România trece la ora de vară. Ce influență are această schimbare asupra organismului uman
0România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3,00 devenind ora 4,00. Tot mai multe state de pe Planetă au renunțat la schimbare din diferite motive.
Astfel, ora oficială a României se schimbă de la GMT+2 la GMT+3, orarul de vară aplicându-se până în ultima duminică a lunii octombrie, transmite Agerpres.
În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene.
Ora oficială de vară la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.
Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00,00, şi prima duminică din octombrie, ora 1,00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.
În ultimul deceniu, mai multe state din întreaga lume au renunțat la ora de vară din diferite motive, în timp ce altele încă se agață de această practică, în ciuda faptului că experții în sănătate spun că este dăunătoare, conform BBC.
Potrivit unei analize realizate în 2023 de Pew Research Center, jumătate dintre țări la nivel mondial treceau la ora de vară, respectiv ora de iarnă, însă, în prezent, doar aproximativ o treime mențin acest obicei. Cea mai mare parte a Statelor Unite, cea mai mare parte a Europei și părți din Canada, Australia, America Latină, Brazilia și Caraibe își ajustează ceasurile.
Dar o mulțime de locuri din întreaga lume au renunțat complet la acest obicei. Printre acestea se numără toată Asia și cea mai mare parte a Africii. În ultimii zece ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Rusia, Samoa, Siria, Turcia, Turcia, Uruguay și cea mai mare parte a Mexicului au pus capăt acestei practici, potrivit Pew Research Center.
În Statele Unite, Hawaii și Arizona renunță la această practică, la fel ca Samoa Americană, Guam, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane.
Experții invocă probleme de siguranță, sănătate și climă ca principale motive pentru care ar trebui să se renunțe la schimbarea orei.
Utilizarea energiei și economiile de lumină naturală
Primele discuții privind punerea în aplicare a economiilor de zi au avut loc în 1916. Cu toate acestea, lui Benjamin Franklin i se atribuie conceptul inițial, după ce a analizat consumul de lumânări în 1784 și a sugerat oamenilor să își modifice programul general de somn pentru a economisi bani pe costurile de iluminat.
Arhivele Naționale ale SUA atribuie Germaniei prima experiență cu economiile de zi, în timpul Primului Război Mondial. Motivele implementării au implicat economisirea facturilor de energie, având mai multă lumină de zi seara pentru petrecerea timpului liber și altele.
Statul Arizona a renunțat la schimbarea orei de vară pentru a economisi energie. Este unul dintre puținele state americane care nu participă la practicile de economisire a luminii de zi.