Statul poate ieşi mai ieftin la construcţia de autostrăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca alternative la creditele externe, se pot atrage finanţări din surse private chiar de pe piaţa românească

construcţia de autostrăzi se poate realiza mai rapid şi mai ieftin decât prin creditele pe care le contractează statul român de la băncile internaţionale.
Pe lângă creditarea "clasică", obţinută de la instituţiile financiare internaţionale, au fost identificate mai multe variante de finanţare, dintre care amintim: atragerea în parteneriat a unor fonduri deschise de investiţii, parteneriatul public-privat cu firme româneşti sau multinaţionale care fiinţează în România, finanţarea de proiecte (garantate chiar cu obiectivele astfel construite), ca şi emiterea de euro-obligaţiuni.
Principala componentă pe care statul ar putea s-o pună "la bătaie" pentru atragerea de fonduri este dată de acele spaţii de servicii aferente autostrăzilor, care pot fi concesionate în schimbul participaţiilor private. Având pe masa negocierilor o asemenea ofertă, statul obţine mai ieftin fondurile necesare, iar partenerii privaţi au siguranţa unor investiţii care pot aduce profit. În plus, acele spaţii vor fi valorificate prin diverse construcţii de agrement, cum ar fi restaurante, benzinării, hanuri sau popasuri turistice. Până în prezent, aceste spaţii (numite "alveole") aferente autostrăzilor au fost prea puţin valorificate în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite