Soluțiile disperate ale românilor invadați de gândaci și păianjeni. „Ai o șansă mare să o rezolvi așa în măsură de 95%”

0
Publicat:

Primăvara a venit mai repede în acest an, iar odată cu căldura au apărut și unele probleme. Insectele de tot felul îi sâcâie pe români, iar unii dintre ei caută cu disperare soluții.

Insectele pot să dea mari bătăi de cap. FOTO: Unsplash
Insectele pot să dea mari bătăi de cap. FOTO: Unsplash

Primele raze de soare și temperaturile blânde din acest început calendaristic de primăvară a adus și un neajuns. Mulți români se plâng de insecte, iar viespii, tânțarii și muștele, alături de șobolani, dau tâcoale caselor. În disperare de cauză, unii caută soluții și apelează pentru asta și la internet.

Este și cazul unui român care spune că ar vrea să petreacă mai mult timp în căsuța din grădină, însă este hărțuit de fel de fel de insecte. El a cerut sfaturi pe grupul de Facebook Mutat la țară - viața fără ceas.

Am pus în grădina o căsuță de lemn pentru scule în care mi-ar plăcea să pun și o canapea, să pot dormi în serile de vară. Problema e că mișună gângănii / păianjeni / gâze printre scândurile de lemn din care e făcută. Știu că răspunsul standard ar fi «păi tu te-ai băgat în habitatul lor», dar există vreun lac / chit de lemn / repellent / idee anti-insecte, să nu mă trezesc cu vreo gânganie pe față dacă o să dorm la vară acolo? Parcă nu mi-aș pune chiar baldachin, ca în țările cu malarie. Mulțumesc”, a scris omul.

Postarea sa a devenit virală și a adunat sute de aprecieri și sute de comentarii. Printre acestea s-au găsit și o mulțime de sfaturi și soluții interesante.

Plantele speciale care alungă insectele

Plantează de jur împrejur pomi: eucalipt patru-șase bucăți, dafin patru-cinci bucăți (da, rezistă în România, dar nu oriunde... e bine de luat de la cei care l-au aclimatizat ), lămâi trifoliat (poncirus) două-trei bucăți și ptelea trifoliata (asta e la același nivel cu eucaliptul ). Sub pomi/eucalipt: lavandă, rozmarin, cimbrișor, mentă, salvie, lămâiță, crizanteme, nasturim, tagetes, mentha pulegium, măghiran, Artemisia, Nepeta (asta atrage pisici), hrean și oregano... și ai redus din start populația de insecte dimprejur”, a scris cineva. Aceeași persoană a continuat:

Evident că un chit și un lac se pot folosi și pe dinafară și pe interior, dar preferabil pe interior din cel pe baza de apă. Și în interior usuci plantele aromatice recoltate de afară. Și ai rezolvat treaba destul de ecologic și ai și un aer parfumat. Există trei-patru feluri de eucalipt care rezistă afară în România fără probleme: Eucaliptus Archerii, Eucaliptus Gunii și încă vreo doi. Găsești la santatedinplante eucalipt sau la secretgarden. Problema nu va fi rezolvată 100%, dar dacă închizi toate crăpăturile cu silicon de exterior, ușa să se închide pe garnituri cauciucate și pui și plase la geamuri, ai o șansă mare să ai o problema rezolvată în măsură de 95%+”, a adăugat acesta.

Răspunsul său a fost completat cu alte sfaturi: „Ca să alungi și eventualele rozătoare (ceea ce multe din plantele enumerate cam fac plantezi și Lophantus). Dacă poți să ții și cîteva bibilici prin zonă.... alea fac curățenie exemplară la tot ce înseamnă insecte”, a încheiat el răspunsul.

„ Nu se vede chiar frumos, dar e practic”

„Eu în magazia de scule am pus spumă poliuretanică, tot din cauza păianjenilor și mai ales viespilor… Nu se vede chiar frumos, dar e practic”, a fost alt sfat.

În discuție au intervenit și alții, iar autorul postării inițiale a primit și alte idei și soluții. „Pune în jurul cabanei flori repelente. La noi este un soi de crăițe Kert doctor-tradus doctorul grădinii. Alungă tot soiul de insecte. Pune și mentă, lămâiță, salvie și oregano. Mai sunt și alte plante care alungă eficient insectele. Grădinița de flori va înfrumuseța locul, avea suficiente plante pentru ceaiuri medicinale și un somn odihnitor vara. De asemenea, pentru viitor plantează și un nuc, dar la o distanță destul de mare, cam șapte metri cel puțin pentru că face rădăcini lungi. Nu are rost să te intoxici ungând cabana cu substanțe toxice. Pentru furnici sau gângănii în cabană poți pune recipiente cu bicarbonat de sodiu.”

„Sunt și soluții (naftalină) și plante aromate de care fug gîngăniile, pelin, mentă și altele!”, a intervenit altcineva.

Plase cu magnet la uși și pentru păianjeni capcane de șoareci cu lipici tip carte. Eu am pus preventiv și sunt pline de păianjeni”, i-a explicat altul. 

Acid boric. Toxic pentru insecte, nu e toxic pentru mamifere. De obicei e folosit și ca parte componentă a sărurilor de tratament ignifug al lemnului”, i-a spus altul.

Stropit cu Fendona SC15 sau 60 o dată pe an și problemele dispar”, a subliniat alt internaut.

„Tratat cu Bochemit exterior /interior, apoi lăcuit sau chiar izolat și tencuit decorativ”, a spus o doamnă. „Puneți înăuntru, agățate de perete în mănunchiuri sau săculeți de pânză rară si pe jos, pe margini, plante aromatice uscate; dafin, cuișoare, busuioc, cimbru, levănțică... mirosurile lor puternice alungă gângăniile” și „Există soluții insecticide pe care sa le amesteci cu un ignifugant și nu o sa mai ai disconfort!” au fost alte soluții dintre nenumăratele sfaturi primite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite