Spitalul de Arsuri din Capitală, la un pas de închidere. Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, informat să dirijeze cazurile grave la alte spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar penal de moarte suspectă în cazul pacientului care a murit pe secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arsuri din Capitală, având o rană deschisă invadată de viermi. Neregulile din spital l-au determinat pe ministrul Sănătăţii să spună că a luat în calcul chiar varianta de a închide complet unitatea sanitară.

UPDATE Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a cerut Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) să dirijeze cazurile grave la alte spitale cu secţii de arşi, decât unitatea de profil din Calea Griviţei unde a fost suspendată activitatea secţiei de terapie intensivă, respectiv la Spitalul Militar, Bagdasar-Arseni, Agrippa Ionescu, Floreasca, iar pentru chirugie plastică, la Spitalul Universitar de Urgenţă.

„Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti ne-a informat în legătură cu suspendarea activităţii secţiei de ATI de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chiurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi ne-a cerut să redirijăm toate cazurile grave de specialitate către alte unităţi sanitare. De fapt, încă de la sfârşitul lunii iunie, am fost informaţi că activitatea la acest spital a fost restrânsă, deoarece o parte din secţia ATI se igienizează, aşa că erau duse mai puţine cazuri", a explicat, pentru News.ro, managerul SABI, dr. Alis Grasu.

Începând de joi, însă, niciun caz grav nu va mai fi dus la Spitalul de Arşi din Calea Griviţei, ci va fi redirecţionat către Spitalul Militar Central, Spitalul Agrippa Ionescu, Spitalul Bagdasar Arseni, iar pentru chirurgie plastică şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Val de anchete

Val de anchete la Spitalul de Arşi din Capitală după ce un filmuleţ trimis de un medic jurnalistului Cătălin Tolontan a scos la iveală neglijenţa crasă a cadrelor medicale de pe secţia de Terapie Intensivă: un pacient a cărui rană deschisă era invadată de viermi, care a murit la scurt timp de la internarea în spital. Oficialii spitalului, care au menţionat că nu larvele au fost cauza decesului, sunt contrazişi de cei din Ministerul Sănătăţii, potrivit cărora cea mai mare unitate de tratare a arsurilor din ţară se află la un pas de a fi închisă.

Uimiţi sunt şi reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, care au demarat o anchetă disciplinară şi speră ca medicii şi infirmierele care au dat dovadă de neglijenţă totală să fie pedepsiţi. Pe fir au intrat şi organele de anchetă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti luând decizia de a deschide un dosar penal in rem în acest caz, ajuns în atenţia opiniei publice la scurt timp după ce tot la Spitalul de Arşi o femeie a murit pe motiv că i s-a făcut o transfuzie greşită de sânge.

Inspecţia Sanitară a suspendat activitatea în secţia ATI a Spitalului de Arşi 

Inspecţia Sanitară a dispus, joi, suspendarea activităţii în secţia ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă) a Spitalului de Arşi din Capitală, până la remedierea deficienţelor constatate, spitalul fiind amendat cu 6.000 de lei.

"În urma controlului efecutat astăzi, Inspecţia Sanitară a decis interzicerea serviciilor de asistenţă medicală care implică utilizarea secţiei ATI la Spitalul de Arşi. În acest moment sunt doi pacienţi pe secţia ATI. După transferarea acestora, activitatea secţiei se suspendă complet până la remedierea deficienţelor. Între timp, spitalul nu poate primi noi cazuri care ar necesita activitatea secţiei ATI", a anunţat, joi seară, Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, măsurile pe care trebuie să le ia spitalul sunt: igienizarea totală a secţiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie şi remedierea instalaţiei de climatizare.

De asemenea, în urma controlului inspectorii au dispus amenzi de 6.000 de lei.

Probleme serioase de infrastructură

Situaţia gravă în care a ajuns Spitalul de Arşi din Capitală pare să fie o consecinţă directă a managementului defectuos. Aşa a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, arătând că a luat în calcul închiderea spitalului de trei ori,  dat fiind faptul că unitatea medicală nu oferă condiţii potrivite pentru pacienţi şi pentru personalul medical din cauza problemelor serioase de infrastructură.

„Dincolo de problemele grave de management şi de insuficienţa personalului, ce trebuie spus este că e inacceptabil ca după Colectiv noi să nu fi învăţat nimic”, a spus ministrul Sănătăţii, adăugând că în eventualitatea unei tragedii similare celei din noiembrie 2015, România ar trebui să-şi trimită pacienţii în străinătate pentru a le asigura o şansă la viaţă. „Dacă am avea cinci pacienţi cu arsuri în plus, ar fi o mare problemă. Prioritatea mea este relocarea Spitalului de Arşi din Capitală. Sunt mai multe variante, fie relocăm o secţie, fie întregul spital, evaluăm”, a precizat Vlad Voiculescu.

Preşedintele CMR: „E lipsă de interes uman”

Revoltaţi de cazul pacientului cu larve de pe secţia de Terapie Intensivă au fost însă şi colegii de breaslă ai doctorilor de la Spitalul de Arşi. Tocmai pentru a-i taxa disciplinar, Colegiul Medicilor din România (CMR) a demarat o anchetă.

„A avea un pacient cu viermi de muscă într-un spital arată o lipsă de interes uman, începând de la şeful de secţie până la ultima infirmieră. E monstruos şi faptul că acel filmuleţ a fost trimis de un medic care, în loc să filmeze, putea să-l cureţe pe bolnav. E inadmisibil că aşa ceva se întâmplă într-un spital universitar. Pe acolo trec profesori în vizită, şefii de clinică, asistenţii, nu se putea să nu-l vadă cineva”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, precizând că vina în acest caz aparţine în egală măsură medicului curant, infirmierelor şi conducerii spitalului.

„E grav să ai muşte în terapie intensivă”

Mai exact, conducerea se face vinovată de lipsă de viziune, dar şi de faptul că nu s-a asigurat că sistemul de climatizare de pe secţia de Terapie Intensivă este unul funcţional.

„E grav să ai muşte în Terapie Intensivă, mai ales într-un spital cu profil de arsuri. Toate cazurile din ţară, în care arsurile depăşesc 20% din suprafaţa corpului, sunt trimise în Capitală, graţie unui protocol. Ne vine şi nouă greu să credem aşa ceva, că se poate ca în anul 2016 să ai pacienţi cu viermi albi pe secţie. Acolo s-au încălcat protocoalele, fiecare bolnav trebuie spălat în fiecare zi, mai ales că sunt pacienţi aflaţi la limita între viaţă şi moarte”, a explicat doctorul Carmen Pantiş, medic anestezist la Spitalul Judeţean Oradea.

Anestezista a declarat, pentru „Adevărul”, că în secţiile de Terapie Intensivă ar trebui să existe instalaţii de climatizare profesionale, tocmai pentru a nu pune în pericol viaţa pacientului. De altfel, în
cursul zilei de joi, poliţiştii de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei au ridicat documente de la Spitalul de Arşi. În plus, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a explicat că „în funcţie de probe, cei responsabili vor fi chemaţi la audieri”.

Ce spun foştii miniştrii ai Sănătăţii

Între timp, Ministerul Sănătăţii spune că singura soluţie pentru spital o reprezintă relocarea şi transferul pacienţilor cu arsuri către celelalte spitale. Cu toate acestea, nu s-a găsit încă o locaţie potrivită pentru a face o astfel de mutare.

Relocarea ar dura cel puţin un an, apreciază conferenţiarul Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. Acesta susţine însă că nu toţi medicii din spital ar trebui împroşcaţi cu noroi. „Au dovedit că pot salva pacienţi, nu trebuie puşi toţi în aceeaşi oală”, a explicat parlamentarul pentru „Adevărul”, adăugând că „e imposibil ca Spitalul de Arşi să nu fi cerut bani pentru reabilitări”.

Reacţia a venit ca urmare a declaraţiei făcută joi de ministrul Vlad Voiculescu, potrivit căruia fostul manager al unităţii sanitare nu ar fi cerut sprijinul financiar al Ministerului Sănătăţii şi nici nu ar fi solicitat un număr mai mare de posturi pentru a completa schema de personal. Asta după ce jumătate din medicii primari de acolo au fost arestaţi în aprilie 2014, pe motiv că făceau operaţii ilegale decontate din banii statului.

La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că anul trecut situaţia de la Spitalul de Arsuri din Capitală nu era aşa gravă. „Nu cred că erau probleme la nivelul acesta pentru că încercam să menţinem controlul la perioade foarte scurte şi erau destul de bine monitorizaţi din punctul acesta de vedere. Până în 2015 nu aveau deloc aer condiţionat şi nici monitoare şi ştiu că atunci au fost aprobate”, a declarat fostul ministru, convins că în 2016 nu s-a mai alocat niciun leu de la Ministerul Sănătăţii pentru Spitalul de Arşi.

Moartă din cauza unei transfuzii greşite de sânge

La Spitalul de Arşi din Capitală, o comisie de disciplină face verificări după ce o femeie a murit din cauza unei transfuzii greşite de sânge. Femeia, în vârstă de peste 60 de ani, a ajuns la Spitalul de Arşi din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iunie, atunci i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A , şi a murit la o săptămână după internare. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, dr. Adrian Stănculea, a declarat că în noaptea în care femeia a ajuns la spital, în stare gravă, au fost „nişte vicii de procedură”.

Potrivit acestuia, atunci când a ajuns la spital, femeia era „în şoc hemoragic, cu muşcături de câine, oase rupte şi o mână atârnând, iar în camera de gardă i s-a spus că are grupa de sânge A, dar la perfuzie i-a fost pus sânge din grupa B”.

Întrebat dacă medicul care a făcut transfuzia a fost suspendat, Adrian Stănculea a spus că acesta profesează în continuare, o eventuală măsură urmând să fie luată după verificări, prin decizii ale conducerii spitalului şi Colegiului Medicilor.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite