VIDEO De ce se oferă tinerii voluntari în România. Avantajele enorme pe care le oferă legea votată în urmă cu trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu sute de tineri veniţi din numeroase ţări, FITS este evenimentul din România care atrage cei mai mulţi voluntari. Unii aleg, mai apoi, o nouă carieră FOTO Dragoş Dumitru
Cu sute de tineri veniţi din numeroase ţări, FITS este evenimentul din România care atrage cei mai mulţi voluntari. Unii aleg, mai apoi, o nouă carieră FOTO Dragoş Dumitru

Adoptată în urmă cu trei ani, Legea voluntariatului începe să capete impact în rândul tinerilor, susţin reprezentanţii evenimentului cu cel mai mare număr de voluntari din ţara noastră.

Cu peste 550 de voluntari selecţionaţi din peste 1.000 de aplicaţii, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) este evenimentul din România la care vin cei mai mulţi tineri „să ajute”. Voluntarii selecţionaţi anul acesta au venit din România, dar şi din Japonia, Bulgaria, China, Corea de Sud, Franţa, Germania şi SUA.

De doi ani, printre cei care coordonează armata de voluntari ai FITS este şi Liliana Lirca, cea care, la rândul ei, a fost voluntar în cadrul festivalului. Ea lucrează în echipa de coordonare alături de Petruţa Popescu şi Mayumi Taniguchi.

Potrivit Lilianei, chiar dacă în România nu se pune încă mare accent pe voluntariat la modul general, această experienţă este una care trebuie încercată, indiferent de vârstă.

Dezvoltarea competenţelor în afara şcolii

Din 2014 în România există o lege a voluntariatului, prin care activitatea de voluntariat este atestată ca experienţă profesională, neplătită.

”Este recomandat să fie trecută în CV această experienţă. În ţările occidentale, atât facultăţile, cât şi angajatorii ţin cont de aceste lucruri. În curând, însă, se va întâmpla şi la noi lucrul acesta. În occident nu se bazează atât de mult pe abilităţile dobândite în şcoală, ci pe competenţele dobândite într-o activitate de voluntariat. Spre exemplu, aici, la FITS, îţi dezvolţi foarte mult abilităţile lingvistice. Acesta e primul lucru pe care îl dezvoltă voluntarii, capătă o dicţie extraordinară în limba engleză. Plus abilităţi de comunicare, abilităţi de comunicare on-line şi multe alte competenţe pe care nu le poţi obţine doar dacă stai acasă şi te duci la şcoală“, explică Liliana Lirca. Ea dă astfel exemplul unui tânăr sibian din acest an, care a fost admis la o facultate de arhitectură din Anglia şi pe baza competenţelor dobândite ca voluntar.

Experienţa proprie

Liliana Lirca s-a mutat la Sibiu din Constanţa, în urmă cu cinci ani, după opt ani în care a lucrat în învăţământ. „Primul lucru pe care l-am remarcat prin Sibiu au fost tricourile de voluntar. Mi s-a părut un lucru foarte diferit de ce am văzut în alte oraşe ale ţării, era vorba de apartenenţa la un Festival de Teatru. Şi cred că de aceea vin atât de mulţi voluntari la FITS, să se alăture echipei care realizează unul dintre cele mai mari festivaluri din domeniul artelor spectacolului din lume”, spune Liliana.

Doar că, după experienţa voluntariatului, Liliana a ajuns să îşi schimbe cariera. După primul an de voluntariat, reprezentanţii Festivalului au încurajat-o să se înscrie la un master de management cultural. Şi, după încă un an de voluntariat, din 2016 a devenit coordonatoarea tuturor voluntarilor din cadrul FITS. „Mie mi se pare că e singura şcoală care mi-a oferit efectiv un job”, spune acum Liliana despre masterat şi experienţa de voluntar.

Experienţa altora

Strict în cazul FITS, mulţi voluntari sunt atraşi de „bucătăria internă” a organizării unui astfel de eveniment de mari dimensiuni. Doar că, printre aceştia, au exista de fiecare dată şi cazuri mai speciale, cum ar fi cel din acest an când la FITS s-a înscris un pensionar, în vârstă de 65 de ani. „Domnul a venit deoarece fata lui a lucrat acum foarte mult timp în teatru. Şi el era foarte curios să vadă ce mai poate învăţa un om de la o anumită vârstă. A dat dovadă de foarte mult entuziasm, cred că voluntariatul la Festival întinereşte şi spiritul“, descrie Liliana Lirca.

Ea mai spune că tinerii sunt atraşi şi pentru a descoperi o lume nouă, de la situaţii la personaje ieşite din cotidianul comun, experienţe pe care sunt nerăbdători să le împărtăşească. La ediţia FITS de anul acesta, spre exemplu, Andreea Toader, una dintre voluntare, a ţinut şi un jurnal on-line despre experienţa ei. Imaginile de mai jos reprezintă primul episod.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite