Spitalele, pline de copii conectați la oxigen. Un val de viroze a lovit Europa

0
Publicat:

Sezonul de boli virale din această toamnă se dovedește a fi foarte zgomotos. Numărul copiilor internați cu boli respiratorii care au nevoie de oxigen a explodat în Occident, iar în România este în continuă creștere.

Infecțiile respiratorii de sezon fac ravagii printre cei mici FOTO Shutterstock
Infecțiile respiratorii de sezon fac ravagii printre cei mici FOTO Shutterstock

Un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică, anunță conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, pe pagina Spitalului virtual pentru copii.

Acesta atrage atenția că, față de anii trecuți, în SUA, potrivit datelor CDC, rata de spitalizare pentru acești pacienți a început mult mai repede și a urcat mai abrupt. „Nu e numai o problemă pe malul celălalt al Oceanului. Ministrul Sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii în stare gravă plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie. Și nu e numai Franța... Si în Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a început”, avertizează universitarul.

Potrivit dr. Adrian Marinescu, directorului medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, cel mai mare din țară, adresabilitatea a crescut în ultima perioadă. Cât privește momentul actual, la copii, într-adevăr sunt multe viroze. „Cazurile de gripă nu sunt în număr mare, dar ceea ce atrage atenția este faptul că există viroze – și este un virus care se numește sincițial respirator – și care poate să dea, în unele cazuri, chiar la un copil sănătos, complicații. Asta înseamnă pneumonie și insuficiență respiratorie. Deci, copiii ajung să aibă nevoie de oxigen, într-o cantitate mică, e adevărat, dar, totuși, e o viroză”, mai spune dr. Marinescu.

”Vorbim de copii până în 6 ani”

Și acești copii sunt internați, în număr relativ mare, adaugă specialistul: „Nu aș spune că depășește capacitatea de internare, dar sunt în număr categoric mai mare și acesta este un semnal de alarmă, mai ales pentru copiii mici. Vorbim de copii până în 6 ani, cu ponderea cea mai mare de a face astfel de complicații”.

Ca număr al acestor copii internați, adaugă directorul medical, e greu de spus pentru că lucrurile sunt în dinamică. „Cred că ieri erau internați în același timp 14 copii cu viroză. Asta înseamnă un număr mare în raport cu ce avem de obicei. Nu toți au nevoie de oxigen. Dar, dacă dintre cei care se internează cu viroză, ai o proporție de 10% care folosesc oxigen într-o cantitate mică, totuși, e important de spus și de luat în calcul”, atrage atenția medicul infecționist.

Ce ni se recomandă

Acesta ține să puncteze trei lucruri importante. „Nu putem ști în acest moment dacă vom avea endemie sau epidemie de gripă. Mă aștept ca dacă în ultimii doi ani circulația virusurilor gripale a fost totuși limitată prin măsurile restrictive și prin faptul că oamenii nu au interacționat, să fie o creștere în raport cu ce era din acest considerent. În al treilea rând, noi, medicii, nu spunem acest lucru pentru ca oamenii să intre în panică. E vorba doar de a trage un semnal de alarmă că acest sezon rece presupune prudență și prevenție. Prevenție înseamnă vaccinare. Aceasta trebuie făcută și la copii. Știm bine că după vârsta de 6 luni toată lumea ar trebui să se vaccineze antigripal. Sunt foarte puține contraindicații la vaccinarea antigripală. În al doilea rând, și virozele pot să pună probleme, și atunci, după cum este cazul, trebuie să luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru. Acestea sunt lucrurile care trebuie precizate”, conchide dr. Adrian Marinescu.

Craiu: Sfaturi pentru părinți

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA. 4 din 1.000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

3. Și, MAI ALES, nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la mall. Măcar în luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic toți frații mai mari, dacă sunt răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni, și care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite