Reguli noi pentru eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului. Documentele necesare şi unde se pot depune cererile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reguli noi pentru eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului, potrivit unui proiect de lege al MAI, aflat în dezbatere publică    FOTO Adevărul
Reguli noi pentru eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului, potrivit unui proiect de lege al MAI, aflat în dezbatere publică    FOTO Adevărul

Potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), privind condiţiile de eliberare a permisului auto sau a duplicatului, şoferii vor putea depune cererea de eliberare a carnetului de conducere la orice Serviciu Public Comunitar, indiferent de reşedinţa sau domiciliul persoanei în cauză, specificând exact locul unde doresc să primească permisul.

„Dacă aceste schimbări vor intra în vigoare, ele fiind acum la faza de transparenţă decizională, şoferii vor putea depune cererea de eliberare a permisului la orice Serviciu Public Comunitar din ţară, indiferent de reşedinţa sau domiciliul persoanei respective. Ceea ce trebuie specificat cu exactitate este locul unde să-ţi fie trimis permisul. Spre exemplu, dacă te detaşezi două luni la Constanţa şi vrei să-l primeşti acolo, specifici acest lucru în cererea făcută“, au explicat pentru adevărul.ro surse din cadrul Direcţiei Înmatriculări Permise.

Cerererea pentru eliberarea unui duplicat şi prin corespondenţă

Un alt element de noutate din proiectul MAI se referă la faptul că „pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresată şi prin corespondenţă, pe adresa Serviciului Public Comunitar care a emis permisul de conducere anterior“.

Important!- În cazul în care cererea a fost transmisă prin corespondenţă, permisul de conducere se ridică
de la serviciul public comunitar menţionat de solicitant în cerere . În cazul în care cererea a fost transmisă prin poşta electronică , pentru ridicarea permisului de conducere titularul depune la serviciul public comunitar, în original, documentele ale căror copii au fost transmise în condiţiile prevăzute.

„Este important, aşa cum spuneam şi mai devreme, să se specifice în cerere locul unde doreşti să-ţi fie trimis permisul de conducere, iar facilitatea aşa cum se specifică foarte clar în cadrul proiectului se aplică în cazul duplicatelor“, au mai precizat sursele citate.

Din 19 ianuarie 2013, analize medicale la înnoirea permiselor auto

Conform directivelor europene (2006/126/CE), din 19 ianuarie 2013, conducătorii auto care  îşi înnoiesc permisele de conducere înainte ca perioada de valabilitate a acestora să expire nu vor mai putea să „fenteze“ analizele  medicale care atestă că sunt apţi să conducă autovehicule.

Tocmai de aceea, potrivit ordinului, printre actele necesare se află şi „documentul din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere“.

Acte obligatorii pentru eliberarea permisului:

Art. 3. (1) Cererea pentru eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului trebuie însoţită de următoarele documente:

a) actul de identitate al titularului, în original şi copie sau, în cazul prevăzut la art. (2) alin. (2), numai în copie;

b) procura specială şi actul de identitate al persoanei împuternicite, în original şi copie, în cazul prevăzut la art. (2) alin. (2);

c) dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere;

d)documentul din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă
autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere, numai în
cazul prevăzut la art. 1 lit;

e) permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului  declaraţie pe propria răspundere a titularului din care rezultă, după caz, pierderea ori furtul permisului;

Cu toate acestea, dacă şoferul solicită eliberarea unui duplicat pentru permisul de conducere, declarându-l furat, pierdut sau deteriorat, nu mai este nevoie de efectuarea obligatorie a analizelor medicale. Duplicatul permisului nu îi prelungeşte însă valabilitatea.

Condiţii pentru cetăţenii români cu reşedinţa în România, aflaţi temporar în străinătate

Potrivit Ordinului ministrului Afacerilor Interne, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, „cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului poate fi depusă de o persoană împuternicită prin procură specială, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României".

Totodată, pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresată şi prin corespondenţă, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior.

Permis de conducere emis de un alt stat decât statele membre ale Uniunii Europene

În cazul deţinerii unui permis de conducere emis de un alt stat decât statele membre ale Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European, care a înlocuit un permis de conducere obţinut în România, „se poate solicita eliberarea unui duplicat sau, după caz, a unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, în condiţiile prezentului ordin, numai pentru categoriile obţinute prin examen în România, dacă: permisul de conducere deţinut reprezintă un permis de conducere internaţional, un permis de conducere a cărui validitate a expirat ori un permis de conducere provizoriu, temporar sau de elev conducător; permisul de conducere nu a fost anulat; exercitarea dreptului de a conduce nu este suspendată“.

Potrivit sursei citate, textul documentului este afişat şi poate fi consultat la adresa www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională“.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite