Record românesc la transplantul de ficat. Al 93-lea pacient urmează să fie operat miercuri seară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri seară va fi efectuată o nouă procedură de transplant hepatic FOTO Adevărul
Miercuri seară va fi efectuată o nouă procedură de transplant hepatic FOTO Adevărul

România se apropie de transplantul hepatic cu numărul 100, în această seară urmând să fie efectuat cel de-al 93-lea, costurile procedurilor fiind acoperite în totalitate de Ministerul Sănătăţii. Aşa a anunţat profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.

„Este cea mai bună statistică din anii precedenţi şi cea mai bună statistică din istoria transplantului hepatic din România. România are nevoie de mai mulţi donatori, pe lista de aşteptare aflându-se aproximativ 350 de persoane. Ar trebui întărit rolul personalului medical din spitale implicat în procesul de donare, iar aceste posturi trebuie finanţate”, a spus profesorul Irinel Popescu, prezent la deschiderea unui congres internaţional care se desfăşoară în România.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii a asigurat finanţarea tuturor operaţiunilor de transplant.

„Organizăm acest Congres pentru a realiza un progres al medicinei româneşti şi în paralel Guvernul trebuie să asculte doleanţele colegilor mei, iar decidenţii din sănătate să profite de progresul ştiinţific pe care astfel de manifestări încearcă să-l realizeze şi să le aducă pe amândouă la numitorul comun, care înseamnă o sănătate mai bună pentru poporul român”, a mai afirmat Irinel Popescu.

300 de pacienţi, în aşteptare pentru un ficat nou

În acest moment, alţi 300 de români aşteaptă să primească un ficat nou. Explozia de transplanturi hepatice e urmare a faptului că medicii implicaţi în activitatea de transplant au reuşit să convingă familiile persoanelor aflate în moarte cerebrală să doneze organele funcţionale.

Costurile unei operaţii de transplant în România sunt mici comparativ cu cele din străinătate. Dacă un transplant de rinichi în România costă 20.000 de euro, în străinătate variază între 80.000 şi 100.000 de euro.
 
Un transplant de inimă costă 43.000 de euro în ţară şi 120.000-150.000 de euro în străinătate, iar un transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro în ţară, respectiv între 150.000 şi 200.000 de euro în străinătate. De asemenea, un transplant de măduvă costă în ţară 20.000 de euro, iar în străinătate, între 80.000 şi 100.000 de euro.

Pe aceeaşi temă:

Prea săraci pentru a salva vieţi: transportul inimilor pentru transplanturi, aproape imposibil în România

Coordonatorul naţional pe transplant, medicul Victor Zota, susţine că banii din program există doar pe hârtie şi că are facturi neplătite încă din luna februarie a anului curent.

Ministrul Nicolăescu susţine că a găsit soluţii pentru reluarea transplantului de inimă în România

Transplantul de inimă ar putea fi reluat curând. Aşa a anunţat miercuri ministrul Eugen Nicolăescu în urma unei şedinţe fulger organizate la sediul Ministerului Sănătăţii unde i-a chemat şi pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Numărul donatorilor a explodat, dar nu sunt bani de transplanturi

Numărul donatorilor de organe a crescut, dar e nevoie de o rectificare bugetară pentru ca toate operaţiile de transplant să poată fi făcute. În acest moment, multe organe ce ar putea fi folosite pentru salvarea unor vieţi ar putea ajunge la gunoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite