România în ianuarie 1990, prima lună fără Ceauşescu, prima lună cu Iliescu: „A fost un transfer de putere foarte clar. Prima limbă a lui Iliescu este rusa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ştefan Iuraşscu, fost ziarist la revista „Baricada“ FOTO Eduard Enea
Adrian Ştefan Iuraşscu, fost ziarist la revista „Baricada“ FOTO Eduard Enea

Acum 24 de ani, în ianuarie 1990, s-au întâmplat câteva evenimente care au influenţat soarta României pentru câteva decenii. Jurnalistul Grigore Cartianu şi Adrian Iuraşcu,  fost ziarist la revista „Baricada” în anii '90, actual prim-vicepreşedinte la Partidul Forţa Civică, au discutat despre principalele evenimente din ianuarie 1990.

În 6 ianuarie a apărut primul număr al revistei „Baricada“. Marea cacealma a fost când s-au făcut că nu găsesc caseta în care a fost împuşcat Ceauzşescu .Două zile mai târziu am hotărât să facem ceva, să scoatem o publicaţie împotriva noului regim Ion Iliescu-Petre Roman. Am ajuns la domnul Pleşu şi i-am spus, pentru că îmi trebuia aprobare, mi-a spus că nu-mi dă: Nu este nevoie de aprobarea mea, dar dacă insistaţi. Am mers cu ea la tipografie şi în 6 ianuarie a fost difuzată prima publicaţie privată făcută fără ajutor de la stat.


Am fost în mijlocul evenimentelor, în stradă. Am fost în piaţă în momentul în care au fost împuşcaţi cei doi, Frumuşanu. Studenţii au fost şi sunt vârful de lance. Am avut beneficiul venirii la redacţie a minerilor. Am fost înconjurat de mineri, de Cozma, care vrea să pozeze în victimă şi a fost o uneală a regimului Iliescu. Când Iliescu a apăut în balconul fostului preşedinte a apărut planul B.

Văzând că nu puteau să preia puterea, au inventat teroriştii. Am aflat atunci că Iliescu fusese secretar la Timişoara. Venirea generalului Militaru care a fost adus de acasă şi pus în fruntea Armatei a fost bomboana după colivă. Ne-au venit foarte mulţi oameni care ne-au dat informaţii, în ianuarie 1990. A fost un transfer de putere foarte clar, de la eşalonul 1 la eşalonul 2.

Prima limbă a lui Iliescu este rusa şi apoi vorbim de română. Se exprimă mai bine. În luna mai i-am luat un interviu lui Miron Mitrea şi ne-a spus: Ne-a chemat Iliescu să venim cu sindicatul şoferilor în FSN. Aşa a gândit Iliescu partidul, să fie o conducere unică.

S-a pus problema de alegeri libere. La Bucureşti şi la Timişoara se striga atunci : „Jos cenzura“, pentru că încă exista cenzura. În 12 ianuarie s-a strigat: „Jos comuniştii“, „Vrem alegeri libere“. Am avut o mărturisire de la o doamnă din ministerul Agriculturii că Iliescu primea păpică şi tot ce îi trebuia. El nu a fost scos de pe lista beneficiarilor. Nu a locuit în blocuri din Ferentari.

Ion Iliescu 1990 FOTO Mediafax

Cum arăta România în ianuarie 1990: prima lună fără Ceauşescu, prima lună cu Iliescu 


Despre primul Guvern

Prim-ministru Petre Roman. Nu a venit din spuma Revoluţiei, a venit pregătit. Mie mi-a mărturisit Corneliu Coposu că a vrut să se adreseze mulţimii şi nu a fost lăsat să intre la poarta televiziunii. Gelu Voican făcea parte din gaşcă, s-a dovedit că era cu complotiştii care se pregăteau să cadă regimul şi să preia puterea. Era o gaşcă accepată de Moscova. În 22 decembrie, Ion Iliescu se duce la Moscova şi îşi închină ţara Moscovei.

Domnul Geonaă stă de vreo 20 de ani într-o vilă RA-APPS. La fel şi Gelu Voican, este un caz emblematic. Ion Illiescu să trăiască încă o sută de ani să plătească pentru toate crimele. Vom iniţia un proiect de lege ca cei care au fost agenţi ai securităţii sau foşti puşcăriaşi să nu mai fie la televizor.

Era un interviu cu generalul Militaru şi i-am spus că sunteţi agent KGB, dar a negat. Un vânzător de neam ca şi Ion Iliescu care şi-a plasat oamneii KGB-işti în Armată. Emil Constantinescu a fost girat de Corneliu Coposu şi mi-a spus că agreşit, dar era prea târziu, deja căpătase un capital de simpatie. 

Sergiu Nicolaescu a avut un rol important, a fost un răsfăţat al regimului Ceauşescu, era omul care avea 3-4 maşini.A făcut Comisia de anchetă, oameni de bună credinţă au adus documente, şi acolo s-au îngropat informaţii foarte importante.

Să povestim ce s-a întâmplat în 29-29 ianuarie. A fost împotriva FSN pentru că atunci au declarat că vor participa la alegeri. A fost celebra expresie: „Am băgat sula în coaste“. Atunci a venit Petre Roman şi a zi că este lovitură de stat.

A fost prima trădare a liberalilor care s-au retras de la dialog, i-au lăsat pe ţărănişti în offside. Liberalii au urmat să trădeze sistematic. Un simbol al luptei anti-comuniste, Corneliu Coposu, a fost scos în tab de Petre Roman.

FSN-ul lui Ion Iliescu s-a transformat în partid, Dumitru Mazilu a fost demascat ca securist şi eliminat din grupul de putere, iar mitingurile opoziţiei au fost înăbuşite violent, sub lozinca „IMGB face ordine!”. 

Adrian Ştefan Iuraşcu FOTO Mediafax


Adrian Ştefan Iuraşcu, invitat marţi la Adevărul Live FOTO Arhivă Mediafax

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite