STUDIU: Infecţia cu virusul HPV, asociată cu o creştere cu 22% a riscului de boli cardiovasculare
0Virusul Papiloma Uman (HPV), o infecţie comună, ar putea creşte riscul de boli de inimă, sugerează un studiu efectuat recent în Coreea de Sud, citat joi de Press Association.
Virusul HPV se transmite cu precădere prin raporturi sexuale neprotejate, iar 80% din populaţie va intra la un moment în contact cu acesta, precizează sursa citată.
Aproximativ treizeci de tulpini de HPV afectează organele genitale, circa treisprezece dintre acestea având ''risc ridicat'' deoarece pot conduce la apariţia cancerului cervical.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste tulpini cu risc ridicat pot creşte totodată riscul de boli cardiovasculare cu 22%.
Un studiu publicat în revista ştiinţifică Circulation Research a analizat date prelevate de la 63.411 femei din Coreea de Sud, de 30 de ani sau peste această vârstă, care nu prezentau afecţiuni cardiovasculare la debutul studiului.
Puţin sub 7% dintre aceste femei studiate în perioada 2011 - 2016 au prezentat un risc ridicat de infecţii HPV. După ce au luat în calcul factori precum fumatul, nivelul de activitate fizică şi obezitatea, cercetătorii au descoperit că femeile care prezentau aceste tulpini ale virusului aveau un risc cu 22% mai ridicat de boli cardiovasculare.
În urma unei analize aprofundate, s-a descoperit că femeile cu HPV care erau obeze sau sufereau de sindrom metabolic - un grup de caracteristici precum hipertensiunea, excesul de greutate în jurul taliei şi hipercolesterolemie - prezentau un risc mai ridicat.
Persoanele obeze aveau un risc cu două treimi mai mare de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare, iar cele cu sindrom metabolic erau de două ori mai expuse, potrivit concluziilor cercetătorilor.
„Sunt necesare mai multe studii pentru identificarea anumitor genotipuri cu risc ridicat de HPV care ar putea contribui la bolile cardiovasculare şi pentru a analiza dacă strategiile de imunizare pentru reducerea riscului de infecţie HPV în vederea prevenirii cancerului ar fi de asemenea de ajutor pentru reducerea (riscului) bolilor cardiovasculare'', a declarat doctor Seungho Ryu, coautor al cercetării şi profesor la Kangbuk Samsung Hospital din Seul, Coreea de Sud.
Vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este „sigură şi indispensabilă pentru eliminarea cancerului de col uterin”, au subliniat săptămâna aceasta autorităţile din domeniul sanitar cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, denunţând ''zvonurile'' cu privire la o presupusă nocivitate a vaccinurilor. ''Zvonuri nefondate împiedică amplificarea vaccinării, crucială în prevenţia cancerului de col uterin'', a declarat în cadrul unui comunicat Elisabete Weiderpass, directoarea Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial în 2018, potrivit cifrelor IARC. 310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni, în special în ţări cu venituri reduse şi medii.
Potrivit IARC, în cazul în care măsurile de prevenţie nu sunt amplificate, această afecţiune ar putea provoca 460.000 de decese pe an până în 2040.
În primul rang de măsuri de prevenţie se află vaccinarea împotriva HPV, un grup de virusuri foarte frecvente, transmise prin contact sexual. Două dintre acestea, tipurile 16 şi 18, provoacă 70% dintre cazurile de cancer şi de leziuni precanceroase de col uterin.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani.
Douăzeci de ţări din întreaga lume recomandă ca, pe lângă fete, şi băieţii să fie vaccinaţi în vederea reducerii circulaţiei virusurilor. În afara cancerului de col uterin, acestea din urmă pot provoca totodată cancer anal şi cancere din sfera ORL.