Scrutin cu manelişti şi primari penali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi se află în arest, primarul Dumitru Ruse din Măgurele „le face cu ochiul“ alegătorilor din uriaşe afişe electorale
Deşi se află în arest, primarul Dumitru Ruse din Măgurele „le face cu ochiul“ alegătorilor din uriaşe afişe electorale

Reporterii „Adevărul“ au luat pulsul alegerilor la periferia Capitalei şi în două comune din Dâmboviţa şi din Ilfov .

Dincolo de mizele electorale ale marilor oraşe, lupta pentru puterea locală a produs agitaţie şi în localităţile mai mici. Primari care tocmai au ajuns după gratii, alţii care tocmai au ieşit, alegători entuziaşti şi creduli, momiţi cu promisiuni înscrise pe pliante lucioase, manelişti învârtind pe degete cheile de la Ferrari, cu toţii au fost în priză pentru a hotărî soarta aleşilor locali.

Primarul din Măgurele, şpăgar din curiozitate

Dumitru Ruse, primarul oraşului Măgurele (judeţul Ilfov), a fost arestat joi, sub acuzaţia de luare de mită. Ruse, proaspăt membru al Partidului Social Democrat, după ce vreme de opt ani a slujit Partidul Democrat Liberal, a fost surprins în flagrant în timp ce încasa 1.500 de lei, reprezentând jumătate din suma pe care i-o solicitase reprezentantului unei firme de construcţii pentru a-i permite să arunce pe un teren al Primăriei o mare cantitate de moloz. Dumitru Ruse (55 de ani) a fost pus sub arest preventiv pentru 29 de zile.

„Aveam nişte găuri în pământ..."

Arestarea primarului a răscolit micul oraş din judeţul Ilfov. Vineri, la o zi după eveniment, membrii şi simpatizanţii partidului au organizat un marş de solidaritate. "Plângea lumea pe stradă, domnule, de mila primarului", susţine Mihai - zis Men -, preşedintele organizaţiei de tineret PSD Măgurele (nu a vrut să-şi dezvăluie tot numele pentru că, spune el, oricum primeşte câte 40 de telefoane de ameninţare pe zi). Tot el a explicat cum a s-a produs darea şi luarea de mită. „Dom' primar era în Primărie. A venit un tip de la o firmă de construcţii şi i-a spus că are nişte pământ de aruncat.

Dom' primar s-a gândit că oricum avem găuri prin pământ de la nişte excavări şi a zis să le umple cu pământul ăstuia. Rezolva două treburi deodată. S-au înţeles, tipul a aruncat un plic pe masă, iar dom' primar, cum e mai curios din fire, a luat plicul să vadă ce e în el. Şi atunci a intrat poliţia şi l-a săltat".

„Nu e bun, stă cu mă-sa în casă"

E mâna PNL-iştilor, susţin social-democraţii din Măgurele, unde USL e doar o metaforă. Principalul contracandidat al lui Dumitru Ruse este tânărul liberal Narcis Constantin. Ieri, la prânz, Narcis Constantin defila prin oraş, triumfător şi sigur de victorie, într-un SUV alb, condus de un prieten. Şi totuşi, în Măgurele, pe la umbra prunilor, oamenii spuneau că lupta e strânsă. Vorbeau de prezumţia de nevinovăţie a lui Ruse şi de manevra necurată a liberalilor, care vor să bage un om la puşcărie pentru 15 milioane de lei vechi.

Adrian Minune a stat la „caterincă“ în faţa secţiei de votare

Adrian Minune a stat la „caterincă“ în faţa secţiei de votare

„La banii pe care-i are primarul Dumitru Ruse nu se uita el la 15 milioane. El e înstărit, are case, copiii lui au maşini. Omul a făcut bani cu oi, a avut abator, e bogat tare. Comerciant, cum ar veni", spunea o femeie, în faţa primăriei. Pe Narcis Constantin nu-l văd prea bine oamenii din Măgurele, fiindcă n-are bani şi locuieşte cu părinţii: „Om trecut de 30 de ani şi stă cu mă-sa în casă... Nu e bun".

Ce se întâmplă când alesul e în arest

În cazul în care un candidat aflat în arest preventiv adună cel mai mare număr de voturi, funcţia de primar este ocupată, până la finalizarea anchetei penale, de către un viceprimar ales de Consiliul Local. Dacă respectivul candidat este găsit nevinovat, el îşi preia funcţia atunci când se termină perioada de arest preventiv. Dacă, în schimb, este condamnat cu o sentinţă definitivă, funcţia este atribuită după organizarea unui nou scrutin.

În afară de Dumitru Ruse, în judeţul Ilfov mai sunt doi primari care candidează pentru a-şi păstra funcţiile deşi sunt în arest. E vorba de Muşat Apostol (Snagov) şi de Adrian Mladin (Jilava), acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă într-un dosar legat de afaceri cu terenuri.

La Ştefăneşti s-a venit la vot cu Ferrari-ul

La Ştefăneştii de Jos (judeţul Ilfov), patimile electorale din ziua alegerilor au fost ţinute în frâu cu ajutorul jandarmilor. Incidentele de la alegerile precedente au determinat autorităţile să maseze efective importante de forţe de ordine la toate cele patru secţii de votare din comună.

La ultimele alegeri, cele din 2008, la urne s-au prezentat peste 90% din cetăţenii cu drept de vot din localitate. Şi de data aceasta localnicii au venit în număr foarte mare pentru a-şi susţine candidaţii preferaţi. La orele prânzului, deşi temperatura depăşea 30 de grade Celsius, centrul localităţii era plin, mai ceva ca la „Zilele comunei".

Adrian Minune votează cu Cati

În plin soare, oamenii aşteptau răbdători pentru a le veni rândul să intre în secţia de votare. Ca să mai treacă timpul, spărgeau seminţe. Pet-urile de apă, golite pe nerăsuflate din cauza căldurii înăbuşitoare, erau aruncate pe jos. La fel ca şi cojile de seminţe, dar asta nu deranja pe nimeni. 

Ca la un adevărat spectacol, zeci de rromi, adăpostiţi la umbra copacilor, puneau ţara la cale. Printre ei, Adrian Simionescu, cunoscut drept „Adi Minune".

Înconjurat de câţiva băieţi cu fizic impunător, manelistul şi-a făcut apariţia în zona secţiei unde trebuia să voteze. Îmbrăcat într-o pereche de pantaloni scurţi şi tricou „cu burtă", fostul consilier local de la Ştefăneşti, Adrian Minune, a descins în sat la bordul ultimei sale achiziţii, un autoturism Ferrari Florida, ultimul tip. L-a parcat la umbră, lângă nişte tomberoane de gunoi.

Marcat de procesul cu Agenţia Naţională de Integritate pentru a nu i se confisca averea nejustificată, Adi Minune susţine că nu prea îl mai interesează politica după ce, anul trecut, a fost nevoit să-şi dea demisia.

„Nu mai vreau să mă implic în politică, acum votez doar cu nevasta mea, Cati. Aşa este cel mai bine, nu mai supăr pe nimeni", a spus în glumă manelistul.
El a declarat că a venit să voteze, dar că aşteaptă să se mai micşoreze coada de la secţia de votare, pentru a nu sta în soare.

Primarul pugilist ar vrea să lovească din nou la Tărtăşeşti

La Tărtăşeşti, în judeţul Dâmboviţa, vremea frumoasă i-a scos pe oameni din casă şi i-a urnit către secţiile de votare. Au avut de unde alege, întrucât în cursa pentru postul de primar al Tărtăşeştiului s-au înscris nu mai puţin de 10 candidaţi, între care un om de media, un pilot de elicoptere, un patron de pompe funebre, dar şi primarul în exerciţiu, ieşit recent de la închisoare după ce a fost cercetat sub stare de arest pentru luare de mită.

După ce au ştampilat buletinele de vot, tărtăşenii s-au adunat grupuri-grupuri, comentând pe marginea alegerilor. Majoritatea pariau tot pe actualul primar, Cristian Costache, zis „Pugilistul". „Într-adevăr, a făcut box şi îi mai «atinge» din când în când pe consilieri, pentru că are nevoie de votul lor ca să-şi realizeze proiectele şi, când nu se pun de acord, îi mai corectează cu bătaia. A  fost şi la puşcărie, dar cine nu are probleme cu legea în zilele noastre?", îşi apără favoritul câţiva cetăţeni adunaţi la umbră, în curtea secţiei de votare.

Locuitorii din Tărtăşeşti au fost dintotdeauna consecvenţi în privinţa funcţiei de primar. Ilie Buciumeanu a condus comuna din 1984 până în 2008, când a fost învins de Costache. Buciumeanu se află şi acum printre candidaţi, dar oamenii s-au cam săturat de el: „A stat destul, să mai lase şi pe alţii".

Cândva o comună formată aproape în exclusivitate din agricultori, Tărtăşeştiul e acum împărţit între vechii localnici şi oamenii înstăriţi care şi-au construit aici case impunătoare pentru a scăpa de aglomeraţia Bucureştiului. Aşa se face că la Primăria Tărtăşeşti a candidat şi Răzvan Corneţeanu, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri din presa românească.

„Corneţeanu şi-a făcut campanie cu avionul. A legat de un avion o pânză mare cu numele lui şi zbura cu ea pe sus. Scria cu litere mari, ca să vadă toată lumea. Noi l-am vota şi pe el, dar nu prea îl cunoşteam bine. Abia acum, cu campania, l-am putut vedea şi noi la faţă", spune Dumitru Ion (57 de ani), stăpânul a trei vaci bune de lapte.

"Într-adevăr, primarul nostru a făcut box şi îi mai «atinge» din când în când pe consilieri.''
Alegător din Tărtăşeşti

Năstase şi „Guru" Bivolaru, fiii Tărtăşeştiului

Tărtăşeştiul a dat României oameni cu greutate, dar localnicii nu s-au bucurat de o reputaţie prea bună de pe urma lor. Între aceştia, cei mai importanţi sunt fostul premier Adrian Năstase şi Gregorian Bivolaru, fondatorul MISA. „Năstase e de-al nostru, a copilărit aici, dar uite că are probleme cu justiţia. Gregorian Bivolaru e născut şi crescut aici, la noi. Încă de când era tânăr se ţinea de prostii. Odată, trecea tata-socru la câmp cu căruţa şi pe o tarla a lui Bivolaru a dat peste 20 de femei dezbrăcate care prăşeau porumbul, iar el le supraveghea. Când era mic, toţi copiii fugeau de el pentru că te hipnotiza. Avea capacitatea asta, de-aia a făcut ce a făcut", ne-a explicat Dumitru Ion, locuitor al Tărtăşeştiului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite