Sacrificiul celor 40 de mucenici: ziua în care se beau 44 de pahare cu vin
0În calendarul ortodox ziua de 9 martie marchează o sărbătoare însemnată, ziua celor patruzeci de sfinți mucenici (Măcinicii, Moșii de Mărțișor, Sfințișorii), o zi a ofrandelor alimentare specifice.

De 9 martie, Ortodoxia comemorează sacrificiul celor 40 mucenici, soldaţi creştini din Sevastia Armeniei, care au fost întemniţaţi şi ucişi pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa lor.
În cinstea lor, credincioşii închină 40 pahare de vin roşu şi mănâncă mucenici făcuţi din aluat, fierţi cu scorţişoară şi nucă.
Cei 40 Mucenici erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, arată site-ul crestinortodox.ro. Aflând despre credinţa lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre. Guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare, în lacul Sevastiei.
La miezul nopţii, unul dintre cei 40 mucenici a ieşit din apă din cauza gerului. Alergând spre baia caldă, pusă de cei ce slujeau idolilor, a murit.
Cei rămaşi să îndure gerul au început să se roage: „Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, uşurează-ne sarcina şi alină iuţimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne ruşinăm şi să cunoască toţi că ne-am mântuit strigând către Tine".
Atunci s-a petrecut mare minune: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor.
Unul dintre soldaţii de pază, uimit că în miezul nopţii o lumină din cer încălzeşte apa şi că o cunună dintre cele 40, pogorâte peste mucenici, nu are peste cine să se aşeze, s-a aruncat în apă, mărturisind că şi el este creştin.
Cei 40 Sfinţi Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
De ce se cinstesc 44 de pahare
Tot în această zi este obiceiul ca bărbaţii să bea 44 de pahare cu vin, vinul reprezentând sângele celor 40 de soldaţi ucişi în Sevastia. Desigur, între sărbătoare şi acest obicei nu există nicio legătură. Cu atât mai mult acest lucru este demonstrat de faptul că 9 martie pică deseori în perioada Postului Mare, iar Biserica nu face nicio dezlegare pentru consumul de peşte sau vin.
Diferenţa între 40 de mucenici şi 44 de pahare ar fi dată de numărul de zile care se vor scurge din 9 martie până pe 23 aprilie, ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Tradiţia populară
Potrivit tradiţiei populare, în această zi, femeile prepară mucenici, colăcei mici, unşi cu miere peste care se presără cu nucă măcinată. Mucenicii se împletesc în formă de opt, cifră care semnifică infinitul.
Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi şi apoi sunt consumaţi în familie sau sunt daţi de pomana morţilor pentru că se spune că în această zi sufletele celor decedaţi coboară pe pământ pentru a-şi vizita rudele.
În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moşilor, zile calde.