Ritualul spălării picioarelor în Joia Mare. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii sărmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiție veche de peste 2.000 de ani, păstrată la Dunărea de Jos. În Joia Mare, Înalt prea Sfințitul Părinte Casian, săvârșește la Catedrala din Galaţi, ritualul spălării picioarelor. Gestul este o actualizare a Cinei cea de Taină, când mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor săi.

Arhiepiscopul Dunării de Jos spălă picioarele copiilor FOTO: C. Mazilu/Arhivă
Arhiepiscopul Dunării de Jos spălă picioarele copiilor FOTO: C. Mazilu/Arhivă

Catedrala din Galaţi rămâne una dintre puţine locuri în care obiceiul spălării picioarelor mai este respectat.  În Joia Mare, după oficierea Sfintei Liturghii, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, se dezbrăcă de veşmintele bisericeşti şi își leagă un ştergar în jurul brâului. 

Apoi, ierarhul ia un vas cu apă şi curăţă şi sărută cu smerenie picioarele a 12 copii, reamintind astfel creştinilor gestul făcut de Mântuitor la Cina cea de Taină, când a spălat şi a sărutat picioarele ucenicilor Săi.

„Doamne, dăruiește-mi în loc de cuvinte ștergarul Tău și smerenia Ta... cu o lacrimă să șterg răul pe care cu voie sau fără de voie l-am produs cuiva! Așează-ne pe toți la Cina cea de Taină, ca să rămâi în noi!”, este mesajul transmis ÎPS Casian Crăciun.

Ritualul este emoționant și semnifică nu doar o curăţare exterioară, ci şi o purificare a sufletelor.

„Spălarea picioarelor are în vedere o curățire totală: spirituală și trupească. Acest ritual are patru înțelesuri: primul să curățim gândurile, în al doilea rând trebuie să ne sfințim sufletele, în al treilea rând dă îndepărtăm praful păcatelor noastre cum îndepărtăm în case praful de obiecte, în al patrulea rând să învățăm de la Domnul că cel mai mic este tot atât de important ca și cel mare. Mântuitorul nu a separat oamenii între mari și mici, ci El care este cel mai mare a luat locul celui mai mic, ca între cel mai mic și cel mai mare să se așeze comunicarea, frățietatea și dragostea”, susține ÎPS Casian Crăciun. 

După ritualul spălării picioarelor, toţi cei 12 copii primesc binecuvântarea preoţilor. De asemenea, cei mici primesc îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de igienă şi dulciuri.  

4.300 de persoane vârstnice şi 2300 de copii, care provin din peste 500 de familii nevoiaşe cu mai mult de trei copii, primesc în această perioadă prepascală din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos alimente, articole vestimentare şi încălţăminte în valoare de aproximativ 500.000 lei.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite