Shaorma a supravieţuit la vot, în Parlamentul European, cu tot cu fosfaţi
0Comercianţii de kebab şi shaorma pot folosi în continuare carne tratată cu adiviti alimentari pe bază de fosfaţi. Rezoluţia care interzicea aceste substanţe, depusă de Comitetul pentru Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din cadrul Comisiei Europene, nu a reuşit, miercuri, să întrunească majoritatea voturilor deputaţilor europeni, aşa că a fost respinsă.
În favoarea documentului au votat 373 de deputaţi, în timp ce 272 de aleşi s-au pronunţat împotrivă. Alţi 30 s-au abţinut. Pentru a putea fi însă adoptată, rezoluţia avea nevoie de minimum 376 de voturi.
Parlamentarii europeni spun că fosfaţii - interzişi în Uniunea Europeană încă din 2008, cu mici excepţii - ar duce la apariţia unor afecţiuni cardiovasculare. Mai mult, oficialii susţin că aditivii respectivi reţin lichid. Acestea sunt doar două dintre motivele pentru care parlamentarii nu vor să dea undă verde utilizării fosfaţilor în pregătirea cărnii din produsele fast-food. Fosfaţii sunt utilizaţi în industria alimentară ca agenţi de reglare a acidităţii, ca emulsifianţi sau ca agent de îngroşare, în special în produsele de carne. Potrivit specialiştilor, rolul lor este acela de a îmbunătăţi textura alimentelor, dar şi de a ameliora efectele antioxidanţilor. Totodată, aceşti aditivi, întâlniţi în mezeluri, nu lipsesc nici din produse precum brânza topită. „Argumentele privind necesitatea folosirii tehnologice a fosfaţilor în kebab au fost suficient de convingătoare. Vorbim de bucăţile acelea mari de carne care sunt cumpărate congelate de la un producător. Vor să bage fosfaţi pentru ca, pe de o parte, acea carne să aibă o consecvenţă adecvată şi să nu existe risc de infectare cu microbi, iar de cealaltă parte să poată fi şi rasă, pentru preparare. Argumentele aduse au fost suficient de convingătoare pentru că au precizat şi că nu există niciun fel de înşelare a consumatorului, totul fiind trecut pe etichetă, respectiv aceşti aditivi”, a declarat medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică.
Când fosfaţii nu ajung pe etichetele alimentare
Sunt şi situaţii când fosfaţii nu se regăsesc pe eticheta produselor alimentare. Este cazul fosfatului tripotasic E 340, care se foloseşte împreună cu acizi graşi ca agent antimicrobial pentru produsele din carne de pasăre. Pe etichetele alimentelor pot fi găsiţi fosfaţi sub mai multe forme: E 339 fosfaţi de sodiu, E 340 fosfaţi de potasiu, E 341 fosfaţi de calciu, E 342 fosfaţi de magneziu. Fosfaţii se mai găsesc în alte produse. E 340 fosfat de potasiu poate fi folosit împreună cu fosfaţi de amoniu şi uree în soluţii de fertilizare şi în produsele din tutun. Principalul efect negativ al acestora ar fi, conform specialiştilor, dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, care în timp duce la probleme precum osteoporoza, depuneri anormale de calciu – osteofite.