Românii nu se consideră superstiţioşi dar cred că visele prevestesc viitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii cred că visele prevestesc viitorul FOTO Adevărul
Românii cred că visele prevestesc viitorul FOTO Adevărul

Deşi românii declară că nu sunt superstiţioşi, ei urmăresc horoscopul şi consideră că visele pot prevesti viitorul.

Aşa arată un sondaj recent, conform căruia peste 60% din români ştiu care este semnificaţia Haloweenului.

Potrivit unui sondaj telefonic IRES, derulat de digi24.ro, 82% din români susţin că nu sunt superstiţioşi. Cu toate acestea, ei cred în existenţa minunilor şi se tem de deochi, blesteme şi demoni.

Cercetarea mai arată şi că mai puţin de 20% din respondenţi cred în fantome, însă 55% sunt convinşi că blestemele chiar există. Totodată, 65% din respondenţi cred în deochi, în timp ce 76% cred în minuni.

Legat de vise, 49% declară că, din punctul lor de vedere, visele prevestesc viitorul. Astfel, 81% din respondenţi spun că visele lor au devenit realitate. Însă, românii nu sunt adepţii practicilor oculte şi doar 19% cred în puterile vrăjitoarelor care prevestesc viitorul. Potrivit sursei citate, 4% din români au admis că au apelat la practicile vrăjitoarelor.

Psihologi: „Românii nu vin la psiholog, merg la vrăjitoare!”

Pe de altă parte, specialiştii vin să contrazică rezultatele sondajului. Astfel, 70% din români nu au trecut niciodată pragul cabinetului psihologului, în condiţiile în care România este una din ţările cu o rată de suicid ridicată.

„Am încercat să arătam faptul că românii au probleme psihologice însă apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialişti în magie şi la alte forme neadecvate pentru soluţionarea problemelor de ordin psihologic”, a declarat profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Dintre cei care aleg totuşi psihologul, cei mai mulţi solicită sprijin întrucât fie sunt stresaţi, fie sunt hărţuiţi la locul de muncă. „Numărul cazurilor de hărţuire la locul de muncă a crescut în ultimii ani. Dacă până acum, o treime dintre oamenii care ajungeu într-un cabinet, reclamau că nu mai suportă stresul şi hărţuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumătate dintre pacienţi”, a explicat Aniţei.

Alte probleme frecvente pentru care procentul mic de români se adresează psihologului sunt suprasolicitarea, conflictele, neîncrederea şi dificultatea de adaptare.

Pe aceeaşi temă:

Studiu. Românii preferă să apeleze la vrăjitoare pentru a-şi rezolva problemele psihologice

Aproape 70% dintre români nu au trecut niciodată pe la psiholog, arată cel mai recent studiu derulat de Colegiul Psihologilor din România. Asta în condiţiile în care România este una dintre ţările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei şomajului, infracţionalităţii şi consumului de droguri ca efecte directe ale crizei economice şi sociale din ultimii ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite