UPDATE Medici urmăriţi penal. 22 de persoane au fost arestate pentru 29 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii eliberau trimiteri la analize fictive FOTO: Adevărul
Medicii eliberau trimiteri la analize fictive FOTO: Adevărul

Mai multe cabinete ale unor medici de familie, medici specialişti şi două laboratoare de analize din Capitală au fost percheziţionate astăzi de procurori pentru decontarea de analize fictive. Prejudiciul creat se ridică la 500.000 de euro. 26 de persoane au fost reţinute în acest caz.

UPDATE 00.10 Potrivit unei informaţii difuzate de postul Realitatea TV, 22 de persoane au fost arestate pentru 29 de zile în acest dosar. 

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat: Au furat acele formulare în complicitate cu salariaţi ai laboratoarelor. Pacientul este cel prejudiciat de astfel de practici. Au fost făcute analize fictive şi false, cu rezultat fals. Astfel de laboratoare se pretează la orice, cu consecinţe deosebit de grave pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor. În România, de ani buni, calitatea actului medical nu mai este controlată de nimeni.

UPDATE 19.45 Potrivit unor surse din cadrul anchetei, până în acest moment au fost reţinute 26 de persoane în dosarul analizelor fictive. Printre cei reţinuţi se află şi un administrator de laborator.

În schimb, reprezentanţii Spitalului Elias din Capitală au precizat, vineri seară, că medicul Sergiu Bârsan, angajat la acest spital, vizat în ancheta decontărilor ilegale, nu este vinovat faptele care îi sunt imputate şi că împotriva sa nu au existat plângeri formulate..

UPDATE 15.37 19 medici sunt implicaţi în scandalul analizelor fictive, potrivit unor surse apropiate anchetei. „16 dintre aceştia sunt de la cabinete medicale de familie şi 3 de la cele două laboratoare implicate, Uromed şi City Lab“, au declarat sursele.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că „dacă se va dovedi că aceşti medici sunt, într-adevăr, vinovaţi, ei vor fi sancţionaţi drastic. Dar înainte trebuie să ne asigurăm că există probe concludente şi pertinente. Să vedem biletele de analiză şi să existe o expertiză medico-legală“.

UPDATE 15.15 „Analizele nu erau efectuate, dar erau decontate de Casa de Asigurări. Sunt implicaţi 16 medici care deţin cabinete individuale, dar şi alţi angajaţi ai laboratoarelor. Există 14.000 de bilete de trimitere suspecte de a fi fictive. Laboratoarele efectuau şi anumite analize reale, însa erau defectuoase pentru că foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi. Au existat situaţii în care oameni care aveau boli grave sau chiar incurabile au primit rezultate fictive pentru ca li s-au pierdut analizele. Vorbim despre analize obişnuite, de sânge, ecografii”, a explicat purtătorul de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Medicii primeau aproximativ 10% din contravaloarea analizelor care trebuiau efectuate, iar restul sumei intra în contabilitatea laboratoarelor.

Printre învinuiţi se numără şi administratorii laboratoarelor. Aproximativ 800 de persoane pe numele cărora s-au prescris trimiteri către aceste laboratoare de analize au fost duse vineri la audieri. 

Inculpaţii ar fi desfăşurat aceste ilegalităţi în perioada 2011-2012.

UPDATE 14.20 Potrivit comunicatului Ministerului Public, „angajaţi ai celor două laboratoare în cauză, direct sau prin intermediari, stabileau o legătură cu un medic (specialist sau de familie), în baza căreia cei din urmă emiteau în mod constant numeroase bilete de trimitere pentru analize medicale, cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală, în sensul că biletele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau deşi au fost consultaţi nu li s-a recomadat efectuarea unor analize medicale.“

14.000 de bilete fictive, decontate de Casa de Asigurări

Mai departe, cele aproximativ 14.000 de bilete astfel completate de către medic sau asistentul său erau înmânate unor angajaţi ai laboratoarelor şi înaintate ulterior spre decontare la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

„Medicii care falsificau biletele de trimitere primeau sume de bani reprezentând 10% din valoarea analizelor recomandate.Aproximativ 70% din activitatea celor două laboratoare de analize consta în operaţiunile fictive descrise“, se mai precizează în comunicat.

Reactivi expiraţi pentru analize efectuarea unor analize reale

Totodată, anchetatorii au stabilit că „cele două laboratoare efectuau şi în mod real analize, însă foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deducţie decât în baza unor temeiuri ştiinţifice. Au existat şi cazuri în care au fost pierdute probele biologice ale pacienţilor, situaţie în care angajaţii treceau în buletinele de analiză rezultate fictive“.

UPDATE 13.45 Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au declarat că cele două laboratoare implicate în acest caz sunt Uromed şi City Lab.

UPDATE 9:43 Unul dintre medicii puşi sub acuzare pentru decontări ilegale de analize medicale, în valoare de peste 500.000 de euro, a fost ridicat de la o pensiune din Drobeta Turnu Severin, potrivit Mediafax.

Este vorba despre medicul cardiolog Sergiu Bârsan, conform reprezentanţilor Poliţiei Mehedinţi. El a fost ridicat în baza unui mandat de aducere. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Mehedinţi, subcomisar Nicolae Lohon, Tribunalul Bucureşti a emis pe numele medicului mandat de aducere, bărbatul, în vârstă de 40 de ani, având calitatea de învinuit în dosarul analizelor false în care în această dimineaţă s-au desfăşurat mai multe percheziţii.

Sergiu Bârsan urmează să fie dus la Bucureşti pentru audieri. Sergiu Mihai Bârsan este medic la Clinica de Cardiologie a Spitalului „Elias“ din Capitală, potrivit site-ului acestei unităţi medicale.

42 de persoane sunt duse la audieri pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, precum şi pentru luare şi dare de mită. Fraudele sunt estimate la 500.000 de euro.

„Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro“, se arată într-un comunicat al Parchetului Capitalei, remis agenţiei Mediafax.

Este vorba despre o reţea bine organizată, alcătuită din medici de familie, medici specialişti, angajaţii a două laboratoare de analize medicale din Capitală şi partronul acestora. Medicii realizau reţete fictive, iar cele două laboratoare de analize le decontau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără a folosi, însă, reactivii. 

Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi DGPMB - Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

„Dacă aceste date se dovedesc adevărate, persoanele respective trebuie să răspundă în faţa legii. Este foarte bine să se întâmple asta, pentru că altfel apare o culpabilizare generală a lumii medicale“, a declarat cosilierul guvernamental Vasile Cepoi.
 

„Nu este prima oară când se întâmplă. Casa Naţională de Asigurări de Sănătte a întărit, probabil, controlul şi a putut sesiza Parchetul. Noua conducere a CNAS a crescut rolul de control al Casei. Dar până acum, acest rol era destul de redus. De aceea, ne trezeam ca se prescriu pagini de analize medicale inutil“, a precizat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor din România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite