Programul de transplant va fi „ciopârţit”. Pacienţii, îngrijoraţi de posibila schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii cu transplant, îngrijoraţi că tratamentul lor va fi asigurat de CNAS FOTO: Adevărul
Pacienţii cu transplant, îngrijoraţi că tratamentul lor va fi asigurat de CNAS FOTO: Adevărul

Pacienţii români care au beneficiat de transplant de organe sunt nemulţumiţi că Ministerului Sănătăţii  vrea să aducă modificări programului naţional de transplant. Mai precis, acesta riscă să fie „tăiat în bucăţi” şi să „pună în pericol viaţa pacienţilor” din cauza unui proiect de lege care stabileşte modul de finanţare al programelor de sănătate.

Vicepreşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), spune că tratamentul cu imunosupresoare (medicamentele necesare persoanelor cu transplant, n.red.) va fi asigurat, conform proiectului de lege, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). “A fi în acel „sac“ din care CNAS împarte bani în stânga şi în dreapta nu e bine pentru sănătatea pacienţilor”, a explicat pentru adevărul.ro Gheorghe Tache, supus unui transplant de rinichi acum 10 ani.

Propunerea ministerului nu doar că îi îngrijorează pe pacienţi, dar aceştia vor să stabilească o întâlnire cu Eugen Nicolăescu, pentru a-i explica efectele nefaste ale măsurii.  

“Pe linie de transplant, s-a mai încercat o astfel de schimbare între 2006 – 2007, dar au înţeles argumentele noastre şi au lăsat programul aşa. Practic, bugetul vine exclusiv din fonduri ale Ministerului Sănătăţii”, a continuat vicepreşedintele ATR.

“Nu e există o cale de mijloc. Să lase ce e bun. Nu trebuie să stricăm ceva ce merge bine, doar de dragul schimbării. A nu primi tratamentul la timp înseamnă condamnare la moarte în cazul nostru. Acest program trebuie să fie un tot unitar, el nu trebuie ciopârţit”, a completat Gheorghe Tache.

“Acest suspans în care trăim ne afectează starea de sănătate”

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că bugetul pentru transplant ajunge doar până în luna iunie, dar că vor găsi fonduri şi pentru a doua jumătate a anului. “A fost un alt semnal de alarmă pentru noi. Acest suspans în care trăim ne afectează starea de sănătate, suntem într-un stres continuu”, a declarat  Gheorghe Tache.

În ceea ce priveşte celelalte boli, Tache le-a solicitat colegilor săi din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) să vină cu propuneri concrete pe proiectul de lege care stabileşte sursa de finanţare a programelor naţionale de sănătate.

“Fiecare boală are particularităţile ei, însă toţi pacienţii ar trebui să aibă acces egal la tratament, indiferent de patologie”, a conchis reprezentantul pacienţilor.

În perioada 11-17 martie 2013 are loc “Săptămâna pacienţilor”. Evenimentul este organizat de COPAC, cu sprijinul Guvernului României şi cel al Colegiului Medicilor din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite