Video Teiul lui Eminescu şi miturile care stârnesc interesul românilor. „Era un loc al singurătăţii, al gândirii profunde“ VIDEO
0La 15 ianuarie 2024 se împlinesc 174 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, totodată fiind marcată şi Ziua Culturii Naţionale. Despre viaţa lui Eminescu există o mulţime de poveşti, care mai de care mai interesante.
Astfel, locurile prin care a trecut Mihai Eminescu reprezintă veritabile puncte de interes pentru românii curioşi, care doresc să cunoască mai multe detalii din viaţa lui Eminescu.
Teiul din Copou şi povestea lui
Un loc celebru, în care Eminescu este prezent la tot pasul, este Parcul Copou din Iaşi. Aici se află celebrul tei al lui Eminescu, dar şi muzeul care îi poartă numele. De acest arbore se leagă foarte multe mituri şi poveşti, pe care oamenii sunt curioşi să le afle.
„Teiul este, încă din timpul vieţii lui Mihai Eminescu, este unul dintre simbolurile spirituale ale ieşenilor. Astfel, acesta este şi motivul pentru care s-a păstrat acest tei, care are aproximativ 560 de ani, ce a fost salvat de la o moarte sigură. În perioada lui Eminescu, aceasta era singura zonă din parc unde erau bănci. Astfel, momentele de melancolie, de inspiraţie, de meditaţie ale lui EMinescu se petreceau acolo. El stătea pe o bancă, iar banca era lângă acel tei. Aşa a rămas şi în documentele vremii, imaginea lui Eminescu stând acolo, de multe ori singur“, a povestit Liviu Apetroaie, muzeograf al Muzeului „Mihai Eminescu" din Iaşi.
„Ne place să mitizăm acest loc"
Conform muzeografului ieşean, poveştile care îl prezintă pe Eminescu în preajma teiului în compania lui Creangă sau în compania Veronicăi Micle sunt doar nişte mituri. Locul din parcul Copou era, pentru Eminescu, o oază de linişte, în care putea contempla şi crea.
„Nouă ne place să mitizăm, să credem că acolo venea cu Veronica, cu Creangă. Dar nu prea era aşa, acolo era un loc al singurătăţii. Parcul Copou, unde se află teiul, dar şi muzeul lui Mihai Eminescu, este singurul loc dedicat marelui poet din întreaga ţară. Nu există un alt loc dedicat lui, pentru că Eminescu nu a avut un loc al lui", a încheiat muzeograful ieşean.