Sorin Paveliu, expert SAR: „Sute de laboratoare de analize, gata să dea bani grei pentru a-şi păstra clienţii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele de sanatate din România au contracte cu sute de laboratoare mai mici sau mai mari FOTO Adevărul
Casele de sanatate din România au contracte cu sute de laboratoare mai mici sau mai mari FOTO Adevărul

„Sute de laboratoare de analize aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate sunt gata oricând să mituiască pe oricine i-ar asigura existenţa contractului şi, mai ales, suficienţi clienţi”, susţine Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice Române (SAR). Paveliu a fost şi director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Reacţia expertului SAR vine după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au început urmărirea penală faţă de 42 de peroane, într-un dosar privind falsificarea de analize medicale şi decontarea ilegală a acestora.

Potrivit medicului, actualul sistem „fragmentat” a fost creat tocmai ca „să poată fi abuzat şi, ca atare, acest lucru se va produce şi de acum încolo”.

În Köln un singur laborator deserveşte cabinetele pe o rază de 40 de kilometri

Expertul dă ca exemplu oraşul Köln din Germania, unde există un singur laborator central care deserveşte toate cabinetele din jurul oraşului pe o rază de 40 de kilometri. Probele, completează medicul, sunt ridicate cu precizie de metronom de curieri, iar rezultatele sunt transmise în două ore prin e-mail. De asemenea, spitalele folosesc acelaşi laborator central, iar repetarea unei investigaţii efectuată în ambulator în urmă cu câteva zile este de neconceput.

Într-un astfel de sistem centralizat, toate costurile de producţie sunt transparente, afişate, publicate şi negociate cu toţi actorii din sistem, adaugă expertul SAR.

Pe de altă parte, în România, casele de asigurări au făcut sute de contracte cu laboratoare mai mici şi mai mari, fiecare dintre aceste entităţi fiind gata „să mituiască pe oricine i-ar asigura existenţa contractului şi mai ales dimensiunea suficientă”, consideră medicul.

Sorin Paveliu: „Sistemul e astfel creat încât să fie abuzat!”

Potrivit medicului, recentul scandal referitor la buletinele false de analize demonstrează că sistemul sanitar nu va merge mai bine, în opinia lui, doar prin privatizare. „Poliţia încearcă să repare fără succes ce au stricat guvernele”, a completat expertul SAR.

„Nu e suficient să arestăm cât mai mulţi - cei care le vor lua locul vor face la fel, sistemul e astfel creat încât să fie abuzat şi controalele să fie dificile, ci să tăiem sursa acestei afaceri de la rădăcină. Acreditarea acestor sute de laboratoare (private sau publice) şi deschiderea posibilităţii de a fi rambursate din bani publici au creat problema pe care o vedem. Nimeni nu îl impiedică pe ministrul Nicolăescu, cel puţin în principiu, să organizeze o licitaţie prin care să nu existe mai mult de un laborator la 3-400.000 de asiguraţi, cu preţuri de cost minimale, ca şi în Germania spre exemplu”, a conchis doctorul Sorin Paveliu.

Zece medici, arestaţi preventiv

În dosarul decontărilor ilegale de analize, au fost arestate preventiv 22 de persoane, printre care zece medici specialişti şi de familie, administratorii celor două laboratoare de analize vizate în acest caz (Uromed şi CityLab), angajaţi ai acestora şi asistente medicale, potrivit deciziilor luate de Tribunalul Bucureşti, în 30 martie. În cazul altor 15 persoane, instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă, dispunând în schimb interdicţia de a părăsi ţara.

Deciziile Tribunalului nu sunt definitive, ele fiind atacate cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Medicii sunt acuzaţi că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora îşi opreau 10%.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite