curăţare. Specialiştii sunt îngrijoraţi de acest fenomen şi spun că alternativele folosite în mod greşit sunt ineficiente şi pot deteriora materialul din care este făcută proteza.

Concret, cercetarea s-a bazat pe înregistrarea obiceiurilor de curăţare a protezelor dentare ale purătorilor din cele şase ţări implicate în studiu şi anume Brazilia, China, India, Italia, Japonia şi Statele Unite ale Americii (SUA). Concluzia a fost că cele mai multe persoane care poartă proteze dentare le curăţă folosind pastă de dinţi obişnuită, urmată de apă, apă de gură şi tablete de curăţare a protezei – fie doar una dintre acestea, fie combinându-le, rezultatele studiului fiind anunţate în premieră în cadrul unui simpozion desfăşurat în Africa de Sud.

Deşi mulţi dintre cei care poartă proteză dentară o curăţă cu pastă de dinţi obişnuită, cercetările arată că aceasta nu omoară Candida albicans , o ciupercă ce poate cauza purtătorilor de proteze dentare stomatită (afte), precum şi alte bacterii asociate cu halenă sau infecţii ale gingiilor.

Românii nu îşi îngrijesc corespunzător protezele dentare

Totodată, studiul arată că 3 din 10 persoane nu au urmat sau nu au primit recomandarea sau sfatul unui expert în igienă dentară referitor la îngrijirea protezei, însă alte cercetări subliniază că medicii stomatologi în igiena dentară au declarat că cel mai adesea recomandă pacienţilor soluţiile de curăţare specializate pentru întreţinerea protezelor dentare.

„Şi în România este nevoie de o mai bună informare, pentru că sunt mulţi pacienţi purtători de proteze mobile care nu şi le îngrijesc corespunzător, în ciuda faptului că medicii le recomandă soluţiile moderne de curăţare. La pacienţii români, fie igiena protezei lipseşte, fie o curăţă cu ce au prin casă, din cauză că nu sunt informaţi, nu au posibilităţi materiale sau sunt reticenţi la nou”, a declarat medicul stomatolog Ilie Dorina.

Protezele se curăţă cu tablete de igienizare speciale

Potrivit stomatologului, obiceiurile greşite şi uneori neaşteptate pe care le aleg pot să le deterioreze proteza în timp sau pot duce la afecţiuni bucale.

„Proteza se îngrijeşte corespunzător materialului din care este făcută şi nu se foloseşte pasta de dinţi, apa sau săpunul. Sunt pacienţi care odată ce îşi rezolvă situaţia protezei, uită de îndatoririle pe care le au pentru igiena şi întreţinerea acesteia şi a cavităţii bucale. Protezele se curăţă cu tablete de igienizare speciale şi pentru o mai bună menţinere pe câmpul protetic se utilizează ulterior crema adezivă”, a mai declarat medicul Ilie Dorina.

Specialiştii arată că din ce în ce mai multe persoane vor purta proteză dentară, dat fiind procesul de îmbătrânire demografică. Doar la nivel mondial, sunt peste 810 milioane de oameni cu vârsta de peste 60 de ani. Până în anul 2050, numărul acestora va ajunge la 2 miliarde, ceea ce înseamnă 22% din populaţia lumii.

Pe aceeaşi temă:

80 de milioane de lei pentru medicina dentară în 2014. Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti: „Pachetul de bază era nerealist şi discriminatoriu”

După ce anul trecut, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a scos din bugetul alocat Sănătăţii stomatologia, iar pacienţii s-au tratat doar plătind bani medicilor dentişti, situaţia pare să se regleze. Mai exact, bugetul pe 2014 prevede 80 de milioane de lei pentru medicina dentară, sumă ce s-ar putea modifica după rectificarea bugetară.

Nicolăescu: „Între a lăsa un om să moară că nu îi dau medicamentul de cancer şi a-i repara cuiva o carie, aleg să previn prima variantă!”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată la Pro TV, că a decis să taie fondurile alocate stomatologiei pentru a redirecţiona banii respectivi către programe de sănătate care sunt mai importante. De asemenea, ministrul a precizat că decizia a fost una politică, dar că cel mai probabil programul de stomatologie va fi reluat după rectificarea bugetară.




 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite