Riscul de suicid, mai mare în zonele poluate. Studiile arată că aerul curat ar reduce numărul sinuciderilor

0
Publicat:

Sinuciderea este o problemă majoră de sănătate publică, spun specialiștii. Peste 700.000 de oameni se sinucid în întreaga lume în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În fiecare an, la 10 septembrie 2023, OMS marchează Ziua Mondială de Prevenire a Sinuciderii.

Poluarea crește riscul sinuciderii FOTO Pixabay
Poluarea crește riscul sinuciderii FOTO Pixabay

Scopul este acela de a arage atenția asupra amplorii numărului de decese și asupra cauzelor sale.

În SUA, numărul sinuciderilor a crescut cu aproximativ 40% în ultimele două decenii. Anul trecut, aproape 50.000 de oameni din SUA și-au luat viața – un deces la 11 minute, fiind una din țările bogate cu cele mai mari rate a sinuciderilor. În Marea Britanie de exemplu, rata sinuciderlor este cu aproximativ 25% mai mică decât cea din SUA.

Prevenirea acestor decese este o problemă complexă și nu există soluții viabile deocamdată. Totuși, cercetările din ultimii ani au sugerat că există intervenții pe care politicienii și oficialii din domeniul sănătății publice le pot face. Aceste acțiuni sunt dincolo de investiția în furnizarea de asistență medicală mintală sau reducerea singurătății, arată BBC.

Legătura dintre calitatea aerului și riscul de suicid

De exemplu, în 2018, cercetătorii din revista Science au raportat modul în care Danemarca a reușit să-și reducă rata de sinucidere în mod semnificativ, prin restricționarea accesului la cele mai periculoase mijloace de sinucidere, precum și prin înființarea de clinici specifice de prevenire a sinuciderii pentru persoanele cu idei suicidare.

Acum apare o nouă idee în cadrul cercetării pentru prevenirea suicidului. Deși nu nu pare să aibă legătură, există una, totuși. îmbunătățirea calității aerului are un efect în prevenirea suicidului. În ultimii câțiva ani, diferite studii au identificat asocieri între nivelurile crescute de poluare a aerului și riscul de sinucidere.

În 2021, Seulkee Heo și colegii de la Universitatea Yale au analizat 18 studii care au explorat asocierea dintre poluarea aerului și sinucidere. Ei au descoperit asocieri semnificative cu riscul de sinucidere crescut pentru particulele în suspensie - materialele emise de arzătoarele pe lemne, incendiile sau praful de construcție - precum și gazele dioxid de sulf și dioxid de azot emise de instalațiile industriale, arderea combustibililor fosili și unele vehicule.

Riscul de suicid, proporțional cu nivelul poluării

Apoi, o revizuire din 2019 a cercetării conduse de Isobel Braithwaite de la University College, Londra a analizat datele din diverse studii. Braithwaite și colegii săi au descoperit că, atunci când nivelurile de particule sunt ridicate, riscul de sinucidere pare să fie mai mare în urmptoarele trei zile. Analiza a susținut, de asemenea, ipoteza că expunerea pe termen lung la poluarea aerului poate crește probabilitatea depresiei.

O serie de studii au fost efectuate în Europa și Asia, dar o analiză recentă a datelor din SUA, publicată de Biroul Național de Cercetare Economică din Cambridge, Massachusetts, a constatat că atunci când particulele au crescut în orașele din SUA cu un microgram pe metru cub zilnic, ratele de sinucidere au crescut cu până la 0,5%.

Care ar putea fi mecanismul biologic

Nu se știe cu siguranță care ar putea fi mecanismul biologic, dar cercetătorii au câteva bănuieli. Poluarea aerului care intră în plămâni poate inhiba fluxul de oxigen în fluxul sanguin și apoi în creier. Alte studii care nu au legătură cu sinuciderea au arătat că acest lucru poate duce la tulburări cognitive, printre alte efecte.

În cazul riscului de sinucidere, cercetătorii bănuiesc că poluarea poate duce la inflamație a creierului, deficit de serotonină și poate perturba căile de răspuns la stres, ceea ce, la rândul său, poate face mai probabile comportamente depresive și impulsivitate. Este posibil, așadar, ca aerul rău să afecteze modul în care oamenii gândesc: ducând la o ceață cerebrală care ar putea încuraja ideea de sinucidere fără ca ei să-și dea seama.

Un alt domeniu de incertitudine în știință este dacă poluarea aerului are efecte diferite pentru ideea suicidară între bărbați și femei. Totuși, ceea ce se știe acum este că sinuciderea afectează în mod disproporționat bărbații. În SUA, aproximativ 80% dintre sinuciderile de anul trecut au fost bărbați.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite