Singurul loc din România unde amintirea lui Mihai Eminescu este ca la ea acasă. Unde se află acesta FOTO

0
Publicat:

Chiar dacă amintirea marelui poet naţional Mihai Eminescu rămâne în permanenţă vie datorită operei sale, există şi unele locuri, în ţară, care ne amintesc de el la tot pasul.

Lacul cu nuferi din Parcul Copou, Iaşi SURSĂ FOTO Cristian Hitruc
Lacul cu nuferi din Parcul Copou, Iaşi SURSĂ FOTO Cristian Hitruc

Unul dintre puţinele astfel de locuri este Parcul Copou, din municipiul Iaşi, un loc superb, plin de verdeaţă, vizitat de mii de turişti dar şi de ieşenii care doresc să se relaxeze în aer liber.

Eminescu face din Parcul Copou un loc de poveste

În parcul din capitala Moldovei, Mihai Eminescu este prezent la tot pasul. Atât muzeul care îi poartă numele cât şi celebrul tei ne amintesc că aici, în Iaşi, marele poet naţional şi-a petrecut o parte din viaţă. Conform muzeografilor, Parcul Copou este unul dintre puţinele locuri din ţară care păstrează vie amintirea lui Eminescu. Pentru acest lucru există şi o explicaţie destul de logică.

,,Putem spune că acesta este singurul loc special din ţară, dedicat lui Eminescu. Nu vom găsi un alt loc în România în care să fi rămas Eminescu, pentru că el nu a avut un astfel de loc. Încă din copilărie, el a fost un umblăreţ prin lume. Eminescu nu a avut casa lui, un loc al lui niciodată. Soarta i-a fost ca la doar 33 de ani să fie un pacient al diverselor spitale, iar cei 39 de ani pe care i-a trăit nu i-au dat şansa de a se aşeza undeva", a povestit Liviu Apetroaie, muzeograf în cadrul Muzeului ,,Mihai Eminescu" din Iaşi.

Teiul lui Eminescu, un adevărat simbol la Iaşiului

În vecinătatea muzeului se află teiul lui Eminescu, un arbore în vârstă de aproximativ 560 de ani. În jurul acestuia s-au creionat, de-a lungul timpului, foarte multe poveşti interesante.

,,Teiul lui Eminescu este un arbore salvat de la sigura moarte pe care o putea întâlni un copac în vârstă de 560 de ani. Momentele de melancolie ale lui Eminescu, de meditaţie, aveau loc în preajma acestui tei, unde erau singurele bănci din parc. Ne place să mitizăm, să credem că aici Eminescu venea cu Creangă, cu Veronica, dar lucrurile nu au stat chiar aşa. Aici, Eminescu venea, de cele mai multe ori, singur", a mai povestit muzeograful ieşean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite