Scoţia, ţara kiltului şi a whisky-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vizită în "ţinuturile de sus" te duce cu gândul la castele vechi, la cântări cu cimpoiul şi la dansuri tradiţionale ale localnicilor. O ţară plină de personalitate şi de stil, unde

O vizită în "ţinuturile de sus" te duce cu gândul la castele vechi, la cântări cu cimpoiul şi la dansuri tradiţionale ale localnicilor.

O ţară plină de personalitate şi de stil, unde poţi regăsi la tot pasul o atmosferă încărcată de istorie. Plină de castele, catedrale, mănăstiri, monumente şi de largi grădini publice, Scoţia este locul ideal unde poţi evada din agitaţia cotidiană, pentru a beneficia de linişte şi relaxare.

Castele, kilturi şi whisky sunt primele lucruri care îţi vin în minte atunci când te gândeşti la Scoţia. Acest tărâm unic în lume te duce cu gândul şi la legenda renumitului monstru din Loch Ness şi la miile de castele cu ziduri impunătoare, care atrag laolaltă turişti de toate neamurile, pasionaţi de istorie, dar şi de mister, legende şi fantome. Scoţia este una dintre cele mai vechi civilizaţii europene, locul a mii de castele şi fortăreţe care datează din Evul Mediu, un loc devenit celebru de-a lungul timpului şi datorită clanurilor care au populat aceste ţinuturi.

Dacă vrei să călătoreşti în Scoţia, este musai să-ţi organizezi programul din timp, aşa încât să nu ratezi niciunul dintre locurile celebre de aici. Odată ajuns la faţa locului, te poţi bucura de priveliştea oferită de miile de castele, poţi învăţa paşii de dans din Highlands, poţi degusta ceea ce este mai bun prin partea locului, adică scotch-ul scoţian, sau te poţi plimba pe insule locuite doar de păsări.

Dacă vei călători în Scoţia, vei fi sedus şi de perfecţiunea şi frumuseţea masivelor muntoase, ale căror vârfuri stâncoase plutesc înzăpezite pe cerul albastru şi de întinderile de apă care le străjuiesc. Răsfăţaţi-vă cu o vacanţă în Scoţia şi veţi fi de-a dreptul fascinaţi de nenumăratele castele, istoria, cultura şi trecutul tumultuos al acestor ţinuturi.

Scoţia sau Ţara Alba în galica scoţiană face parte din Regatul Unit, cu capitala la Edinburgh şi se situează în partea nordică a continentului, având incluse şi 186 de insule. Majoritatea industriei scoţiene este concentrată în puţinele oraşe mari din centrul ţării. Edinburgh este centrul cultural şi capitala administrativă, fiind considerat, totodată, şi un centru financiar important al Europei. Glasgow, printre cele mai mari oraşe a Regatului Unit, este situat pe Raul Clyde şi este cel mai mare port şi centru de manufactură din Scoţia.

Oraşele Scoţiei, încărcate de istorie, cultură şi mister

Supranumit şi "Atena nordului", Edinburgh lasă impresia turistului care-l vizitează pentru prima dată că aici se contopesc două oraşe într-unul singur, pe de o parte vechiul oraş (Old Town), cu clădirile sale medievale şi întunecate, iar pe de altă parte oraşul nou (New Town) cu arhitectura sa în stil georgian. Cartierele Old Town şi New Town din Edinburgh au fost incluse în Patrimoniul universal UNESCO în anul 1995.

Cu o populaţie de 800.000 de locuitori, Edinburgh combină dinamismul şi cultura unui mare oraş cu prietenia şi stilul de viaţă relaxant al unui orăşel. Este locul ideal pentru turiştii dornici de o primire călduroasă şi activităţi variate. Turişti din lumea întreagă vin aici pentru a admira arhitectura medievală, georgiană şi modernă şi, desigur, celebrul castel Edinburgh, considerat de specialişti cel mai frumos dintre castelele scoţiene. Edinburgh este situat pe coasta estică a Scoţiei, în estuarul râului Forth.

Oraşul a fost un centru major al Iluminismului, datorită, în special, universităţii sale. Cu o arhitectură impresionantă, clădirea universităţii din Edinburg se bucură anual de vizita a milioane de turişti. Tot în Edinburgh trebuie să vezi musai "Muzeul torturii", unde este evocată, cu ajutorul sunetelor şi al poveştilor extrase din istoria scoţiană, atmosfera sumbră a închisorii din Edinburgh. Alte locuri de interes sunt Muzeul Regal al Scoţiei, Surgeons' Hall şi numeroase pasaje subterane şi bolţi, relicve ale diverselor faze de construcţie a oraşului.

Şi dacă te-ai săturat de castele, cultură şi istorie, poţi să mergi la o sărbătoare stradală, pentru că Edinburghul este un adevarăt oraş al festivalurilor, aici având loc anual manifestări faimoase precum "Festivalul Internaţional de la Edinburgh" sau "Festivalul celtic Beltane".

Alt mare oraş al Scoţiei, Glasgow, un centru industrial de primă importanţă, a fost declarat oraş european al culturii, în anul 1990, datorită muzeelor şi monumentelor sale. Aici puteţi vizita cea mai veche catedrală a oraşului, construită în secolul al XIII-lea, şi Universitatea din Glasgow, una dintre cele mai vechi din Europa. Stirling, calea de acces spre Highlands, este un oraş strâns legat de cele mai importante evenimente din istoria Scoţiei.

Aici, eroul naţional, William Wallace, are un monument ridicat în cinstea lui. Povestea din filmul "Braveheart" portretizează figura acestui erou, care şi-a câştigat admiraţia şi aprecierea celor din jur datorită curajului şi neînfricării de care a dat dovadă în lupta cu cotropitorii vremii.

Castelele scoţiene, cele mai vechi din Europa

De secole, locuitorii Scoţiei şi-au construit cetăţi şifortificaţii, unele mai puternice decât altele, ale căror ziduri sălăşluiesc şi astăzi între colinele şi pădurile de un verde crud ale Scoţiei. Numărul acestora se pare că a fost estimat la peste 3.000.

Cel mai cunoscut dintre ele şi emblema oraşului Edinburg

- Castelul Edinburg, atrage, potrivit statisticilor, peste un milion de turişti anual. Castelul, care a fost construit pe o rocă vulcanică în punctul cel mai înalt al oraşului, oferă o privelişte a capitalei scoţiene de neuitat. De aici, panorama întregii metropole şi a împrejurimilor vi se vor dezvălui în toată splendoarea lor.

Tot aici puteţi vizita şi Capela St. Margaret, cea mai veche construcţie din Edinburg, care s-a păstrat intactă de 900 de ani. În Scoţia, în multe dintre castele vă sunt oferite şi spaţii de cazare şi servicii spa. Încă din Evul Mediu, scoţienii obişnuiau să facă băi în ape termale, celebrele duşuri scoţiene având efect benefic asupra circulaţiei şi epidermei. Dacă eşti interesat de spa şi ape termale, trebuie să ştii că în Scoţia găseşti servicii spa, unde poţi beneficia de împachetări şi tratamente cu alge marine sau duşuri cu aburi.

Ţinuturile de Sus, regiunea unde au fost filmate scene din "Highlander" şi "Braveheart"

O atracţie turistică recunoscută este şi regiunea Highland, locul unde au luat naştere jocurile Highland Games, o competiţie între clanurile scoţiene din trecut. În zilele noastre, aceasta a devenit o competiţie atletică, printre ale cărei probe s-a menţinut totuşi şi acea încercare originală numită de localnici "Toss Caber", care constă în aruncarea unui trunchi de copac greu de cinci metri lungime. Istoria competiţiei şi ţinuturile scoţiene din Highland i-au inspirat şi pe producătorii filmelor "Highlander" şi "Braveheart", ale căror scene au fost filmate în această regiune.

Highlands este o zonă înaltă şi stâncoasă, situată în partea nordică, acoperind două treimi din teritoriul Scoţiei. Acolo se găsesc două lanţuri muntoase, numite Northwest Highlands şi Munţii Grampieni, care au culmile paralele separate de Valea Glen More sau "marele Glen", cum îi spun localnicii. În aceste ţinuturi, la sud de Glen Mre, se înalţă cel mai impunător vârf al Insulelor Britanice, Ben Nevis, cu o altitudine de 1.343 de metri.

Cei care vizitează pentru prima dată aceste ţinuturi vor fi fascinaţi de întinderile stâncoase de aici, cea mai mare parte a acestei suprafeţe fiind lipsită de păduri. Din poveştile localnicilor am aflat că pădurile de aici au fost defrişate în întregime în secolele XVII-XVIII, pentru a se crea suprafeţele necesare păstoritului, cea mai cunoscută îndeletnicire a scoţienilor din acea epocă.

În acea vreme, puţinii locuitori ai acestui ţinut s-au aşezat pe îngustele câmpii litorale, zonele interioare mai înalte fiind aproape nelocuite. În afară de peisajele şi locurile de legendă ale Scoţiei, această ţară este recunoscută şi pentru ospitalitatea locuitorilor, scoţienii fiind oameni prietenoşi şi primitori care te vor uimi cu tradiţiile, muzica, dansul şi, nu în ultimul rând, cu bucătăria lor.

Printre delicatesele cu care se mândresc scoţienii se numără şi peştele afumat de Arbroath, biscuitţii Bannocks şi Oatcakes, checul negru plin de fructe, mâncarea Colcannon şi friptura de vită a la Scotland. Şi cum o masă copioasă poate fi însoţită de o băutură pe măsură, nu trebuie să rataţi degustarea celebrului scotch scoţian.

Loch Ness, locul de legendă al Scoţiei

Cea mai renumită atracţie turistică a Scoţiei şi una dintre cele mai vizitate zone este cea a lacului Loch Ness, în care, conform legendelor locale, trăieşte un monstru preistoric.Lacul de la Loch Ness, situat în inima regiunii Inverness din Scoţia, şi-a câştigat renumele mondial datorită legendelor despre monstrul care se spune că trăieşte în apele întunecate şi adânci ale zonei. Lacul Loch Ness din arhipelagul englez reprezintă cea mai mare întindere de apă dulce din zonă.

Existenţa celebrului monstru de la Loch Ness a fost menţionată încă din anul 565, cănd Sfântul Columba, o faţă bisericească a vremii, a văzut pentru prima dată renumita creatură acvatică a locului. Legenda lui "Nessie " - devenit şi personaj de desene animate - a fost întărită de faimoasele fotografii imortalizate în anii 1951 şi 1955. Multitudinea de interpretări şi păreri cu privire la lacul şi monstrul din Loch Ness au făcut din această zonă o atracţie turistică foarte cunoscută.

Astfel, dacă ajungi în Scoţia, este musai să nu ratezi turul oficial în jurul Loch Nessului şi expoziţia dedicată acestor mituri şi legende. O croazieră pe celebrul lac costă 10 lire sterline pentru adulţi şi 6 lire sterline pentru copii. De altfel, Loch Ness este înconjurat de o minunată regiune muntoasă a Scoţiei plină de castele, fortăreţe, cascade şi văi de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia.

Distileriile de whisky, atracţie turistică

Nu se poate să vizitezi Scoţia şi să nu vezi locul unde a luat naştere cea mai faimoasă băutură din lume - whisky. La acest capitol, oferta este foarte variată, pentru că Scoţia are peste 40 de distilerii deschise publicului larg. Una dintre ele, Auchentoshan, se află la numai 30 de minute de mers cu trenul din Glasgow şi este singura din Scoţia unde whisky-ul este triplu rafinat, metodă ce îi conferă o fineţe aparte.

Chiar şi pentru o persoană care nu este pasionată de această băutură, o vizită la o distilerie scoţiană poate fi fascinantă, pentru că aici puteţi vedea modul în care este preparată această licoare, de la momentul în care orzul este pregătit pentru fermentare şi până la instalaţiile de distilare. Ulterior, băutura este introdusă în butoaie de stejar, pentru a fi lăsată la maturare.

Pentru scotch-whisky perioada de maturare este de minimum trei ani, iar pentru whisky-ul fin această perioadă poate ajunge şi pănă la 40 de ani. Un alt moment interesant pentru turişti al unei vizite la o distilerie este cel al degustării. Astfel, la orice distilerie scoţiană, turiştii au posibilitatea să deguse două tipuri de whisky.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Moneda de schimb din Scoţia este lira sterlină;Băncile sunt de obicei deschise de luni până vineri între 9:30 - 17:00 şi unele filiale sunt deschise şi sâmbăta până la prânz. Toate băncile sunt închise de sărbători naţionale; În Scoţia, puteţi plăti cu carte de credit în majoritatea restaurantelor, magazinelor, hotelurilor, barurilor şi cluburilor de noapte;Muzeele şi locurile de agrement sunt deschise de obicei şase zile pe săptămână. Majoritatea se deschid la 10:00 şi se închid la 18:00, dar nu întotdeauna; Magazinele sunt deschise de luni până vineri de la 09:00 la 18:00. Unele magazine sunt deschise şi în zilele de la sfârşitul săptămânii, de la 12.00 la 17.00; Vremea în Scoţia este capricioasă şi chiar răcoroasă, vara temperaturile nu depăşesc 20-23 de grade;Un prânz în Scoţia depăşeşte 25 de euro.

NU RATAŢI !

izitarea Castelului Edinburgh, emblema capitalei scoţiene, cu toate obiectivele turistice din jur, inclusiv Old şi New Town;O călătorie în ţinuturile Highland, unde vă puteţi delecta cu muzica la cimpoi şi unde puteţi învăţa paşii de dans tradiţional scoţian;O croazieră pe lacul Loch Ness, contra sumei de 10 lire sterline, locul unde trăieşte celebrul monstru marin, conform legendelor locale;Vizitarea distileriilor de whisky, unde puteţi degusta şi vedea procesul de fabricaţie al acestei băuturi.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite