REPORTAJ VIDEO Voluntar de meserie. Povestea tinerei care a renunţat la locul de muncă pentru a face voluntariat în centrele de plasament din Capitală
0„Voluntar de meserie“ este o campanie prin care prezentăm poveştile voluntarilor care, în timpul lor liber, încearcă să ajute la schimbarea societăţii. Ana Cristache, voluntar la asociaţia „Ajungem Mari”, a demisionat de la locul de muncă pentru a se alătura organizaţiei şi pentru a merge în centrele de plasament din Capitală.
Şi-a dat demisia de la jobul ei pentru a deveni voluntar „full-time“. Ea este Ana Cristache, voluntar la asociaţia „Ajungem Mari”. A început voluntariatul în anul 2015 şi de atunci merge zilnic în centrele de plasament pentru a-i ajuta pe copii la diverse activităţi. „Pe parcurs s-au creat legături foarte puternice între câţiva dintre copii şi mine şi am luat decizia să îi ajut pe termen lung“, spune tânăra.
„Copiii sunt minunaţi, sunt deschişi, sunt primitori, sunt inteligenţi. Au nevoie de foarte multă atenţie, au nevoie de implicare, de consecvenţă, pentru că se ataşează destul de repede de adulţii care intră în viaţa lor”, povesteşte tânăra într-un interviu acordat ziarului Adevărul.
Răbdarea, criteriul de selecţie pentru voluntari
„Este foarte important să vorbim calm, cu empatie, şi să avem foarte multă răbdare. Toţi voluntarii noştri cred că asta este un criteriu de selecţie, să zic aşa. Dacă nu ai răbdare şi empatie, nu prea poţi să faci voluntariat cu copiii”, spune Ana Cristache.
Potrivit acesteia, voluntariatul în centrele de plasament „este o experienţă minunată”. „Te descoperi pe tine, descoperi ce poţi face tu, ca adult, cu copiii. Chiar dacă nu ai copii sau nu ai experienţă cu cei mici, înveţi foarte repede, pentru că lumea lor este o lume deschisă şi în care se învaţă tot timpul“, explică Ana Cristache.
Cu ajutorul programului, tânăra susţine că a redescoperit cum e să fii copil şi a ajuns să se bucure, din nou, de lucrurile simple, lucruri pe care adulţii le uită odată cu trecerea timpului. „Învăţăm să ne bucurăm de lucrurile simple, învăţăm să ne bucurăm de un zâmbet, învăţăm să fim din nou copii, să ne jucăm”, a conchis tânăra. Acum, Ana este coordonator de voluntari la nivel naţional în cadrul asociaţiei „Ajungem Mari”.
Situaţia copiilor instuţionalizaţi
În România, numărul copiilor instituţionalizaţi a crescut simţitor în ultimii ani. În 2013, peste 60.000 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, iar peste 22.000 erau instituţionalizaţi.
Conform statisticiilor realizate de Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, în iunie 2016, în România existau 19.832 de servicii de tip rezidenţial destinate copilului separat temporar sau definitiv de familie. Iar numărul copiilor care beneficiau de serviciile de prevenire era de 58.022.
Educaţie prin voluntariat
„Ajungem Mari” este un program educaţional creat cu scopul de a reduce trauma instituţionalizării, a abandonului şi a vieţii în familii dezorganizate cu ajutorul unor proiecte de voluntariat şi orientare profesională, workshop-uri şi activităţi socio-recreative. Un aspect important îl reprezintă consecvenţa, deoarece majoritatea celor din centre se află de mulţi ani în sistemele de protecţie socială.