Video Situațiile în care nu este obligatorie centura de siguranță. „În mașină la mine fac ce vreau”
0Centura de siguranță salvează vieți. Deși purtarea ei este obligatorie, legislația rutieră stabilește, totuși, și câteva excepții. Polițiștii precizează care sunt aceste situații.

„Nu ești obligat să porți centura de siguranță în următoarele situații: dacă execuți manevra de mers înapoi sau staționezi; dacă ești femeie însărcinată, în stare vizibilă de graviditate”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.
Există și anumite reglementări legate de purtarea centurii de siguranță, care variază în funcție de tipul de serviciu de transport.
„De asemenea, nu sunt obligați să poarte centura de siguranță: conducătorii autor care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, atunci când transport pasageri; instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a cursanților; examinatorul, în timpul examenului pentru obținerea permisului de conducere. Și nu în ultimul rând, persoanele care dețin certificate medicale în care să fie menționată afecțiunea, care contraindică purtarea centurii de siguranță. Respectivul certificat trebuie să aibă trecută perioada de valabilitate, iar lista afecțiunilor este stabilită de Ministerul Sănătății”, se mai arată în videoclipul Poliției Române.
„Chiar dacă te afli într-una dintre situațiile enumerate, purtarea centurii de siguranță este recomandată! Conduci prudent, conduci în siguranță! Viața are prioritate!”, este concluzia polițiștilor.
Cu toate acestea, părerile oamenilor sunt împărțite. Sunt foarte multe persoane care au susținut că centura de siguranță ar trebui să fie una opțională.
„Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie la liberul arbitru, care vrea să poarte să poarte, care nu, nu, dar fiecare să-și asume riscul”, a comentat o persoană pe Facebook, în timp ce alta a scris că: „Mai corect ar fi ca purtarea centurii să fie opțională”.
Sunt mulți șoferi care consideră centura de siguranță ca fiind incomodă sau chiar inutilă.
„În mașină la mine fac ce vreau eu. Viața o coordonez eu, nu voi”, a mai spus o persoană.
Bolile care elimină obligativitatea purtării centurii de siguranță
Potrivit Ordinului 1246/2007, a fost stabilită o listă a bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone. Acestea sunt:
1. Sindroame hemoragipare
2. Sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive)
3. Leucemii acute şi cronice
5. Limfoame maligne
6. Ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă
7. Status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, 3 luni postoperator
8. By-pass extraanatomic axilo-femural
9. Pace-maker cardiac recent montat
10. Afecţiuni acute ale sânului
11. Obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă