80 de milioane de lei pentru medicina dentară în 2014. Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti: „Pachetul de bază era nerealist şi discriminatoriu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce anul trecut, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a scos din bugetul alocat Sănătăţii stomatologia, iar pacienţii s-au tratat doar plătind bani medicilor dentişti, situaţia pare să se regleze. Mai exact, bugetul pe 2014 prevede 80 de milioane de lei pentru medicina dentară, sumă ce s-ar putea modifica după rectificarea bugetară.

Anunţul a fost făcut de Rodica Nassar, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, banii urmând a fi folosiţi odată cu intrarea în vigoare a pachetului de bază, termenul avansat de autorităţi fiind 1 mai 2014. 

„Suma alocată nu poate să satisfacă măcar la minim nevoia de asistenţă stomatologică de care are nevoie poporul român, cu atât mai mult cu cât toate statisticile ne plasează pe locuri ruşinoase în privinţa igienei orale şi a problemelor de sănătate orală. Este, totuşi, un pas înainte, după ce anul trecut ne-au fost tăiate complet fondurile”, a explicat pentru adevarul.ro profesorul Ecaterina Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMDR). 

Pachetul de bază pentru asiguraţi, nerealist şi discriminatoriu

Potrivit acesteia, pachetul de bază în forma sa iniţială era nerealist şi discriminatoriu. Totuşi, în urma negocierilor purtate de reprezentaţii stomatologilor, acesta va cuprinde atât manopere de profilaxie (preventive), cât şi manopere curative (tratament), inclusiv proteze, care vor fi schimbate asiguraţilor odată la 10 ani. 

„Avem speranţa că va acoperi mai mult decât până acum. Anul trecut, spre exemplu, la nivel general s-a simţit că asiguranţii n-au beneficiat de tratament stomatologic. Cei care au fost afectaţi au fost adulţii defavorizaţi. Pe de altă parte, copiii au fost trataţi strict în urgenţe, ceea ce nu este în regulă. Nu e firesc să mergi la stomatolog cu copilul doar atunci când are dureri foarte mari”, a completat profesorul. 

Aceasta susţine că statisticile prezentate cu ocazia campaniei „Zâmbeşte România” sunt alarmante. Concret, studiul recent desfăşurat în rândul a 7.000 de copii din şapte centre universitare din ţară arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, în timp ce 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi. 

Proiect de lege pentru revigorarea medicinei dentare în şcoli 

Dacă în trecut cariile copiilor erau tratate corespunzător în cadrul cabinetelor de medicină şcolară dentară, situaţia de astăzi este diferită. Cei mai mulţi părinţi refuză să-şi trateze copilul la medicul dentist din şcoli, de frică să nu contracteze şi alte boli, cum ar fi hepatita. 

„Lucrăm la un proiect de lege pentru a revigora reţeaua de medicină şcolară. Spre exemplu, cabinetele din unele şcoli au o dotare foarte bună şi chiar medici buni, în timp ce în altele sunt mari probleme legate de echipamentele medicale de acolo”, arată Ecaterina Ionescu. 

La rândul său, Rodica Nassar a subliniat că dotarea cabinetelor ţine, de cele mai multe ori, de implicarea autorităţilor locale. 

„Eu cred că dacă reţeaua şcolară va fi revigorată, mult mult de jumătate din cariile copiilor s-ar putea rezolva”, a conchis profesorul Ecaterina Ionescu. 

Pe aceeaşi temă: 

Nicolăescu: „Între a lăsa un om să moară că nu îi dau medicamentul de cancer şi a-i repara cuiva o carie, aleg să previn prima variantă!”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată la Pro TV, că a decis să taie fondurile alocate stomatologiei pentru a redirecţiona banii respectivi către programe de sănătate care sunt mai importante. De asemenea, ministrul a precizat că decizia a fost una politică, dar că cel mai probabil programul de stomatologie va fi reluat după rectificarea bugetară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite